Categorie: GADGET

Vreau o soluție pentru aerul poluat din București

Doctorița ne-a spus că în camera copilului trebuie să avem umiditatea între 40 și 60%. Mai ales iarna din cauza caloriferului care usucă dar și vara din cauza aerului condiționat care, și el, dezumidifică rapid. Când scriu, în casă este acum vreo 35%. Dacă stați în București o să vedeți că e cam la fel. Asta înseamnă nas și ochi uscați. O mucoasă uscată nu filtrează virușii, praful sau bacteriile și uite cum răcim. Bonus, primăvara și toamna alergii și rinoree până la rinită.

Da, sunt un părinte preocupat. Poate chiar stresat. Ușor paranoic?! Sper că nu.

După câteva nopți de documentare asiduă, că oricum bebelina mă ținea treaz, am descoperit ceva care promitea să rezolve problema de mai sus. Era vorba despre umidificatoarele mici, speciale pentru camera copiilor. Unele cu aer rece, altele cu aer cald. Acum pe care să îl alegi? Cel cu aer rece promite că nu face saună precum cel cald. Ăla cu abur zice să sterilizează apa pulverizată. Părinții de pe forumuri spun că ambele sunt prostii. Ambele au bazine mici și trebuie să pui apă de 8 ori pe zi plus că fac băltuță pe lângă ele.

Gata să cedez, am descoperit un comentariu tot pe forumul desprecopii.com . Un părinte care spunea ceva despre unul mai scump, nemțesc și care umidifică dar și… spală aerul. Și nici nu face ozon, aer de munte sau necesită filtre. Venta LW14 sau LW24 dacă vrei mai mare. Am căutat prin Germania și pe eBay dar am găsit și un importator care să îmi ofere garanție. M-am apucat să le testez pentru perioada următoare. Toate detaliile, în filmulețul de mai jos.

M-am gândit inclusiv la folii de filtre HEPA, precum cele de hotă pe care să le pun în geamul ca să putem aerisi mai des fără să intre praf, noxe și alte mirosuri… Nimic util. Apoi am scotocit forumuri și site-uri de afară. Am descoperit filtre de aer pentru interior. Unele pe ozon, alte UV, cu filtre care trebuie spălat ori schimbate. Am mai văzut și cu ionizare sau chiar cu ”aer de munte”. Nu prea gust prostelile de marketing așa că le-am spus pas.

Deocamdată parcă aerul e ceva mai… moale, adică umed și nu prea mai rezistă mirosurile de mâncare, fum etc. Ne revedem cu primele rezultate peste două săptămâni când apa ar trebui să fi strâns un mic noroi ”capitalist”.

Acest articol are două părți. Pentru continuare, dă clic aici.