VIDEO – despre anvelope, mărci şi preţuri

Care sunt cele mai bune, dar cele mai ieftine? Compromisul ideal între calitate şi preţ? L-am întrebat toate acestea şi încă vreo câteva lucruri pe Sergiu Tudor, importator serios de anvelope. Nu că aş avea aceleaşi păreri, dar cred că e interesant să vezi ce are de spus un om care trăieşte din importul de anvelope. El vorbeşte despre trei mărci importante: Dunlop, Michelin, Bridgestone. Maşina ta cu ce e „încălţată”? Eu i-am recomandat tatălui meu acum trei ani Barum Bravuris pentru un Ford Focus şi încă le foloseşte cu succes. Pe BMW 320D am avut Vredestein. Pe Civic TypeR, Michelin PS2 Sport.

Ultimele articole

Articole recomandate

26 Comments

  1. masina mea e incaltata cu cele mai ieftine anvelope noi pe care le-am gasit :) multi o sa-si ia anvelopele de iarna cele mai ieftine pe care le gasesc second hand. ceea ce nu prea e bine.

  2. folosesc vara Michelin Energy Saver, iarna Michelin Alpin A3. am un stil de condus normal, ordonat. Nu vreau sa le fac reclama, nu am nimic de reprosat acestor anvelope, din contra chiar as putea sa le laud.

  3. Mi-a placut ca domnul respectiv recomanda Michelin si Bridgestone pentru ca au fost folosite in F1, ori pneurile si tehnologia de acolo nu au nici o legatura cu cele de comert. Si apropo, intre timp in F1 s-a trecut la Pirelli.

    Dupa acelasi principiu ar trebui Renault acum sa fie cea mai vanduta masina, ca doar a castigat anul trecut F1 si la constructori si la piloti…

  4. Ce parere aveti despre cauciucurile mai ieftine produse sub licenta Michelin?La noi sunt Tigar-urile si Riken-urile?
    eu le am pe cele din urma si sunt foarte multumit de ele.

  5. eu folosesc de cand am masina ( 55000 KM ) pentru vara exact ce a recomandat domnul, Dunlop SP Sport 01, gume bune de altfel, in ceea ce priveste rualjul, eu zic ca mai mult de 35.000 – 40000 maxim nu au dus, am un stil de condus normal cu aliura sportiva uneori :D.
    iarna foloesc Nokian WR G2, gume foarte bune pentru iarna, sunt foarte incantat de ele. si mai am dunlop Sport 3D, nu le am de mult timp ca sa imi fac o parere obiectiva.
    Stima

  6. Vara: Continental SportContact vor fi inlocuite tot cu SportContact
    Iarna: Good Year, cumparate din Germania, iarna viitoare vor fi inlocuite cu altceva decit Good Year.

  7. „Importatorul cel serios” nu mi se pare (si nici nu este) o autoritate in domeniu. Te intreb: pe ce isi bazeaza recomandarile? Pe Formula 1? Glumesti NU?!?!?! De la tine ma asteptam la ceva mult mai serios. De exemplu un test de franare, un test de aderenta cu anvelope diferite pe aceeasi masina, in aceleasi conditii meteo etc. Nu un vanzator (scuze! importator), care da lectii despre profilul anvelopelor.

    Sau macar o citare serioasa: http://www.tyrereviews.co.uk/Article/2010-Auto-Bild-Winter-Tyre-Test.htm

    Lucrez de ceva vreme in mediul corporatist. Tot ceea ce conteaza aici e profitul cat mai mare rezultat peste niste costuri cat mai mici. Iar tipul din imagini, un simplu importator, inseamna… fix nimic. Vanzatorul vrea sa isi vanda marfa! Iar daca o vinde pe cea mai scumpa, atunci foarte bine, va avea un profit mai mare!
    Parerea mea e ca anvelopele cele mai cumparate (ex: 185x65xR15, 195x65xR15, etc) facute de firme cunoscute (+ firmele care fac sub licenta unor firme cunoscute) sunt cam la acelasi nivel. Diferentele REALE intre ele, DACA sunt, ar fi de ordinul procentelor, dar sub 5%. Adica … nesemnificativ statistic. Din pacate diferentele de pret sunt mult mai mari de 5%.

    Numai bine!

    PS In testul Auto Bild Pirelli iese mai bine decat Michelin ;)

  8. George, daca ma iei la misto, sa stii ca nu ma supar.

    Adaug un link suplimentar, unde veti gasi mai multe teste legate de cauciucurile de iarna. Testele sunt cat de cat credibile.

    http://www.tyrereviews.co.uk/Tyre-Tests/#winter

    Apropo, eu mi-am cumparat, total la nimereala, in aceasta iarna Dunlop Winter Sport 3D: 185x65xR15. Vroiam Fulda Kristall Montero 3 pentru ca erau relativ ieftine si nu erau „no name”, dar nu mai erau decat 2 bucati disponibile, iar mie imi trebuiau 4. Vanzatorul mi-a spus ca sunt ok Dunlop, anvelopele fiind facute in Germania, in 2010 (asa scrie pe ele). Le-am luat si am platit cam 25 – 30 RON in plus per anvelopa, fata de Fulda. Dupa 2.300 de km facut pe drumuri super inghetate +/- zapada prin patria noastra Romania, pot sa spun ca sunt multumit de ele. Aderenta nu am pierdut-o nici-o data, iar cand franez pe asfalt ud (fara gheata sau zapada) opresc considerabil mai repede decat cu anvelopele de vara din fabrica (Continental EcoContact 3). M-am simtit in deplina siguranta cu ele, atunci cand am vazut pe parcursul a aproape 90 de km (intre Baia Mare si Dej), intr-o dimineata „alba” si geroasa, 5 masini in sant (pe ambele parti ale drumului) iar eu aveam o aderenta foarte buna la 60 – 70 km/h.

    Concluzia mea: anvelopele de iarna sunt utile. Legat de marca cea mai buna… vezi comentariul de mai sus.

    Toate cele bune!

  9. Alegerea unui pneu e o chestie destul de dificilă. Şi cred că singura regulă care trebuie aplicată ar fi următoarea: îţi stabileşti un buget, cauţi, mai ales pe net, ce pneuri se încadrează în bugetul tău şi apoi, pentru fiecare model în parte, cauţi review-uri tot pe net, se găsesc o groază. Vezi care sunt punctele lor forte şi care slabe şi în funcţie de cum arată criteriile tale, iei o decizie.
    Asta pentru că performanţele unui pneu variază de la model la model, de la marcă la marcă. O să faci o greşeală dacă te iei după generalizări de genul „marca x este de performanţă”. La fel cum ţi-ai lua un laptop Dell pentru că e vestit ca fiind fiabil, însă personal ştiu câteva serii cu destul de multe probleme. Şi la laptopuri, şi la cauciucuri, şi la maşini şi la cam orice, trebuie să alegi analizând fix modelul, şi nu marca. În condiţiile în care apar atâtea produse noi, tot mai rapid, cam greu să mai respecte toate, faima mărcii respective.
    De exemplu, maşina mea a venit cu pneuri Bridgestone din fabrică. Foarte proaste. Asta pentru că erau şi entry-level, evident. Dar în niciun caz nu le pot numi „de performanţă”. Fiecare producător de pneuri are o gamă cu mai multe produse, nu doar ca dimensiuni, dar şi ca modele. Iar diferenţele pot fi mari. Iar un pneu entry-level in gama Bridgestone, poate să fie foarte bine, sub un model concurent, care e la acelaşi preţ, dar nu e entry-level-ul mărcii din care face parte. Că e acelaşi preţ, acum deja vorbim de strategii de marketing şi de cum îşi exploatează fiecare producător faima.
    Unii încearcă prin imaginea din F1 (unde realistic vorbin, legătura cu tehnologia de pe maşinile de stradă este destul de mică), alţii prin design. De exemplu acel Vredestein din filmuleţ, desenat de Giugiaro. Sincer, cred că la un pneu, ultimul lucru care m-ar interesa, ar fi cât de estetic e. Dar na, unora le place şi-l cumpără tocmai pentru acest lucru. Dar e suficient să vezi câteva teste de cauciucuri, diverse dimensiuni, şi o să vezi o foarte mare varietate in clasamente.
    De iarnă, am luat acum 3 ani şi câteva luni şi sunt acum la a 4-a iarnă cu ele, Dunlop Wintersport 3d pe clasica dimensiune de 195 65 r15. Au fost 180 de lei şi sunt nişte pneuri foarte bune. Când le-am luat, erau prin top3 în toate testele pe care le-am găsit. Acum, văd însă că şi-au mai pierdut din performanţe, au îmbătrănit intre timp e normal, s-au mai şi uzat, cred că mai am 60% carne pe ele. Dar o să le ţin vreo 6 ani. Cam atât am văzut că recomandă majoritatea producătorilor. Evident că durata de viaţa este influenţată nu doar de trecerea simplă a timpului, dar şi de alţi factori. De exemplu, dacă foloseşti pneu de vară pe timp de iarnă, devine casant şi se crapă. Invers, cel de iarnă se topeşte vara şi se sfarmă. Ţii maşina mult în soare? Nasol. Mergi pe drumuri cu pietriş, o bagi pe şantier. Iar nasol. Dar eu zic că în condiţii normale, un 6 ani ar trebui să ducă o pereche de pneuri. În kilometri e mai greu de spus, contează mai mult şi decât stilul de condus, compoziţia pneului. Unele sunt dure şi ţin mai mult dar stau mai prost cu aderenţa, altele sunt mai moi, se lipsesc de asfalt dar se consumă rapid. Cam ca la F1. Însă, e bine de ştiut, că atunci când ai trecut de semnul de uzură, producătorii spun că, deşi performanţa pe uscat rămâne la fel (teoretic când nu mai ai şanţuri deja trebuie să fie mai bună), pe ud scade drastic capacitatea de a dispera apa. Ceea ce e nasol.
    Acum pentru vară am luat prin noiembrie un set de pneuri Dunlop SP Sport 01, aceeaşi dimensiune, cu doar 150 de lei bucata, a fost un chilipir. Să văd peste o lună două cum se vor comporta când le voi monta.
    Taicămiu are două maşini. I-am luat şi lui de iarnă prin septembrie, tot Wintersport 3d. În decembrie erau cu 30% mai scumpe. La a doua maşină, i-am luat de vară luna trecută. La jumătate de preţ faţă de unele de iarnă. Şi mult sub cât vor fi la primăvară. E adevărat, că, teoretic, voi avea când le voi monta, pneuri vechi de câteva luni, însă diferenţa e neglijabilă. Nu şi la preţ însă. Aşa că sfatul meu este să vă luaţi pneuri de vară iarna şi pneuri de iarnă vara. Dar în niciun caz all-season. Nu sunt bune nici vara, nici iarna.

    Ah, şi mare atenţie la mărcile chinezeşti care au apărut pe piaţă. Eu nu prea m-aş risca. Momentan.

  10. Eu unul nu fac nici un rabat la anvelope totdeauna imi voi cumpara cele mai bune anvelope pt masina.Anvelopele tin de siguranta masinii,acuma folosesc Dunlop Sport Maxx TT.

  11. Testele facute de revistele germane sunt tot ca la noi, cine impinge banutu mai bine si mai mult iese in teste bine.
    tyrereviews sunt iarasi niste aprecieri facute de useri posteaza fiecare acolo niste sondaje si multi care nu stiu intra si se inchina la acele sondaje.

    Luati cauciucuri noi dedicate – vara pentru vara si iarna pentru iarna si daca vreti sa faceti prostii pe inexistentele sosele din Romania abia atunci va uitati la gama UHP Ultra High performance sau chiar Extreme Performance, dar in Romania prea putin este cazul pe drumurile noastre!

    Insa cei care au masini cu initiale de genul R, S, RS, ST, M, S-line, si care or mai fii ele cred ca ei ar trebui ca vara sa isi ia niste anvelope cu adevarat potente, daca trag tare de masini si asta doar sa-i ajute mai bine un pic la aderenta, franare, acvaplanare!

    Din experienta de pana acum pot spune asa> de vara> Dunlop SP sport Maxx TT sau GT(daca aveti pe 18 sau 19 sau 20 ), Bridgestone Potenza S001 sau RE-11 sau RE 050A, Good Year F1 Assymetric dar numai cele facute in Germania nu China si Malayezia si desigur Michelin PS2, si acum PS3 si chiar ContiSportContact 3.

    de iarna> Dunlop Wintersport 3D, ContiWinterContact TS830, Michelin Alpine, Pirelli SottoZero si Vredestine.

    dar fiecare alege in functie de 1.buget 2.motorizare si 3. nevoile sale zilnice!

Leave a reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.