Taxa nouă – Legislaţie – Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 7/2009 privind modificarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 50/2008 pentru instituirea taxei pe poluare pentru autovehicule a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, Nr. 103, din 19.02.2009.

Taxa nouă este conţinută în Monitorul Oficial Partea I Nr.103 din 19 februarie 2009.

Fişierul Integral aici.0103_02201257

Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 7/2009 privind modificarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 50/2008 pentru instituirea taxei pe poluare pentru autovehicule a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, Nr. 103, din 19.02.2009.

Avand in vedere faptul ca Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 218/2008 privind modificarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 50/2008 pentru instituirea taxei pe poluare pentru autovehicule a avut un impact negativ in plan social, discriminand in mod nejustificat persoanele care au achizitionat autovehicule in vederea inmatricularii anterior datei de 15 decembrie 2008 in considerarea unui anumit nivel al taxei pe poluare,
luand in considerare faptul ca acest aspect reclama adoptarea unui cadru legislativ cu caracter reparator, fundamentat si pe criza economica mondiala, cu implicatii in economia nationala si implicit la nivel de cetatean, tinand cont ca toate aceste elemente constituie situatii extraordinare a caror reglementare nu poate fi amanata si vizeaza
totodata interesul public,
in temeiul art. 115 alin. (4) din Constitutia Romaniei, republicata,

Guvernul Romaniei adopta prezenta ordonanta de urgenta.

Art. I. — Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 50/2008 pentru instituirea taxei pe poluare pentru autovehicule, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 327 din 25 aprilie 2008, cu modificarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza:

1. La articolul 8, alineatul (1) va avea urmatorul cuprins:
„Art. 8. — (1) Atunci cand un autovehicul pentru care s-a platit taxa in Romania este ulterior scos din parcul auto national se restituie valoarea reziduala a taxei, calculata in raport cu prevederile legale in vigoare la momentul inmatricularii autovehiculului in Romania, potrivit prevederilor alin. (2).”

2. Anexele nr. 1, 2 si 4 se modifica si se inlocuiesc cu anexele nr. 1, 2 si 3 care fac parte integranta din prezenta ordonanta de urgenta.

Art. II. — (1) Pentru autovehiculele achizitionate in vederea inmatricularii in Romania inainte de data de 15 decembrie 2008 si care nu au fost inmatriculate in Romania pana la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta se aplica nivelul taxei pe poluare pentru autovehicule prevazut in Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 50/2008, cu modificarile ulterioare, in vigoare pana la data publicarii Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 208/2008*) pentru stabilirea unor masuri privind
taxa pe poluare pentru autovehicule.
(2) Pentru autovehiculele achizitionate in vederea inmatricularii in Romania inainte de data de 15 decembrie 2008 si care au fost inmatriculate in Romania ulterior acestei date, cu plata taxei pe poluare pentru autovehicule calculate potrivit prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 50/2008, cu modificarile ulterioare, diferenta dintre taxa platita si taxa stabilita potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 50/2008, cu modificarile ulterioare, in vigoare pana la data publicarii Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 208/2008, se restituie, la cerere, in termen de 45 de zile de la data depunerii cererii de restituire insotite de documentatia necesara.

Art. III. — Prin autovehicule achizitionate in vederea inmatricularii in Romania inainte de data de 15 decembrie 2008, in sensul prevederilor art. II alin. (1), se intelege:
a) autovehiculele pentru care a fost lansata comanda ferma anterior datei de 15 decembrie 2008 si pentru care se face dovada platii integrale sau a unui avans;
b) autovehiculele ce au fost introduse in tara si pentru care se face dovada cu carnet de TIR/CMR/CIM si/sau dovada radierii din tara de provenienta, documente emise inainte de 15 decembrie 2008;
c) autovehiculele pentru care s-a eliberat dovada de inmatriculare provizorie de catre autoritatile din tara de provenienta a autovehiculului, emisa inainte de 15 decembrie 2008.

Art. IV. — Pentru a beneficia de prevederile art. II alin. (1), persoana fizica sau juridica prezinta autoritatii fiscale competente pentru calculul taxei pe poluare, in vederea luarii in evidenta, in termen de 20 de zile calendaristice de la intrarea in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, o cerere insotita de unul dintre documentele prevazute la art. III lit. a) sau b), iar in situatia prevazuta la art. III lit. c), documentul va fi insotit si de declaratia pe proprie raspundere, in forma autentica, din care sa reiasa ca autovehiculul a fost achizitionat anterior datei de 15 decembrie 2008 in vederea inmatricularii in Romania.
Art. V. — In vederea calcularii cuantumului taxei datorate potrivit art. II alin. (1), cererea si documentele prevazute la art. IV, inregistrate la autoritatea fiscala competenta, se completeaza, in termen de maximum 90 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, cu documentele prevazute la art. 3 alin. (2) din anexa la Hotararea Guvernului nr. 686/2008
privind aprobarea normelor metodologice de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 50/2008 pentru instituirea taxei pe poluare pentru autovehicule. *) Abrogata prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 218/2008 privind modificarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 50/2008 pentru instituirea taxei pe poluare pentru autovehicule, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 836 din 11 decembrie 2008.

Art. VI. — Termenele prevazute la art. IV si V sunt termene de decadere.

Art. VII. — Procedura de restituire se stabileste prin ordin comun al ministrului mediului si al ministrului finantelor publice, in termen de 30 de zile de la data publicarii prezentei ordonante de urgenta.

Art. VIII. — Nu se supun prevederilor prezentei ordonante de urgenta persoanele care au achizitionat autovehicule in vederea inmatricularii in Romania dupa data de 15 decembrie 2008 si care au achitat taxa pe poluare pana la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta.

PRIM-MINISTRU
EMIL BOC
Contrasemneaza:
p. Ministrul mediului,
Dan Carlan,
secretar de stat
Ministrul finantelor publice,
Gheorghe Pogea
Ministrul transporturilor si infrastructurii,
Radu Mircea Berceanu
p. Ministrul economiei,
Tudor Serban,
secretar de stat
Șeful Departamentului pentru Afaceri Europene,
Vasile Puscas
Bucuresti, 18 februarie 2009.
Nr. 7.

Ultimele articole

Articole recomandate

49 Comments

  1. pana la urma daca ai cumparat masina de la alcineva in 2009 dar masina a fost radiata si adusa in tara inainte de 15 decembrie 2008 beneficiezi sau nu de taxa simpla?

  2. salut!am si eu o problema foarte grava (de vreo 40 de milione).am cumparat o masina pe 2 noiembrie,la timisoara, de la o romanca stabilita in italia cu acte de vanzare-cumparare romanesti si nu am inmatriculat-o cu taxa lui tariceanu pt ca avea actele valabile pana in martie,acum vreau sa o inmatriculez cu vechea taxa,am depus declaratie la finante,la notar ,am facu rar-ul totul ok insa la finante mi se cere pt taxa veche contract de vanzare-cumparare italian,redactat in italia( cica asa e legea).In ordonanta de urgenta din 18 februarie nu scrie nimic de acest lucru.este legal ceea ce cer sau este un abuz din partea functionarilor publici.astept raspuns,urgent.

  3. salut!am si eu o problema foarte grava (de vreo 40 de milione).am cumparat o masina pe 2 noiembrie,la timisoara, de la o romanca stabilita in italia cu acte de vanzare-cumparare romanesti si nu am inmatriculat-o cu taxa lui tariceanu pt ca avea actele valabile pana in martie,acum vreau sa o inmatriculez cu vechea taxa,am depus declaratie la finante,la notar ,am facu rar-ul totul ok insa la finante mi se cere pt a plati taxa veche contract de vanzare-cumparare italian,redactat in italia( cica asa e legea).In ordonanta de urgenta din 18 februarie nu scrie nimic de acest lucru.este legal ceea ce cer sau este un abuz din partea functionarilor publici.am nevoie de acest raspuns ca de aer.merci!!

Leave a reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.