Transmisiile wireless de mare viteză – în plop

Nu-i aşa că ar fi frumos să avem televiziune, telefonie, internet – pe scurt comunicaţii în bandă largă FĂRĂ FIR? Deşi sună a chineză, despre asta vorbim aici. Când credeam că dăm şi noi românii lovitura şi vom avea WiMax, (standardul de transmisii fără fir la mare viteză) aflu cu tristeţe că operatorii care au cumpărat caietele de sarcini pentru această licitaţie au făcut pasul înapoi. Îi suspectez şi de cartel, ca să oblige statul să lase preţul mai jos. Şi poate că mai este un aspect de luat în seamă. Segmentul de frecvenţe 3,6 – 3,8 Ghz, disponibil în domeniul comercial la noi poate fi exploatat cu echipamente mai scumpe şi are pierderi. De aceea ANC vrea să facă un schimb cu Armata pentru segmentul 2,6 Ghz considerat mult mai bun, pe care oricum MApN-ul nu îl foloseşte.

Ieri, 5 februarie 2009, la ora 17.00 s-a incheiat perioada in care se puteau depune ofertele pentru acordarea a doua licente de utilizare a frecventelor radio pentru servicii de comunicatii electronice prin intermediul sistemelor de acces pe suport radio de banda larga (BWA). Nicio companie dintre cele sase care achizitionasera caietul de sarcini nu a depus o oferta pana la sfarsitul zilei de ieri.

“Din semnalele primite din piata rezulta ca principala problema a acestor frecvente este pretul, pe care operatorii il considera prea mare. Vom propune Guvernului scaderea taxei de licenta si vom relua procesul de acordare a acestor licente cat mai curand posibil”, a declarat presedintele ANC, Liviu Nistoran.

Implementarea sistemelor BWA la nivel national asigura crearea unei solutii tehnologice  capabile sa contribuie substantial la dezvoltarea comunicatiilor electronice in banda larga, la asigurarea facila a accesului la internet de banda larga in regiunile defavorizate, sarace sau izolate, precum si la utilizarea eficienta a spectrului de frecvente radio.

ANC a organizat licitatia in baza Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 18/2008 privind stabilirea unor masuri pentru reorganizarea utilizarii spectrului radio in banda de frecvente 3600-3800 MHz si a Hotararii de Guvern nr. 638/2008 privind stabilirea cuantumului taxei de licenta pentru acordarea dreptului de utilizare a frecventelor radio in banda de frecvente radio 3600 – 3800 MHz.

Caietul de sarcini a fost cumparat de sase firme: Asesoft International, Comcore Management, Cosmote Romanian Mobile Telecommunications, Media Sat, RCS & RDS si Vodafone Romania.

sursa: www.anrcti.ro

Ultimele articole

Articole recomandate

4 Comments

Leave a reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.