Cum nu va fi următorul iPhone?

iPhone 5S www.buhnici.ro
sursa: tpa.or.th

Dacă așa va arăta viitorul iPhone 5S, adică mai mare, mai puternic, cu mai multe cifre, atunci unde e agitația și emoția din anii trecuți în apropierea lansării unui nou iPhone? De la primul iPad încoace (adică 2010), Apple nu prea mai reușește să uimească deși toată sala stă în picioare și aplaudă în așteptarea unui BIS!!! Dacă și-au planificat mișcările din ultimii trei ani, au făcut-o doar pentru profit. Au re-inventat și dominat categoriile smartphone și tabletă deși nu au născocit ei conceptele. Le-au remodelat însă spectaculos până când au vrăjit planeta de la copii de un an până la pensionari obsedați de Candy Crush. Și-au finisat laptopurile care rămân printre cele mai scumpe și mai ergonomice fără să fie cele mai performante. Și vând o cohortă de accesorii și jucării scumpe dar minunat desenate și aproape perfect funcționale în simplitatea lor.

Fiecare device nou a trăit și și-a mâncat mălaiul după care Apple l-a cizelat discret și i-a pus piese puțin mai noi. Și tot așa până acum. Dar mai poate Apple să impună ritmul acesta de galeră lentă cu toboșar pe post de metronom?

Samsung a ieșit deja din pluton. În loc de un singur telefon amiral vinde două și alte câteva zeci de variante pe toate dimensiunile și gamele de preț. Lansează modele noi mai repede decât apuci să ciobești carcasele de plastic lucios care te păcălește că e aluminiu. Și adună profitul cu plasa mare în loc de o singură undiță deși abia se apropie de funcționalitatea lui iPhone 4S, darămite de fluiditatea și senzualitatea lui 5. Tactica de plastic cu procesoare locomotivă care să ducă un sistem de operare stufos a fost preluată și de LG. HTC s-a apropiat însă cel mai bine de rafinamentul Apple cu noul One. Sony se străduiește deasemenea fenomenal de mult și a scos cel puțin cu noua serie Xperia Z câteva surprize. Dar în afară de Apple și Samsung nimeni nu face profit de urma telefoanelor inteligente. Nu sunt tigrii asiatici problema. Ci lupii tineri din China și foamea noastră de telefoane bune și ieftine…

Ieri am văzut în ofertă la noi smartphone-uri Philips cu Android. Văd zilnic plastic nou dar despre telefoane smart Philips nu știam. Și apoi mai sunt Alcatel, Lenovo și sute de producători OEM și ODM, adică fabrici care te lasă să pui pe spate orice siglă vrei. Mi-aș putea face mâine un telefon buhnici.ro dacă mi-aș pune mintea și ar putea avea ecran IPS de la Sharp ca pe iPhone, procesor de 2.3 Ghz de LG G2, sunet Yamaha cu Dolby sau Beats ca la HTC One și carcasă de aluminiu cu Gorilla glass. La 200 de dolari. Dar nu ar fi un HIT. I-ar lipsi marketingul de miliarde de dolari Samsung, forța de vânzări a chinezilor și în nici un caz nu s-ar apropia de magia iPhone.

O introducere poate lungă, dar astfel vem înțelege mai bine dilema Apple. Până acum iși eroda singur succesul produselor în timp ce făcea profituri record. Acum se ocupă de treaba asta câteva sute de modele bune de la Android. Nu poate re-reinventa smartphone-ul și să mai facă și profit. Sunt deja prea mulți jucători buni în piața asta. Ar avea nevoie atunci de ceva absolut nou și revoluționar. Dar ce să mai pui în mâna oamenilor? Ceva care să le devină indispensabil ca un iPhone?

Zilele trecute, consiliul companiei a reproșat mangerului Apple ritmul inovației în timp ce Tim Cook promite că are ”pe țeavă” produse foarte interesante. Lista scurtă înseamnă ceva pentru zona de TV, un iPhone nou și cel mai probabil unul ieftin. Poate câteva alte câteva gadget-uri cum ar fi un smart-watch.

Înapoi la întrebarea din titlu. Viitorul iPhone va fi așadar mai bun dar nu revoluționar. Va avea câteva atuuri prezentate ca fiind super-wow care să îl mai vândă celor fideli mărcii dar îi vor lipsi cele cu adevărat SF. Piața pieselor și tehnologiilor este la vedere.

Procesoare:
Știm că există procesoare quad-core de la Qualcomm de 2.3Ghz (vezi LG G2 și viitorul Note3). Mai avem Exynos de la Samsung inclusiv cu opt nuclee dar nu are modem LTE și nu cred că va mai cumpăra Apple un procesor Samsung după ultimele procese. Intel, deși partenere de tradiție Apple pe zona de laptopuri, vinde procesoare pe unde reușește adică chinezilor de la ZTE dar mai nou și Samsung care le-a pus pe toate Tab-urile de generația a treia. Mai există și Tegra 4, care e o bestie pe jocuri dar prevăd că o să îl vedem întâi pe un model Asus. Apple nu are încă un procesor quad-core pe iPhone și nici nu i-a simțit nimeni lipsa pentru că sistemul de operare este echilibrat. Noul iOS7 cu multitasking-ul lui avansat și complet va fi ceva mai pofiticios de resurse totuși.

Foto:
Avem deja senzori foto de 13Mpx de la Sony care fac poze excelente dar și soluții cu trei senzori pentru claritate mai bună ca la HTC. Apple are deja un patent pentru așa ceva dar camera de pe iPhone nu va fi niciodată mai bună decât pozele făcute cu o compactă de 300 de lei. Efectiv nu ai spațiu în cei 6-7mm grosime ai telefonului. Unde să pui un senzor și optică mult mai bune?

Ecrane:
Ecranele de pe toate modelele noi sunt de acum standard. Rezoluție FULL HD 1080p pe toate diagonalele de la 4,7 la 6,1 sau densități retinale de pixeli (peste 300ppi) pe toate celelalte de la 4 la 7.1” (Nexus7 2nd gen spre exemplu). Dilema Apple este dacă să renunțe la ergonomia display-ului iPhone5 care este o plăcere de ținut în mână dar pare un pitic pe lângă HTC One, Galaxy S4 sau LG G2. Ecranul mai mare arată mai bine și oferă mai mult teren de joacă și muncă dar este totuși ce îți trebuie cu adevărat când te pui în mișcare? Apple a insistat ani la rând că nu. Dar nu ar fi prima oară când se contrazice. Ca tehnologie cred că va rămâne la IPS-ul de la Sharp. Pe iPhone5 este deja cel mai bun ecran de smartphone.
3D fără ochelari sau alte nebunii tridimensionale nu sunt cu adevărat utile în mișcare ori sunt prea scumpe ca să merite implementate.

Memorie:
Piața memoriilor este un cartel care ține prețurile sus pentru ca toți să cumpărăm servicii de cloud. Apple e cel mai mare profitor cu iCloud așa că nu cred că vom vedea un telefon de 128Gb memorie sau mai mult deși se pot pune cu ușurință și azi 512Gb – 1Tb cu memorie flash de la Samsung sau Kingston spre exemplu.

Baterie:
Apple va mări bateria și va optimiza cât poate de mult circuitele dar nu va depăși autonomia penibilă a noii generații de telefoane smart. Unde sunt săptămânile de standby de pe cărămizile GSM? Există deja pe piață tehnologii funcționale de pilă de combustibil (Nectar de la Lilliputian Systems) despre care am tot vorbit dar aceeași marjă de profit masivă nu o să îi lase pe cei de la Apple să inoveze cu soluții prea noi.

Carcasă:
Industria secolului 21 are materiale geniale care pot face un telefon indestructibil. Și nici măcar nu sunt extraordinar de scumpe. Vorbesc despre magneziu sau fibra de carbon. Aluminiul mult și ieftin rămâne însă cel mai ușor material premium care poate fi produs în serie mare la fabricile din China. Acceași poveste cu sticla ecranului. Safirul care nu se zgârie cu nimic în afară de diamant are însă un preț volatil pe bursă. Acum e ieftin dar se poate scumpi de o sută de ori iar Apple e foarte atent la costul pe termen lung așa că va merge tot pe silicați.

Senzori noi:
Un telefon nou poate fi echipat azi nu doar cu GPS, busolă, giroscop sau accelerometru. De ani de zile văd prin târguri chestii geniale ca: senzor de amprente (Fujitsu Stylistic), senzor de umiditate și temperatură (cum e pe Samsung Galaxy S4) dar și senzor de mirosuri din respirație (NEC), senzor de puls și chiar un EKG simplu. Un telefon cu tot ce avem azi mai bun pe planetă ar putea fi imposibil de distrus, nu ar ajunge la priză niciodată și ne-ar fi un medic de încredere spre exemplu. Dar nu va fi un iPhone 5S sau 5C. Pentru că ar fi prea scump, deocamdată.

Așa că eu cred că iPhone-ul cel mai vândut în 2013-2014 va fi mai ieftin decât iPhone5. Mai sunt încă 5 miliarde de oameni care nu au smartphone așa că ei sunt miza următorilor ani. Nu de acum dar mai ales de azi singura regulă pe care o respectă toți producătorii de telefoane mobile este:

”Care este cel mai bun smartphone pe care îl putem face pentru cei 0 – 50 – 100 – 200EUR la abonament și să păstrăm marja de profit?”

PS:Un exemplu de telefon anti-sistem este Ubuntu Edge care va aduna sub carcasă unele din cele mai bune piese. Va fi Android dar și calculator ubuntu în același timp. Aceasta e direcția corectă la care trebuie să privim. Convergența. Adică toate dispozitivele din jurul nostru să devină unul singur, rapid, rezistent, ușor de folosit. Din păcate are șanse mici să se construiască deși ar costa… cât un iPhone5.

Ultimele articole

Articole recomandate

91 Comments

  1. Fost posesor de toata seria galaxy de la samsung, fan samsung multa vreme. Nu tineam un tel mai mult de 2 luni Dar cand am pus mana pe iphone 5 la lansare varianta pe alb a fost ca si cum te ai fi urcat intr un bmw seria 6 model 2013 dupa ce ai condus un renault megane. Sa nu zic logan. Tel usor, subtire, finut din aliminiu cu canturile din aluminiu lucios finisat o placere de tinut in mana. Ecranul de 4 il consider ideal ptr un tanar cu vederea ok. Nici nu l simti in buzunar. Un tel care il port doar cu folie fata spate fara sa l impaturesc in fel de fel de huse ca pe samsung sau htc apoi sa para agende de birou. Si in ultimul rand cum merge cat de fluid este. NUCIODATA nu s a blocat , intzepat, iosul e peste toate sist de operare. Si in ultimul rand un pret bun la revanzare. Apropo. Am dat 27 mil pe s3 cand a aparut si abia abia l am dat cu 14 dupa 6 luni. Asta e bataie de joc. Nu cred ca o sa folosesc pe viitor alta marca de tel deoarece vad ca samsung htc , lg erc se intrec in dimensiuni. Cred ca asiaticii au o problema cu dimensiunile. Daca natura le a dat doar lucruri mici macar ecranele sa le faca mari. Bravo apple ca sta in 4 inci dimensiunea standard. Parerea mea si cred ca si a lui george care l stimez fff mult.

  2. Zau ca nu-nteleg de ce intr-o tara Europeana, unde Android-ul face legea, Apple si ale sale device-uri se bucura de-o mediatizare demna de US, acolo unde inca mai detine cam 40-50% din piata. Nu pot sa-nteleg cum un Iphone 5 poate fi comparat cu un HTC One. Nu inteleg cum angajati twitter, gen http://paulstamatiou.com/android-is-better , pot sa realizeze ca Androidul e mai bun, si sa si argumenteze asta, cum se-ntampla in articolul din link-ul de mai sus, si totusi sa aud fel si fel de pareri care n-au nicio legatura cu realitatea. Ok, pot sa-nteleg ca-ti place un brand, ok, pot sa-nteleg ca esti dispus sa dai bani in plus nu pentru ca e mai bun ci pentru ca pur si simplu iti place tie. Ce nu pot sa-nteleg e de ce il compari cu alte produse de pe piata care in mod evident ii sunt net superioare. Cum se poate sa compari un produs ca si HTC One cu Iphone 5? De cand un ecran full hd poate fi comparat cu unul c-o rezolutie de 640 x 1136? Cand vreodata poti sa compari un OS precum iOS cu Android? Cum poti sa compari un SO pe care poti sa-l customizezi in fel si chip, c-un sistem de operare al carui homescreen e mereu o lista de icoane patrate. Cum poti sa compari iOS cu Android cand abia acum, la versiunea 7 se implementeaza backgroundurile animate si update-ul automat al aplicatiilor? Zau ca nu pot sa-nteleg. La fel cum nu pot sa-nteleg cum atunci cand Apple va avea lansarea din septembrie cu siguranta vei face o conferinta live, la fel ca anul trecut, dar atunci cand Google a lansat Android 4.3 si Nexus 7, o tableta cu ecran HD la un pret mai mult decat rezonabil, nu s-a intamplat asta. Explica-mi si mie de ce Apple se bucura de-o asemenea atentie, cand e clar ca produsele concurentei ii sunt superioare din toate punctele de vedere. Incepand de la pret, continuand cu display-ul si terminand cu sistemul de operare. E nedrept ceea ce se-ntampla. E nedrept faptul ca Apple lanseaza niste produse la niste preturi astromice, astfel incat la raportarile anuale ajung sa aiba o marja de profit uriasa de 30-40%, in timp ce google lanseaza tablete precum Nexus 7 si telefoane ca Nexus 4 la un pret mult mai aproape de pretul real, la un pret accesibil si de bun simt. E nedrept s-aud cum Apple e BMW-ul sau Mercedesul telefoanelor, cand lucrurile nu stau deloc asa. Da, au avut un avans urias, da au o cota de piata inca uriasa, dar google si ceilalti producatori nu doar ca i-au ajuns din urma ci le-au luat-o cu mult inainte.

    Cum sa folosesti un sistem de operare care nu-ti da voie sa-ti alegi un browser default altul in afara de cel pe care il detin ei? Cum sa folosesti un sistem de operare inchis care-ti limiteaza optiunile de folosire, si-n plus sa mai dai si multe sute de dolari pentru asta? Cum e posibil sa fie atat de mediatizat un sistem de operare care abia peste 1 luna va veni c-o noua versiune in care a introdus optiuni care pe sistemul de operare concurent existau inca de cativa ani? Am inteles, Apple ca si firma de design ruleaza fin. Au cele mai frumoase designuri la produsele pe care le au. Dar si altii pot face asta, vezi HTC One.

  3. Cel putin in privinta procesorului, tehnologia nu este chiar la vedere. Apple foloseste SoC-uri care nu sunt disponibile altor producatori de telefoane. Noile modele lansate in aceasta toamna ar putea sa fie echipate cu procesor A7.

  4. iphone e un telefon bun dar parca un telefon cu android mid range gen htc desirex , s3 mini te ar atrage mai mult datorita aplicatiilor , diversitatii sau meniului mult mai flexibil .iphone parca e banal , mult prea scump sa ti sara vopseaua cand il pui pe masa.aaaa unare plus pt „MAR” E cam tot ce ma atrage

  5. George, in legatura cu dezbaterea ta cu Ionel Paun, la punctul 3 acesta sustinea ca Nokia se dueleaza deja cu DSLR-urile, nicidecum cu simplele compacte de 300 de lei…iata aici un articol destul de interesant: http://blog.gsmarena.com/nokia-lumia-1020-camera-compared-against-a-canon-60d-dslr-nokia-comes-out-on-top/ ; in orice caz, nu sunt de acord in legatura cu superioritatea unei compacte de 300 de lei fata de un iPhone. Eu zic sa faci o faci o poza cu o camera de 300 de lei la 8Mp si apoi sa faci aceeasi poza cu un iPhone 5 tot la 8 Mp sa fie lupta egala. Nu vad ce rost ar avea sa faci poze de 16 megapixeli din moment ce aproape toti avem televizoare si monitoare Full Hd sau mai putin, deci fara zoom putem vedea aproximativ 2 megapixeli

  6. haha, m-am gandit si eu la asta. poate ar fi o idee de biznis. ai 10-20 de modele de carcase in care sa se poata monta simplu, eventual nu niste adaptori/distantieri, componentele respective, luate pe bucati. un fel de ikea pt telefoanele mobile. sau un fel de depozit de calculatoare, de unde geeks-ii isi cumpara tot pe bucati si asambleaza acasa, ciuciti pe covorul din suragerie.

  7. Ne-ati promis nexus 7 generatia a doua inca de luni de-abia astept sa o publicati dar cam cand? La partea de auto ve-ti avea in test noul logan mcv si dokerul?ca ar fi fain:-) imi place spiritul tau subiectiv din reviewuri

  8. 4s are un ecran de 3.5″ , de la acest telefon a inceput decaderea apple.prevad un viitor tot mai nesigur si cu telefoane sub asteptari.lg samsung htc au game diverse pt toate categoriile sociale.ce a patit apple?

Leave a reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.