Când s-a deschis primul cinematograf IMAX în România eram deja în București. Se întâmpla în 2009. Spre rușinea mea, am ajuns abia după vreo doi ani să văd primul film acolo. Ce să faci? N-ai ce să faci! Dacă ziua nu are mai mult de 24 de ore.
IMAX-ul este impunător. Îți aduce aminte puțin de cât de mici suntem noi oamenii, și aici mă refer strict la dimensiunile noastre. Ecranul are 27 de metri lungime și 13 metri lățime. Cam cât blocul cu patru etaje și parter în care locuiau părinții și bunicii noștri. Frumusețea acestei săli de cinema este că toate cele 400 de scaune sunt așezate în așa fel încât toți spectatorii să aibă o experiență similară. Îți spun un mic truc însă, din punct de vedere tehnic și teoretic, rândurile 7 și 8 sunt cele mai vizate de către pasionați. Se spune că ar fi cele mai bune. Dacă vrei să auzi discuții tehnice sau lucruri pe care nu le știi despre film acolo trebuie să te așezi.
Proiecția se face digital iar filmele vin pe un hard-disk, câte unul pentru fiecare film desigur. Un lucru pe care nu îl știam nici eu este că toate filmele sunt criptate și nu pot fi decodate sau vizionate pe nici un alt computer. Filmele nu vin așadar prin internet. Ca să îl poată rula cinematograful, are nevoie și de licență, o cheie care vine separat de film.
Partea tehnică e și mai frumoasă, pentru mine cel puțin. În proiectorul principal există două plăci video de ultimă generație de la Nvidia precum și alte hard-disk-uri pentru copierea filmelor ce rulează în sală. E nevoie de putere brută pentru o imagine 4K și 3D în același timp. Fiecare proiector din cele două folosite pentru fiecare ochi în parte cântărește 500 kilograme. Cel vechi, pe film de 70mm avea nu mai puțin de două tone, și se află încă tot în camera de proiecție. Eu zic că merită un loc la un muzeu al cinematografiei și un documentar, desigur.
Să revenim la prezent. Lampa fiecărui proiector are o putere de 6000W. Prin comparație, lampa unui proiector de home-cinema nu trece de 300-400W. Sunt schimbate la aproximativ 1000 de ore de funcționare, destul de repede având în vedere că un cinematograf funcționează mai bine de 10 ore pe zi. Cam odată la 3 luni așadar, și e nevoie de echipament special de protecție când pui mâna pe ele.
George, proiecționistul de la IMAX are încă în sânge pasiunea pentru filme, și pentru el munca este o plăcere. Mai puțin atunci când vine vorba de Avatar, film pe care l-a văzut de zece ori pe zi timp de șase luni de zile. A recunoscut că nu mai ține minte absolut nimic din acel film. Poate are nevoie să îl mai vadă o dată?
Urmărește clipul de mai jos pentru mai multe detalii, iar dacă vrei să afli mai multe și despre tehnologia 4DX, am un material separat și pentru acesta. Enjoy!
In sectiunea comentarii, dai tu dai disable la comentarii pe yt. Serios ?
Comentariile sunt aici, ce nu e bine? :)
Salut. Frumos review. Am fost si eu la un film la Imax in format non-3D.
Mi-a placut.
O sa faci review la oneplus 3
Încerc.
„Vederea ta periferica va fi inundata cu imagine de cea mai buna calitate”. Vederea noastra periferica e pe jumatate oarba, nu poate nici sa distinga fete bine.
interesant sa vezi un film care dureaza 2h 42min de 10x pe zi timp de 6 luni
Foarte tare sa mai faci episoade.