ȚĂRILE CU MONEDA CRYPTO – CRYPTO-VINERI

Știi că există deja țări care au implementat în loc de moneda națională sau in paralel una digitala de tip Crypto? Știi că unele din țările care s-au lăudat cu această implementare au dat înapoi în ultimul moment? Știi care ar fi avantajele pentru noi, oamenii de rând să folosim o monedă crypto în locul banilor clasici pe hârtie? Îți spun eu în acest episod de Crypto-Vineri.

Salutare și bine v-am regăsit la Crypto-Vineri, serialul nostru despre crypto monede în care nu îți spun cum să te îmbogățești și nici cum să îți pierzi banii mai repede ca la pariuri. Crypto-monedele sunt mai complicate, însă încerc să ți le explic cât mai bine pentru a nu face investiții nefaste. Învățăm împreună ca să nu ne ia prin surprindere viitorul apropiat.

Primii care au adoptat o monedă digitală în locul banilor clasici sunt, spre surpriza tuturor, sau poate nu: Tunisia cu eDinar, Insulele Marshall cu Sovereign, Venezuela cu Petro și Senegal cu eCFA.

Tunisia a fost prima, în 2015 cu eDinar, cunoscut și ca Digicash sau BitDinar. Sistemul este folosit pentru toate tipurile de plăți posibile, bunuri, servicii, salarii, etc și există desigur taxe la fel ca în orice sistem. Nu există însă taxă mai mare de 1 Dinar, adică 1.37 lei, pentru că la acest nivel este limitat sistemul, așadar sunt nesemnificative.

A urmat apoi Senegal în 2016, cu eCFA, denumită desigur după CFA, adică francul Senegalez. Acesta funcționează însă alături de banii fizici, și reprezintă mai mult un fel de token de asigurare pentru a grăbi transferurile dar și pentru a combate denominarea masivă a țării. 1000 de franci tunisieni = 7.24 lei.

Insulele Marshall au o populație de 53.000 de oameni , similar județului Vaslui însă este la polul opus ca nivel de trai. Deși sunt o republică asociată liber cu Statele Unite ale Amercii , ei au decis că în martie 2018 că ”Este dreptul nostru să ne creăm o monedă proprie, sub orice formă ar fi aceasta, digitală sau FIAT”

De un an, Venezuela ”are” moneda numită Petro și a fost concepută sa evite sancțiunile Statelor Unite, care au un impact devastator asupra economiei. Și da, moneda este susținută la fel ca una clasică, de rezervele de petrol și de aur ale țării. Recent au deschis și o crypto-bancă cu scopul sa susțină inițiativele tinerilor și studenților din țară. Toate bune și frumoase până când Trump a declarat în martie 2017 că investitorii americani nu au voie să participe la acel ICO, Initial Coin Offering. Și Venezuela are aceeași problemă cu denominarea, 1000 de Bolivar, moneda lor națională face 1.26 lei.

Chiar în aceste condiții, Nicolas Maduro, președintele Venezuelei a declarat că s-au strâns nu mai puțin de 5 miliarde de dolari în acel ICO. Interesant, având în vedere că investitorii din SUA nu au putut participa. Mai multă plăcere pentru Ruși, care oricum spun că nu au nimic de a face cu Venezuela. Dar nimic! În februarie 2018, Maduro vine cu o altă crypto-monedă: Petra Gold, susținută de metalele prețioase din pământul Venezuelei.

Acest Nicolas Maduro are o rezervă nelimitată de idei pentru a aduce bani în țară. Nelimitată. Rămâne de văzut câtă libertate și speranță de viață mai are însă, mai ales după protestele continue din ultima perioada, cauzate de sărăcia în care a ajuns țara.

La polul opus sunt cei care au respins inițiativa unei crypto monede. Sunt țări cu o putere monetară extrem de mare: Germania, Japonia, Elveția și Hong Kong. Acestora li se alătură Estonia și Ecuador, țări în care mediul digital este omni-prezent.

Te-ai aștepta de exemplu ca țări precum Elveția, supranumită ”cea mai prietenoasă țară pentru crypto și blockchain din Europa” să implementeze prima un astfel de sistem de plată. Dar nu, nu este cazul, pentru că într-o țară cu o politică monetară atât de ”delicată” directorul băncii naționale Thomas Moser, a declarat că monedele crypto și blockchain-ul nu sunt suficient de inovative pentru a fi considerate monedă de plată. Deci pe deoparte atrag companiile în Elveția să dezvolte monede și servicii crypto moderne însă când vine vorba de folosirea lor… Elvețienii țin mai mult la secrete decât la transparență iar cripto-monedele serioase sunt toate trasabile complet. Cum ar fi să poată vedea investigatorii cine, cât, unde și când a depozitat în Zurich sau Geneva niște averi… secrete?

Dar mai bine să trecem la Hong Kong, care consideră că blockchain și monedele crypto nu sunt mai bune decât sistemul de plată electronic folosit în prezent. Ce să zic… China… Acolo se bat pentru primele locuri WeChat, Alipay și PayMe, soluții clasice de plată online, bazate pe FIAT și deținute de privați. Adică o parte din statul chinez o parte WeChat, Alibaba și din nou statul chinez.

In Germania gasim insa o altă politică, Și aici pun accentul pe politică. Parlamentul nu consideră o soluție viabilă și necesară pentru introducerea unui nou sistem de monede sau plată. ”Suntem bine cu ce avem deja, și așa putem controla mai bine și nu la vedere, toți banii care vin din drepturile intelectuale pe tehnologia pe care o exportăm în toată lumea.” Cam așa ar suna sinceritatea dacă ar putea fi exprimată verbal ca să audă toată lumea.

Există multe alte țări care experimentează cu mondele de tip crypto și sistemele blockchain. Puteri economice care nu au nimic de ascuns pentru că deja sunt în top la nivel de trai, cum ar fi Singapore, Dubai sau Uruguay.  Iran-ul încearcă și el astfel de sisteme tocmai ca să poată crește mai repede economic, fiind o țară cu multe interese și rezerve uriașe de petrol… printre altele.

Între timp, țări ca Israel, UK, Suedia, Canada sau Thailanda experimentează conceptul. Dimensiunea lor și nivelul economic are anumite restricții din acest punct de vedere.

Concluzia este neclara în acest moment. Ca țară, dacă ai ceva de ascuns, nu vei implementa blockchain. Dar dacă ești alta tara, suficient de mică și în creștere, vei face eforturi pentru adopție, dacă există lupte politice vei amâna la nesfârșit această adopție și dacă ești deschisă la minte și la pungă, vei fi printre primele țări independente complet la nivel economic. Și vorbesc aici despre independență globală. E un avantaj major să ai un sistem bancar propriu ce nu depinde de garanții de la alte puteri economice. Este posibil dar nu e simplu și nu se poate face peste noapte fără să deranjezi multă lume. Bine, va fi greu cel puțin până când țările cu care ai legături economice vor trece și ele la crypto. Iar acesta este un fapt, nu o presupunere. Într-o lume în care oamenii comunică digital și muncesc prin internet, doar banii și mai ales datoriile par blocate în secolul 18.

Ultimele articole

Articole recomandate

Leave a reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.