SUPERCOMPUTERUL ESTE GATA!!

Aceasta este goana după putere! După lungi discuții prin studio în care eu insist să trecem la V-LOG, iar colegii își pun mâinile în cap pentru că vom avea fișiere mult mai mari, am ajuns să construim un sistem capabil să se descurce cu aceste fișiere. Și cu colorizarea pe care o vom face pe toate clipurile noastre.

Ca să înțelegi de ce discutăm periodic de computere puternice trebuie să îți explic la ce le folosim. Răspunsul este întotdeauna același, ca să procesăm clipurile pe care le filmăm și edităm zi de zi. Cu cât mai puternic e PC-ul cu atât mai repede procesăm și uploadăm. Cel puțin în teorie, cu practica ne luptăm încă.

Pentru editare folosim suita de la Adobe, în special Premiere Pro și After Effects atunci când este cazul. Înregistrăm 4K la 150 Mbps în format H.264, fișiere de tip MP4, și apoi le edităm.

Pentru ca totul să meargă ”ca uns” convertim aceste fișiere în unele de tip proxy, în 720p Cineform. Așa avem un timeline extrem de fluid care răspunde instant. După editare, exportăm fișierul final și uploadăm pe YouTube.

Acum, fiecare computer trebuie gândit și construit pe specificațiile de care avem nevoie. Acest sistem a fost calculat pentru randare, procesare video și efecte pe viitor. Aveam nevoie de ceva serios care să facă față la orice format, mai ales cele necomprimate.

Configurație:

 • Procesor: AMD Threadripper 2 – 2970WX – 24 de nuclee fizice, 48 de fire de execuție, la 3 GHz și 4.2 Turbo – TDP, adică consum maxim de curent, 250W
 • Cooler – Noctua NH-D15 (dual fan) imens, dar extrem de silențios
 • Placă de bază – ASUS X399 Zenith Extreme socket TR4 – are de toate pe ea, până la Wireless și Rețea pe 10 Gigabiți
 • Placă grafică – Radeon PRO WX 8200 – tot un consum de 250W, bună pentru After Effects
 • Memorie RAM – Deocamdată 32 GB Kingston cu RGB – urmează probabil încă 96 GB
 • Stocare – SSD Kingston A1000 de 960 GB pe NVME, pentru sistemul de operare
 • Stocare 2 – SSD 1 TB SanDisk Extreme Pro pentru fișierele video brut
 • Stocare 3 – SSD 480 GB pentru cache
 • Stocare 4 – HDD 4 TB WD Black pentru altele
 • Stocare 5,6 – Urmează două HDD-uri de 4 TB SAS în RAID 0 pentru stocare și lucru cu fișierele brut

Sursa – Ei bine aici am schimbat-o cu cea din serverul nostru, s-a dovedit că sursa veche nu rezista cerințelor de amperaj atunci când pornea export-ul

Preț – vreo 4000 de euro în configurația actuală, crește la vreo 5000 cu HDD-urile pe SAS în RAID0

Avem nevoie de el? Probabil că da, însă nici acum nu îl folosim la capacitatea maximă, însă când ne vom apuca de colorizare îi vom vedea cu adevărat utilitatea.

Apropo, nu uita să te înscrii la GIVEAWAY-ul de 800.000 de abonați, aici: GIVEAWAY 800.00 ABONAȚI. Asta dacă vrei un Samsung Galaxy S10 nou nouț.

Ultimele articole

Articole recomandate

4 Comments

 1. Tare mult mi-as dori sa stiu ce controler LBA veți folosi pentru HDD-urile SAS ??? Am ceva probleme cu integrarea LBA pe AMD! In rest sistemul este criminal pentru video editor si nu numai! Am avut ocazia in trecut sa folosesc ceva de genul si va fi foarte greu sa il puneți in cap!!!!

Leave a reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.