Unde mergem pe pârtie iarna asta?

Sunt disperat să mă urc din nou pe placă, dar vremea de la noi e capricioasă. Uneori pârtiile sunt destul de aglomerate. Plus că le-am învățat pe toate pe de rost. Singura provocare rămasă pentru niște zeamă de adrenalină, e să îmi bat niște recorduri imaginare de viteză. Și nu e cazul să fac asta. Încă mai am gadgeturi de testat. Mă tot bate gândul la Bansko, Bulgaria. Am auzit lucruri de bine: pârtii lungi, suficiente telescaune și cazare plus mâncare la prețuri decente.

schladming-dachstein-harta-ski

Austria, însă, pare să ofere pachetul complet. Sunt deja pârtii cu zăpadă mai multă de 30 de centimetri. Suficientă pentru câteva cristiane de încălzire pentru un triplu-șurub cu backflip spre față. Glumesc… Totuși, cum îți sună vreo 3-400 de euro, cu tot cu cazare și acces pe pârtii. Și mai e ceva spectaculos. La o căutare simplă am dat peste Schladming-Dachstein. 223 de kilometri de zăpadă cât vezi cu ochii. E ca și cum ai încerca să schiezi din București până la Constanța. Săracii genunchi. Peste 100 de instalații pe cablu și mai bine de 80 de căbănuțe de jur împrejur. Aici poți vedea harta în toată frumusețea ei: Harta Ski Schladming-Dachstein

Dacă îți extinzi căutarea pe regiunea Ski Amade, o să găsești și mai multe oferte de cazare. Imediat după revelion, am găsit oferte pe la vreo 2000 de lei.

Austriecii ăștia au pârtii mai late decât autostrăzile noastre. Bune și pentru începători. Nu ar trebui să-mi fac griji nici pentru mâncare. Doar austriecii știu să bage și niște cârnați în preparatele speciale, “a la carte”. Cocovan iau de la francezi. Deci, avem pârtie și zăpadă. Și cazare e.

Cel mai greu pare să fie drumul. Biletele de avion sunt scumpe până-n Austria. Plus că mai trebuie sa adaugi la cală haine groase, pentru pârtie, plus schiuri ori placă. Știu, și închiriatul e o soluție, dar experiența îmi spune că nu prea o să găsesc plăci pe gustul meu. Și mașina îmi permite și libertatea să vizitez obiective importante de prin zonă, să schimb ușor pârtiile. Drumul prin țară e greoi, dar Waze e salvator ca de obicei. Oricum, unde e graba? Zăpada rămâne tot acolo. Plus că e de văzut și târgul de Crăciun de la Sibiu, mai ales dacă ești însoțit de copii. Iar eu aș merge pe ruta București-Brașov-Sibiu. Ultima experiență cu Valea Oltului n-a fost chiar plăcută.

Apropo, care sunt restaurantele de neratat dacă traversezi România spre Nădlac? Am descoperit că ciorba de burtă e mai bun decât energizantul austriac, și eu o caut pe cea mai bună. Aparent e mai ușor să găsești niște anvelope bune de iarnă, decât o ciorbă decentă.

Altfel, recomand să pleci la drum doar după ce ai trecut și prin service cu mașina. Aparent, lucrul acesta banal, e la fel de ”tragic” pentru unii ca mersul la doctor când e prea târziu. Neapărat verificare de frâne, direcție și lichide esențiale. Te scapă de un stres uriaș și poți pleca liniștit la drum.

AD Garage

Ca asistență pentru asta, recomand după experiențe personale bune, AD Garage. Rețeaua de service-uri cu 120 de unități în toată țara, plus încă 4600 în Europa. Dacă ai probleme pe drum, după o reparație, garanția de 24 de luni are acoperire și peste hotare. Încă un sfat, ia cu tine pe smartphone și aplicația ADLocator (iOS și Android). Îți spune unde este cel mai apropiat service AD Garage, plus acces la asistență rutieră non-stop. Există și un call-center, unde voi puteți semnala orice problemă apărută în relația cu mecanicii, 07ADGARAGE, 0723.427.243.

Lasă-mi mai jos, în comentarii, experiența ta de schiat prin Austria. Până atunci, orice ”nevoie” de pudră mi-o satisfac rapid în Poiana Brașov ori Predeal. Pârtiile sunt bune și aproape de casă. Zăpadă să avem…

Ultimele articole

Articole recomandate

9 Comments

  1. Salut, în țară poți încerca pârtiile din Parângul mic, care e în plină dezvoltare, sau stațiunea Straja din Lupeni. Sărbători fericite alături de cei dragi! Toate cele bune!

  2. Salut, poți încerca pârtiile din Parângul mic, stațiunea e în plină dezvoltare, dar merită sau tot acolo în zona orașului Petroșani stațiunea Straja din orașul Lupeni,care e o stațiune super ok și nu e aglomerată, poți căuta pe youtube filmulețe cu stațiuniile menționate. Merg în fiecare an acolo și chiar sunt liniștite.

  3. Am fost de 2 ori in Austria la ski, in Zell am See-Kaprun. Am vazut ca sezonul asta un ski pass pt un adult, pt 7 zile, este vreo 250 de euro. Merita. In 7 zile nu ai timp sa treci de 2 ori prin acelasi loc. Au partii ireprosabile, un sistem de telecabine si telescaune impresionant.
    Dezavantaj: uneori poate sa fie prea aglomerat. Pe la 10 dimineata, la primul telescaun poti sa astepti mai bine de 15-20 de minute la coada.
    Tip: merita mers intr-un grup mai maricel, vreo 4 cupluri. Se gasesc pe net cabane la preturi foarte bune. Poti sa iei micul dejun acasa la preturi de Romania (au un Lidl la cativa Km).

  4. Articolul e cumva un simplu advertorial si nu am observat eu? Inca nu m-am hotarat totusi la ce, la partii de dincolo sau la serviceul respectiv. Ar fi corect sa fie marcat cumsecade.

Leave a reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.