Bine v-am găsit, dragi ascultători și spectatori pe YouTube! În cel mai nou episod al podcastului „IGDLCC” (adică „Informații Gratis Despre Lucruri Care Costă”, pentru cei care încă n-au prins acronimul), am pus mâna pe Valentin Jucan, șeful CNA, și l-am tras la o discuție despre așa-zisa „poliție a internetului”. Da, știu, sună ca un film SF în care Big Brother ne urmărește like-urile și ne confiscă meme-urile, dar stați liniștiți, nu e chiar așa – sau cel puțin asta ne-a promis Valentin (el a insistat să ne tutuim), fără chipiu pe cap și cu un zâmbet care zice „nu vă arestez, promit!”.
Așadar, în episodul ăsta, intitulat „Vine Poliția Internetului”, am încercat să dezlegăm misterul: vine CNA-ul peste noi să ne închidă TikTok-ul sau e doar un alt pretext ca să ne plângem că „se termină vacanța online”? Spoiler: nu e niciuna, nici alta, dar e o conversație care merită ascultată, mai ales dacă vreți să știți cum să nu vă treziți cu un ordin de la CNA pentru că ați postat un clip cu „salutări de la legionari”. Hai să vedem ce-am aflat!
Înțelegerea rolului CNA: Nu-s polițiști, dar au pixul ascuțit
Valentin Jucan ne-a lămurit rapid: CNA-ul nu stă cu binoclul pe net să vadă cine ce postează despre horoscop sau rețete cu ginkgo biloba. Nu, ei intervin doar când cineva le zice „băi, uite ce nasolie e pe TikTok!”. Și au și exemple beton: pe 5 martie, au dat jos un clip cu iz legionar mai repede decât apuci să zici „#CNApebune”. Sesizarea a venit, raportul s-a scris, TikTok-ul a șters în 40 de minute – record mondial, zic eu, că eu nici cafeaua n-o fac așa rapid!
Tonul lui Valentin a fost clar: „Nu vrem să vă luăm libertatea, fraților, vrem doar să nu mai vândă unii droguri pe Insta sau să cheme la coasă pe frații din Transilvania”. Și, între noi fie vorba, cine n-ar vrea un internet unde să nu te trezești cu „afară cu ei” sub poza cu pisica ta?
Combaterea dezinformării: Manualul KGB reloaded
Aici a intrat în scenă un moment de „bă, serios?”. Valentin a scos la iveală un manual KGB din ’83 care zice cam așa: „fă o minciună mare, bagă un adevăr mic și lasă idioții utili s-o răspândească”. Sună cunoscut? Fix ce vedem pe net zilnic, doar că acum boții au înlocuit agenții cu trench. Exemplu? Referendumul cu familia tradițională, care, zice el, a fost un experiment de divizare made in laboratoarele Moscovei. Și noi care credeam că e doar o ceartă de familie la nivel național!
Educația media: „Oare e așa?”
Un sfat de aur de la Valentin: întrebați-vă „oare e adevărat?” înainte să dați share la „tunelurile din Bucegi” sau la „calul de pâine al bunicii”. Eu zic să adăugăm și „spălați-vă pe dinți înainte să deschideți telefonul”, că altfel intrăm pe pilot automat în marea de fake news. Ideea e simplă: educația media nu-i doar pentru puști, ci și pentru mătușa care încă mai crede că Facebook e ziarul oficial al planetei.
Responsabilitatea platformelor: Italia 1, Google 0
Italienii ne-au dat o lecție mișto: au interzis reclamele la păcănele și i-au ars pe Google cu amenzi de zeci de milioane până și-au făcut departament de conformitate. La noi, TikTok a început să miște în 40 de minute, nu în 10 zile ca-n 2024. Morala? Dacă ai legi și le aplici cu sânge rece, până și giganții digitali zic „ok, boss, ne conformăm”.
Considerații culturale: Lesa din Berlin vs. București
Am povestit și o fază din Berlin, unde am văzut doi tipi cu o tipă în lesă, totul consensual și salutat de polițiști. La noi? Păi, dacă ieși așa pe Calea Victoriei, te trezești rapid cu „ce-i cu homosexualii ăștia?”. Toleranța noastră e încă la nivel de „poate la anu’”, dar online se face mare tam-tam pe tema asta – și nu degeaba, zice Valentin, că e o țintă clasică de dezinformare.
Provocări viitoare: AI, phishing și algoritmi nebuni
Spre final, am dat de greu: conținutul cu AI care arată prea bine ca să fie adevărat, phishing-ul care-mi sparge conturi de directori de marketing și algoritmii care ne dezbracă de intimitate mai rău decât un reality show. Valentin zice că UE trebuie să bage reguli clare, că noi singuri nu facem față. Și are dreptate – eu abia scap de „ofertele” care-mi promit luna de pe cer!
O introducere lungă care sper că te-a motivat să afli mai mult.
Poți asculta interviul în format audio chiar aici pe blog sau îl poți descărca:
Membrii care ne susțin cu donațiile lor lunare au văzut și acest clip în avans. Mai sunt multe în secțiunea dedicată lor. Toate clipurile pentru membrii de pe YouTube sunt aici!
Platformele mele sunt susținute de oameni ca tine, care aleg să se aboneze și să devină membri, dar și de companii ce investesc în publicitate. Nu doar prietenii tăi, ci și potențialii tăi clienți urmăresc #IGDLCC. Trimite un email la contact@buhnici.ro pentru a solicita o ofertă personalizată pentru afacerea ta.
Devino membru în comunitatea Buhnici.ro pe YouTube și vezi toate podcasturile în avans.- https://www.youtube.com/channel/UCNz5n8PoSGYSwkOH_SMnl2A/join
Urmărește-mă cu @gbuhnici pe Instagram, Facebook, Twitter, TikTok-@georgebuhnici
Montaj: Daniel Ivan – @danielivanm1 pe Instagram
Dacă ești încă aici, poate arunci o privire pe magazinul nostru de gadgeturi, Gadget Boutique – www.gb.ro