VIDEO – 4DX – Cea mai realistă proiecție de cinema

ce_este_cinema_4dx_si_cum_functioneaza_buhnici

Dacă ar ține de comoditate m-aș cuibări acasă cu laptopul în pat și aș urmări filmele preferate ori de câte ori aș avea ocazia. Dar nu, prefer să merg la cinema pentru o experiență completă. Oricât aș încerca să reproduc experiența acasă, și oricât de bun ar fi sistemul de proiecție și de sunet, nu voi putea compensa dimensiunea sălii de cinema și tehnologiile de acolo. Iar asta contează mai întâi pentru filmul acela pe care îl vei ține minte.

De ceva vreme, avem și noi câteva cinematografe 4DX, trei la număr, în București, Constanța și în Timișoara. Prima sală a fost deschisă chiar cu un an înainte de a fi instalat sistemul pentru prima dată la New York. Suntem așadar printre pionierii tehnologiei. Am fost sceptic prima dată când am mers la un film proiectat în 4DX. Nu eram chiar confortabil cu gândul că voi primi în față jeturi de apă, voi „mirosi” filmul și că scaunul se va mișca cu mine în toate direcțiile. Credeți-mă, cu cât aduni ani în buletin, cu atât devii mai reticent la lucruri noi, chiar și atunci când în cazul meu, e vorba despre tehnologie.
Am fost așadar să văd care e treaba cu filmul și mi-a plăcut. Suficient de mult cât să vreau să știu cum funcționează. Tehnologia. Iar acum vă spun și vouă.

Scaunul se mișcă în toate direcțiile. Ba chiar îți dă și niște „ghiont-uri” atunci când acțiunea e în toi. Apoi, mai ai jeturi de apă ce vin din scaunele din față, din tetiera scaunului, și din tavanul sălii. Mai sunt și jeturile de aer care pleacă din tetiera scaunului, de la picioare, mașini de baloane în tavan, pentru filmele de copii, precum și ventilatoare puternice și stroboscoape pentru a da senzația realistă că ești chiar în mijlocul furtunii.

Aici se adaugă vreo zece tipuri de mirosuri, un sistem de sunet cu multe boxe și proiectoare speciale de cea mai bună calitate. Am fost și în spate, în camera proiecționistului. Pot să spun că mi s-a împlinit un vis de când eram copil.

Urmărește clipul de mai jos pentru tot ce trebuie să știi despre 4DX, iar dacă vrei să știi mai multe despre IMAX am un articol separat și pentru acesta. Enjoy!

Ultimele articole

Articole recomandate

54 Comments

Leave a reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.