În episodul anterior din #cryptovineri am aflat ce este finanțarea descentralizată sau, pe scurt, DeFi. Acum a venit momentul să aflăm concret modul în care tehnologia blockchain poate fi utilizată în mod concret în viața de zi cu zi.
Așa cum vei vedea din exemplele următoare, posibilitățile sunt, practic, nelimitate. Vorbim despre o serie de proiecte majore în care sunt implicate inclusiv țări occidentale, din Orientul Mijlociu, dar și din Africa.
Unul dintre cele mai avansate proiecte de blockchain îl găsim în… deșertul din Orientul Mijlociu. Mai exact în Dubai, cel mai populat oraș din Emiratele Arabe Unite și capitala Emiratului Dubai.
Până la sfârșitul anului 2021, Dubai își propune să devină primul oraș din lume “powered by blockchain”. Practic, autoritățile locale își propun să folosească tehnologia blockchain pentru toate serviciile pe care le oferă instituțiilor din Dubai, companiilor care au afaceri în Dubai și persoanelor fizice care locuiesc în Dubai.
Unul dintre obiective este renunțarea completă la orice document tipărit și gestionarea acestora exclusiv în blockchain. Autoritățile locale estimează că în acest fel vor economisi fonduri de procesare a documentelor de 5.5 miliarde de dirhami pe an, echivalentul a circa 1.3 miliarde de euro.
Primul pas a fost făcut chiar în vara acestui an, când Dubai a inaugurat o platformă națională de date dezvoltată în blockchain. Aceasta va fi folosită pentru schimbul de date despre clienți, crearea instantanee de conturi bancare la băncile înrolate în sistem sau înființarea rapidă a unei firme. Până acum, peste 120 de companii și bănci locale s-au înrolat în sistemul gestionat de banca națională Emirates NBD, iar în curând se va înrola și o bancă renumită la nivel global: britanicii de la HSBC.
Cum e asta? Să faci economie de bani la buget, peste un miliard de euro!