VIDEO Skoda Yeti – Monstrul care nu sperie pe nimeni

De fiecare dată când Volkswagen scoate o nouă mașină pe poarta fabricii, cehoslovacii au deja ”replica”. Iată că, Tiguan, are un frate din aceeași mamă, dar tați diferiți. Un copil din flori de primavară, cu nume de peisaj glaciar: Yeti. Teoretic, mic-ul SUV de la Skoda, este primul model care scapă de sigla de ”ieftin”. Oferă finisaje interioare, pe care, de obicei la vedem la VW. Ai dotări interesante, și arată mai bărbătesc. Adică, doamna care-și duce ocazional copiii la grădiniță vrea un Tiguan, bărbatul care-și duce ocazional copiii la școală, își ia un Yeti.

Nu te aștepta, ca opționalele, sau motorizările să fie mai mai multe, sau mai mari decât ce vezi în configuratorul mărcii pentru alte modele. Ba din contră, ai exact aceleași alegeri la dispoziție ca și la Golf sau Octavia.

Acum, vine problema
serioasă. Cea a crossovere-lor. Nu degeaba am scris mai sus de mămica și tăticul care și-au luat de la gura pentru o mașină, bună de adus ca subiect la o discuție cu vecinii/prietenii.

Câteva borduri și gropi ocazionale, nu sunt un motiv întemeiat. Poți arata mult mai bine într-un Superb sau un Audi A4 bine dotat chiar şi cu tractiune integrală. Ori, dacă ești un off-roader care-și face câteva concedii pe coclauri înalte, poți să-ți iei un Outlander. Chiar dacă Yeti, este mai mare, nu este și mai spațios. În plus se pune problema și cauciucurilor mai scumpe. Un Insignia, Passat sau Superb cu sistem de tracțiune sunt mult mai ok pentru o ninsoare abundentă sau noroiul de pe drumurile neasfaltate de la noile cartiere rezidențiale. În plus, portbagajul este sub așteptări la Yeti. Deh, nu poți să ai și gardă la sol și spațiu pentru șase saci de cartofi.

Sunt peste 25,000 de euro, bani de o garsonieră, fii chibzuit și alege cu cap. Un hatchback supraînălțat este ca iPhone. Vinde, chiar dacă există alternative mai ieftine și mai performante.

Ultimele articole

Articole recomandate

57 Comments

  1. apropo de coreene si de alternative.
    tot cu banii astia poti lua o kia sportage 4×4 2.0 diesel 140 cp, care arata excelent (e facuta de fostul sef de design de la audi, parca), merge chiar sportiv, tinand cont ca e un crossover, are aer care bate spre premium si dotari mult peste medie.
    in plus, conform euroncap, este cea mai sigura masina disponibila pe piata, bate SUV-uri precum mercedes ml, volvo xc 90 etc!
    si are garantie 7 ani, nene, ceea ce este un avantaj major la revanzare peste vreo 5 ani, de exemplu.
    pentru cine nu stie, kia este, practic, sora/sosia lui hyundai.

  2. ..Yeti….masina inchegata.Doar cand pronunti Skoda..spui durabilitate….cred ca n-ai sa vezi pe burta..pedalier dup-o iarna mai grea sau dupa niste balti mai mari( Duster) o chestiune roscata..asemanatoare ruginii.TDI:..O „BRUTA:..LEGENDARA..motor fiabil dar galagios….in rest apropo de finetea Giulietei-apropo de „suflet”…e zombi.

  3. heh, sau la skoda, ca tot laud si superb combi.
    evident, n-am nici o legatura, doar imi place sa vad/citesc tot ce gasesc despre masinile care imi atrag atentia.

    ma mir de ce spui, kia se impusca singuri in picior la faza asta.
    sportage este de laudat, ma mir cum de nu ti-au bagat-o ei sub nas, asa cum mi s-a parut ca fac cei de la ford.

  4. @George – un review echilibrat, nu sunt de acord cu tine cu privire la 2 chestii :

    1. Despre crossovere – eu merg aproape saptamanal la munte, si de multe ori pe drumuri forestiere. Cu un Superb sau A4 n-am ce face, iar un Outlander nu-ti permite nici el sa faci cine stie ce off-road (mai ales cu cauciucuri care sa fie decente si pe autostrada de exemplu), dar este mai barca, mai greoi etc. Evident ca pentru altii un A4 ar fi mult mai potrivit, dar au si crossoverele nisa lor.
    2. Despre CV – chiar am incercat sa vad la cat pot sa schimb in a doua fara sa dea in nas – 2000rpm, mie mi se pare ok. Cred ca ti s-a oprit motorul pentru ca masina asta are un comportament un pic ciudat cu care poate nu erai obisnuit – nu face urat cand e subturata, in schimb daca o scapi sub 1000rpm moare brusc si brutal. Pe de alta parte, mie nu mi se pare foarte precisa cutia si in niciun caz una care sa-ti permita sa schimbi „sportiv”.

    @Stefan

    1. Daca nu as fi avut nevoie de o masina mai inalta si 4×4 eu mi-as fi luat Megane RS. Sau poate un apartament in Baicoi, daca tot comparam mere cu pere.
    2. Daca Duster-ul ar fi avut dotarile si motorul de pe Yeti, mi-as fi luat Duster. Sa-ti las mailul meu ca sa ma anunti cand o sa le aiba?
    3. Nu am luat masina „din poze”, la momentul respectiv a fost cea mai buna optiune pentru mine. Daca ar fi sa aleg din nou azi, ar fi intre Yeti si Sportage (care nu exista atunci). Oricum, imi place ca ai un comentariu la adresa iubirii romanilor pentru masini nemtesti (care este de netagaduit), dar dupa recomanzi Tiguan – care este nesemnificativ mai mare si mai inalt, o idee mai bine antifonat, are o emblema mai „cool” si in rest este aceeasi masina, doar ca sta mai prost pe drum (si are si interiorul ala oribil de Golf Plus). Daca nu ma crezi pe mine, poti sa verifici in Car&Buyer ce scoruri au pt Yeti sau Sportage si cat are Tiguanul :). A, a propos, a mea e versiunea maxima de echipare + trapa si alte prostii, la banii aia puteam sa iau un Tiguan cu destule dotari, deci nu-i vorba de struguri :).

  5. Am vazut si testat pe viu si Sportage (garda la sol mica, unele plastice cam indoielnice), si IX35 (bord oribil) si ASX (spatiu mic). Nu regret nicio clipa ca am ales Yeti, sper sa-si dovedeasca si fiabilitatea in timp. Ca design si exterior si interior o prefer Tiguanului. Daca mi-as fi putut permite un buget mai mare, as fi ales Subaru Forester (probabil diesel). Asa, pentru mine, Yeti a fost cea mai buna optiune.

  6. Si Yeti si Sportage sunt foarte modeste oricum la capitolul garda la sol. A compara garda la sol e aproape la fel de aiurea ca si a spune ca Sportage e cea mai sigura masina – are 93% adult protection la euroncap, iar Yeti are 92%. Mare diferenta si acolo!

    Plusuri si minusuri au ambele masini. De ex motorul la Yeti e net superior. La Sportage e net superior spatiul si lista de dotari mult mai lunga.

    Un alt aspect practic. Timpul de livrare. La Sportage – am un coleg de serviciu care a dat banii integral din martie si inca asteapta. Nu stiu cum stau lucrurile la Yeti, e posibil sa fie si acolo timpi de asteptare mari – citeam pe undeva ca dupa laudele lui Clarkson de la TG a curs cu comenzi in UK. Dar s-or mai fi potolit intre timp. :)

  7. Nu m-am putut abtine, dar…Stefan – jurnalist auto cu „aceeia” !? Ma-ndoiesc. Exista motive intemeiate pentru care Germania e considerata peste…in general, toata Asia – la capitolul autovehicule: pentru ca in proportie covarsitoare, asa si este.

    Alex, era adresata altcuiva remarca mea, sper ca nu te-ai simtit vizat. Intotdeauna am spus ca decat o clasa mai sus, dar fara optiuni, mai bine una mai jos cu ceva dotari de bun-simt.

  8. radule, in practica eu cred ca este o diferenta in procentul ala care desparte sportage de yeti.
    daca o sa compari diagramele detaliate, o sa vezi ca protectia la yeti la impactul frontal pentru sofer este colorata galben, adica „adequate”.
    la sportage este cu o treapta mai sus, verde, „good”.
    sunt niste diferente in plus pentru sportage si la impactul lateral cu un stalp, acolo unde yeti ofera iar protectie „adequate”, si nu „good”.
    eu cred ca diferentele astea sunt semnificative.

  9. am gresit ceva – la impactul lateral cu stalpul, ,ambele stau modest la zona toracica, „marginal”, insa sportage ofera protectie buna in zona abdominala, fata de yeti.

  10. @George, atunci cand lasi „masina sa curga la punctul mort” ea consuma, pentru ca injectoarele functioneaza pentru a tine relanti-ul, daca nu vrei sa consume cand vrei sa lasi masina sa curga trebuie sa fi intr-o treapta de viteza pentru ca atunci „rotile sunt cele care invart motorul” ca sa ma exprim mai clar

  11. @ nikeonline!: Se cunoaste ca esti printre acei ce preaslavesc masinile germane…(fara suparare)
    Nu ma pot pune peste indoiala ta legata de ocupatia mea, ca daca iti dau numele complet tot nu ai auzit de mine pt. ca nu lucrez la o revista auto nationala, ci locala… Recunosc ca am multe greseli de scriere, dar stand acasa pe un netbook nu am rabdarea si cheful sa imi verific textul…
    Iar la capitolul Germania vs. Rest of the world… De vreo cativa ani buni incoace, masinile germane au fost egalate, ba chiar intrecute de alte marci(chiar de pe alte continente)… Recunosc, masinile germane iti dau impresia de „indestructibil”(nu toate) datorita plasticelor mai calitative, materialelor si a altor „maruntaie”, dar la partea tehnica, siguranta, altele, unele sunt batute „hands down” de catre concurenta.
    Numai daca il intrebi pe George ce parere are despre masiniule japoneze vs. germane (sau poti intreba orice jurnalist vrei tu) iti va da exemple pro si contra… Nu declar ca nu-mi plac germanele(ba dinpotriva), dar mai sunt si alte masini pe lumea asta decat VW, Audi, BMW, Mercedes, etc.(+ derivatele lorgen Skoda, Seat, etc…)

    • @Stefan – fii bun și scrie correct dacă susții că ești jurnalist. Exemplu: calitativ este un adverb, iar plastic ca substantiv nu are plural. Nu putem spune așadar ”plasticelor mai bune” ci materialelor din plastic calitativ mai bune.”

  12. Simplul fapt ca ai pocit nickname-ul meu ma facuse in prima faza sa nu-ti dau niciun reply – nu meritai atata atentie.

    Am o parere bazata pe experiente proprii si o sa o sustin pana la intampinarea argumentelor contrarii. Cred in continuare in masinile germane si europene in cursa lor cu Asia.

    Nu stiu cata siguranta ofera asiaticii in comparatie cu…sa zicem, Mercedes-Benz. Si nu vorbesc doar de Euro NCAP unde cred ca oricum MB e peste, vorbesc de viata de zi cu zi, unde tiru’ nu te loveste doar dintr-un anumit unghi, la o anumita viteza, in anumite conditii predefinite.

    Tu, Stefan, ca pseudo jurnalist ce esti, ar trebui sa stii cel mai bine diferenta asta.

    Nu contest calitatea masinilor japoneze, spre exemplu. Spun doar ca pe mine inca nu m-au convins.

    Acum am vazut „dinpotriva”. Nu ai avut timp sa il corectezi, nu?

    E ultimul post in care ma mai adresez tie.

    O zi buna!

Leave a reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.