Mic tutorial despre cum să îți iubești orașul

Open Your City Constanța

O să vă spun un secret. Eu sunt la fel de brașovean așa cum sunt majoritatea locuitorilor din capitală bucureșteni și am în comun la fel de multe cu orice constănțean. Ca să fie mai simplu de înțeles, m-au conceput părinții cel mai probabil prin vreun hotel de pe litoral în timp ce mama mergea la tratament cu nămol. Probabil de aceea mă simt atras magentic de cele trei locuri. Unul e baștina, altul cariera, celălalt e un pic de aventură care revine așa episodic în viața mea. Cu fiecare dintre cele trei am câte o poveste complicată. Niciunul nu m-a iubit la început. Exact ca o femeie temperamentală, aceste orașe m-au consumat îndelung dar nu m-au înghițit. Și totul a durat până când ne-am împăcat definitiv.

Brașov

Născut la Codlea, am făcut liceul la Brașov unde mi-am început și cariera de jurnalist. Am bătut orașul la picior sau cu autobuzul și am ajuns să îi știu străzile după reportajele pe care le-am filmat. Majoritatea nefericite. Dar am avut noroc. Am intrat la un moment dat într-un grup de studenți de etnii diferite din oraș, Multietnica îi spunea. Eram români, sași, maghiari, romi, greci și italieni. Da, sunt greci și italieni în Brașov. Așa le-am descoperit locurile și obiceiurile vecinilor mei, când ne întâlneam să povestim despre broșurica de povești la care scriam de zor. Apoi ne-am apucat să facem muncă de ghizi voluntari pentru străini. Și așa m-am îndrăgostit iremediabil de Brașov. Povestindu-le altora istoria locului.

București

Azi sunt însă bucureștean, deși relația cu metropola nu a fost nicicând mai blândă. Am ajuns aici în 2003 și am început ca reporter de noapte. Am învățat străzile și intersecțiile după reclamele luminoase, de pe locul din spate al mașinii de filmare. Ziua dormeam prost prin chirii scumpe, în zgomotul străzii. M-am călit alergând după știri cu camera ascunsă promițându-mi că îmi fac timp pentru teatre și muzee. Nici azi nu pot spune că le-am bifat pe cele mai bune. Încă nu am văzut spre exemplu o piesă de teatru la TNB. Mi-e rușine pentru asta.
Bucureștiul este o aventură pentru cei rezistenți în multe feluri și cred că ai nevoie de măcar zece ani ca să te așezi, să poți spune: „Acum mă simt acasă!” Mi-am dat seama de asta când am renunțat să mă mai înfurii în trafic, când am început să dorm chiar și în zgomot de motociclete și claxoane. Nu e vorba că aici se fac banii deși exact așa este. Pentru carieră și o viață îndestulată am venit și le-am căpătat pe amândouă. Acum am o familie în București și nu l-aș mai da nici pe New York. Da, am avut oportunitatea să mă mut  acolo dar nu știu de ce nu am plecat. Ba știu. Sunt acasă aici și nu mai vreau să o iau din nou de la capăt.

Constanța

Spuneam că ceva mă readuce mereu la Constanța. Știu toate stațiunile. Poate Saturn o știu prea bine, că am fost acolo în vacanță de prea multe ori dar orașul a ajuns să mă fascineze în ultimii ani. Citind puțină istorie am aflat ce bogăție uriașă de cultură se ascunde în Dobrogea. Acum vreo sută de ani locul era poate cel mai cosmopolit din Europa. Românii erau doar o minoritate printre turci, tătari, armeni, bulgari, evrei, francezi, nemți, italieni și încă vreo 10 de etnii. Dacă aș avea o mașină a timpului aș călători în fiecare seară printr-o cârciumă diferită să mănânc ceva tătărăsc, să ascult o muzică machedonească și să mă plimb prin mahalale. Ceva din călătoria aceasta în timp am căpătat recent într-un experiment numit „Open your City”, organizat de Heineken. Împreună cu o gașcă inimoasă de jurnaliști și bloggeri constănțeni am luat la pas câteva locuri mai puțin știute. Două nu pot fi vizitate ușor, Farul de aterizare și Cuibul Doamnei dar stradela Vântului este la o aruncătură de băț de Piața Ovidiu. Ai mai jos o galerie de fotografii de la aventură. Le mulțumesc și noilor mei prieteni datorită cărora iubesc acum și mai mult Constanța. Rar am găsit jurnaliști care să își cunoască și să își iubească atât orașul. Iată-i pe câțiva dintre ei.

Valentin Coman (constanteanul.com)
Joie Negru( joienegru.ro)
Emilian Alexandru (emilianalexandru.wordpress.com)
Zetu Harry (http://urban-constanta.blogspot.com)
Florin Sirbu (pustiul.ro)

Poți afla mai multe despre campania Open Your City pe pagina Facebook oficială a Heineken și pe website-ul Heineken

Ultimele articole

Articole recomandate

Leave a reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.