Tot ce trebuie să știi despre automatizare – #casabuhnici

Aplicația #casabuhnici merge de pe orie dispozitiv cu ecran. De pe orice telefon, sau de pe un laptop, cu sau fără touchscreen, ori de pe o tabletă. Aplicația pentru #casabuhnici este acum în variantă aproape finală, deși Laurențiu are încă multe idei și implementări de făcut. Dacă în cadrul proiectului am testat și implementat multe tehnologii noi și la acest capitol sunt multe de gândit. iar Laurențiu a făcut o treabă excelentă cu acestă aplicație care va putea rula pe orice dispozitiv care are un browser.

Nici măcar nu trebuie conectată la internet dacă cumva ai multe secrete de ascuns, sau pur și simplu nu vrei să riști ca cineva să aibă acces la sistemele de încălzire, răcire, ventilație, grădină și iluminat. Și temperatură exterioară, și control și monitorizare a consumului dar și a generării de curent electric. Sunt o mulțime de elemente care pot fi implementate în acestă aplicație, însă, ai nevoie ca în timpul construcției să folosești un sistem de tip KNX.

Nu este tocmai imposibil nici după ce ai construit casa, însă este mult mai costisitor pentru că va trebui să tragi un cablu dedicat pentru fiecare element pe care vrei să îl conectezi în sistemul de automatizare. Fiecare bec, întrerupător, senzor sau element mobil. Jaluzele sau rulouri exterioare de exemplu.

Prin wireless poți face de exemplu iluminarea, dacă ai construit deja casa. Dar nu vei avea un răspuns instantaneu atunci când dai comanda de aprindere și e posibil să existe întârzieri și mai mari. Depinde de router-ul folosit. Nu se recomandă însă ca sistemele de ventilație, răcire și încălzire să fie legate prin wireless. Vor exista probleme mai mari atunci când unul dintre ele nu funcționează corect sau nu pornește la timp. Poate ți se blochează router-ul sau își face un update de firmware iar acele 5 minute sunt critice.

Ultimele articole

Articole recomandate

21 Comments

 1. ai prezentat la un moment dat o mini statie meteo si de monitorizare a calitatii aerului iar datele colectate erau publice. Poti spune modelul statiei sau site-ul? Am cautat review-ul dar nu-l gasesc! Multumesc!

 2. Salut!
  1. Ce modele de dispozitive ai folosit pentru automatizari? (denumirea exacta si de unde pot fi achizitionate)
  2. Sunt interesat pentru incalzirea in pardoseala, control de la distanta. Spre exemplu am gasit la uponor o varianta, dar nu stiu daca functioneaza la fel ca ce prezinti tu.

 3. Salut George,

  Sunt in cautarea unui sistem de securitate pentru casa.
  Am gasit o firma „NEST”, doar ca acestia au produsele doar pentru America.

  Poti sa imi dai te rog un sfat sau ceva recomandari ?
  Ma intereseaza un sistem complex cu centru de comanda (tableta/sau poti vizualiza produsul de la NEST pentru a iti face o idee), senzori, camera. M-ar interesa sa fie mai mult wireless pentru a nu avea fire prin casa.

  Multumesc frumos

 4. Bravo , buna treaba per total. Sunt 100% de-acord sa se folosească metoda prin cablare dacă este vorba despre case aflate in construcție. In schimb pentru casele deja construite, varianta wireless este destul de potrivită. Am făcut in Brussels câteva case “deștepte” prin wireless și pot spune ca timpul de răspuns este in timp real și proprietarul poate face absolut orice dorește, fără sa fie nevoie sa intervin la pereți absolut deloc…
  Legat de securitate :))) , am un prieten programator (deștept) și mi-a spus simplu “stai liniștit ca hoțul care va sti ce sa facă pe wireless , va sti ce sa facă și pe varianta cablare…”
  Deci se poate face o casa deșteaptă indiferent de situație fără a fi nevoie de intervenții suplimentare. Legat de securitate :)) , o data ce ai automatizat , îți asumi acest lucru indiferent de metoda prin care ai făcut-o.
  Sa fim serioși , ce hoț o sa stea sa vina cu device-uri după el sa se apuce sa spargă o casa :)))

 5. Salutare. daca intr-un apartament am deja tras partea electrica pe sub pardoseala , se mai poate integra sistemul KNX ?? Am cumparat de pe amazon nthermostat nex 3rd generation , becuri phillips hue pentru sistemul de iluminat , intrerupatoare wirelles de la livolo , incuietoare usa ,amazon alexa , si-n plan mai vreau sa cumpar august system lock door si un sistem inteligent pentru perdele – din ce am citit cele de la lutron ar fi bune .
  Se poate face ceva in privinta asta ??

  multumesc.

 6. M-ai incitat cu subiectul și ma străduiesc să cheltui niște bani pe care nu-i am. Întrebare: -sunt suficiente robinete termostatate wifi în fiecare cameră care să comunice cu termostatul ori e necesar să ai senzori(sau termostate care comunică cu robinetele???) în fiecare cameră așezate strategic care să comunice cu centralul. E vorba de un apartament.

Leave a reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.