SUNT PROSUMATOR!

Visul meu a devenit realitate, am devenit prosumator! Acum pot injecta curent în rețea și pot fi și plătit pentru asta! Pe persoană fizică chiar! Am să vă explic în detaliu și vouă ce trebuie să faceți, unde trebuie să mergeți, ce acte aveți nevoie și câte săptămâni trebuie să vă luați liber de la job ca să le completați. Nu glumesc, e chestie serioasă, sunt o mulțime de aprobări și documente de a trebuit să le urc pe WeTransfer ca să le pot trimite.

Acum însă mă bucur de soare, de sursa asta inepuizabilă de energie care alimentează casa, viitoarea mașină electrică, și probabil și pe vecinii mei. Și e gratis! Sigur, nu mă aștept la sume exorbitante câștigate din curentul pe care îl dau înapoi în rețea, sunt chiar puțini, însă voi avea avantaje mai mult noaptea și știu că nu mai pierd toată această energie gratuită.

A fost puțin mai greu cu invertorul, până l-am ”hacker-it” ca să poată trimite puterea maximă produsă înapoi în rețeaua celor de la enel, dar am reușit. Am avut noroc cu niște cei mai buni ”hackeri ingineri” Tudor și Laurențiu, care l-au făcut să meargă în câteva minute. Apoi operațiunea de schimbare a fost rapidă și simplă. Au venit cu contorul nou, cu autocitire prin rețeaua GSM, l-au montat în locul celui vechi și gata.

Ba chiar am reușit să îmi beau cafeaua de dimineață uitându-mă la soarele acesta frumos care nu intră niciodată în grevă, nu rămâne fără energie, și zâmbește pe panourile fotovoltaice chiar și iarna!

Ultimele articole

Articole recomandate

32 Comments

 1. George, vreau să-ți mulțumesc pentru tot ce faci, cu adevărat reușesc sa țin pasul cu ultimele noutăți în tehnologie dar și programe naționale cum este și cel pe care îl am în vedere pentu a deveni și eu prosumator. Am încercat și am cautat lista instalatorilor validați în cadrul acestui program și nu am găsit nimic după nenumărate telefoane la Administrația Fondurilor de MEDIU și nimic.. Nici măcar o data nu mi-a răspuns nimeni… https://www.afm.ro/contact.php

 2. Luni de munca pentru o secunda de implinire! Felicitari George! Bine ai spus…”procedura ar trebui simplificata.” Din punct de vedere tehnic se poate face aproape orice…dar din punct de vedere administrativ… este aproape ireal ca trebuie sa astepti undeva la 10 luni sa se aprobe transformarea ta in ”prosumator”. In momentul in care vei povesti pe blog care au fost pasii necesari pentru a infaptui aceasta ”minune” te rog sa nu omiti costurile. Abia astept!

 3. Valoreaza mai mult pentru prosumator,valoreaza certificate verzi. Imi doresc si eu sa ajung prosumator dar preturile de pe internet variaza cam mult de la o firma la alta si nu stiu daca ofera lucruri diferite una de alta. In plus de asta eu sunt la capatul liniei si cand am nevoie mai mult de curent ,adica iarna,acesta e cam slab si nu stiu daca o centrala electrica ar functiona bine.
  Bravo buhnici pentru ce ai reusit,sper sa te folosesti cat mai mult de aceste lucruri si sa ne mai spui si noua pe parcurs cum merge. Apropo sistemul asta on grid necesita vreo mentenanta anuala?

 4. Salut George,
  Și pe mine m-ar interesa detaliile respective, privind actele pentru a deveni prosumator și ce ar trebui făcut (eventual pas cu pas), ca totul să meargă fără probleme …
  Știu că nu e simplu să pui totul la un loc, dar totuși te rugăm să faci articolul respectiv, dacă e posibil, fiindcă sunt sigur că mulți ar dori să devină prosumatori …
  Mulțumesc! :)

 5. Salut George, am vazut intr-un video de al tau ca o instalatie de 3kw este subventionata aprox 90% de stat. Care sunt pasii de urmat pentru a o tine o astfel de finantare? Multumesc!

 6. Pentru a nu injecta în rețea am montat un controler iar surplusul de energie pot sa încălzesc apa sau la vara chiar piscina. Eu nu inteleg de ce mai trebuie sa devin prosumator atata timp cat aceasta ar fi cea mai bună soluție?

   • „Nu trebuie, însă decât să ții apa caldă în piscină, lucru care mi se pare total inutil, mai degrabă vinzi curentul vecinilor.”

    Scuze. Nu inteleg. Eu pot sa aleg sa si vand energia cuiva ales de mine? Din cate cunosc eu doar furnizorului de energie poti vinde. Intreb pentru ca daca as putea sa-mi vand tot mie la o alta locatie ….. De fapt nu e o vanzare ce produc sa pot consuma in mai multe locatii.

    Merci
    Raoul

Leave a reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.