Stimată Anca Boagiu

Stimată doamnă Anca Boagiu,

Poate vă bucuraţi că tocmai aţi fost numită ministrul transporturilor şi infrastructurii. Să fii ministru e totuşi o treabă pentru un profesionist de înalt nivel şi o confirmare că puterea te place pentru că eşti puternic. Din păcate trebuie să vă stric „luna de miere” cu presă încă de a doua zi. Vă garantez că de data asta nu o să vă placă la Transporturi. Asta, dacă v-a plăcut acum zece ani când aţi stat cinci luni.

Scurt pe doi, e jale, doamnă Boagiu. Şi o să fie şi mai rău. Chiar nu ştiu şi nu cred că veţi putea face minuni acolo. Şi nu mă refer aici la chestiuni majore, ci la micile dezastre, care nenorocesc nervii şi răbdarea oamenilor. Să vă fac o listă mică cu probleme urgente:

– Deîndată ce vă instalaţi, o să trebuiască să daţi afară între 7 şi 8.000 de ceferişti. Negocierile cu sindicatele s-au blocat înainte de remaniere pentru că toţi au preferat să amâne ziua de scos castane pentru după. Partea proastă este că nu prea aveţi alternative acolo. Companiile feroviare au ajuns praf, pulbere fină de pe urma dezinteresului, furtului şi incompetenţei celor care ar fi trebuit să le facă rentabile, să atragă fonduri pentru investiţii, să instaleze măcar nişte amărâte de automate prin gări ori să implementeze cumpărarea biletelor online. Viteza de deplasare medie este mai mică decât pe vremea războiului. CFR Marfă este deasemenea pe punctul de a fi privatizată (a se citi vândută) pe bani prea puţini austriecilor după ce a fost canibalizată de privaţi cu ajutorul statului.
– O să aflaţi mâine, poimâine că nu prea aveţi bani pentru nimic. Aţi fi putut avea vreo 5,5 miliarde de euro de la Uniunea Europeană, însă incompetenţii din minister nu au reuşit să atragă decât 36 de milioane de euro în trei ani. Mai aveţi încă trei ani, însă chiar dacă munciţi zi şi noapte nu mai aveţi cum absorbi toate sumele.
– Nu doar din această cauză asta, nu aveţi bani pentru drumuri nici măcar pentru cârpeli. Contractele de deszăpezire nu sunt rezolvate şi o să ningă destul de repede anul acesta. După zăpadă o să se umple din nou de gropi şi o să fiţi înjurată copios pentru că nu veţi avea cu ce petici.
– Să vă mai zic de autostrăzi? Aproape totul e blocat. Nu se mai lucrează decât la limită de avarie pe Autostrada Transilvania şi Arad – Timişoara. Peste două săptămâni vă vor anunţa şi ei că opresc activitatea dacă nu le plătiţi facturile întârziate. Punem pariu? Sub Berceanu s-au blocat penibil Bucureşti – Ploieşti care putea fi gata la primăvară şi proiectul de concesiune pe Comarnic – Braşov. BERD încă vrea să dea bani pe el, dar ministerul dvs. nu mai vrea să reia licitaţia după ce câştigătorii de pe locul 1 s-au retras misterios. Se mai pregăteşte un tun şi pe Deva – Orăştie.
– Rovinieta electronică, doamna ministru, mai este un tun care poate fi oprit la timp. Ministerul vrea să dea 30 de milioane de euro pe un sistem care costă 100.000 de euro.
– La Aeroportul Băneasa aţi putea debloca renovarea şi extinderea sălii de aşteptare. Există sute de metri de spaţii libere care zac nefolosite în timp ce pasagerii se înghesuie în aerogara prea mică. Bani sunt la aeroport şi se poate face într-o lună.
– La Otopeni se trag deasemenea nişte tunuri cu renovări şi parcări de patru milioane de euro. Extinderea trebuia finalizată acolo de 10 ani. Şi să nu uit de spaţiile comerciale pe care vor să pună mâna nişte arabi combinaţi cu români de afaceri.
– Să nu uit de canalul Dunăre – Bucureşti. Comunismul l-a adus până la 15 km de Bucureşti, dar a venit capitalismul şi s-a furat aproape tot fierul de pe maluri. Nu-i aşa că ar fi frumos să tragă vapoarele în Capitala României?
– Poate rezolvaţi şi problema terenului din faţa ministerului, peste drum de Gara de Nord. Sub parc ar merita să apară parcarea aceea subterană promisă de şeful dumneavoastră. Nu mă refer la primul ministru.

Dacă rezolvaţi măcar un sfert din astea până la următoarea remaniere, aţi putea fi cel mai bun ministru al transporturilor din istoria ultimilor ani. Deşi nu cred că vă vor ajunge cinci, maximum şase luni. Sau mă înşel?

Ultimele articole

Articole recomandate

24 Comments

 1. pe boagiu-mai sinistru
  ca rid de noi si babuinii
  a treia oar-o pui ministru
  doar fiindca i-ai vazut bikini

  si-atunci exclam ca Farfuridi
  -Tradare,dar sa stim si noi!
  Daca ii vezi pe-ai lu Pipidi
  o faci ministru de razboi?

 2. Dragul meu George,
  Am lucrat in sistem,numai Dumnezeu ne mai scapa de ce incompetenti ,lingai pedeseristi de tranzitie au ajuns sa conduca ,,a doua armata,,.Nu ma credeti dat e dezastru ce incompeteti conduc calea ferata,exact ca la guvern ,nu au nici in clin nici in maneca cu ce a fost sau ce a insemnat calea ferata.Au impartit-o in zeci de de bucatele,nu au dat voie celor cu viziune sa faca ceva,din start iau redus la tecere ,pe principiul,, iti dau o piine sa maninci nu taci din gura,la prima restruturare zbori. Au pus lider la sindicate de ai lor si nu ai cui sa te mai pligi.Nu mai are cine sa apere aceast dezastru,asa ca nu ne ramane dacat sa urlammmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm ca niste disperat.

 3. Ministerul Transporturilor nu exista practic!

  – In 20 de ani nu a reabilitat vreo magistrala de cale ferată;
  – In 20 de ani nu a facut vreo autostrada;
  – In 20 de ani domeniul transporturilor nu a vut nici o politica, nici o strategie care sa fie transpusa si finalizata;
  Transportul aerian e predominant privat…
  Transportul rutier si naval e privat…
  Ala feroviar e de stat si se vede…
  Ce rost are ministerul?

 4. Un articol foarte bun.Am lucrat 21 de ani in sistem.Paperea mea este ca l-a schimbat pe DRACU cu SOR-SA.Cred ca sforile d-nei Boagiu sunt mai usor de manevrat.O jale…ASA A AJUNS TARA ASTA…

 5. ffff….bun articol speram ca d-na Boagiu sa-i dea afara pe dobitocii de agronomi si toti ceilalti din cnadnr, care stau la tigara toata ziua , si la cafele ca pt asta vin la serviciu, si sa o dea si pe dir. umflata de tiron ca a furat destul cu boul de masala, care nu stie decat sa fure, si ceilalti dobitoci ca anghel gheorghe ( agronom) in frunte cu idiotul care l-a adus si il sustine.
  cnadnr e plin de cretini care nu stiu cu ce se mananca drumurile, sunt oameni care au vechime fff mare in sistem si au fost dati afara, de boul de berceanu, care a furat tot impreuna cu vaca de tiron si scarba de masala.
  Asa ca domnule draga esti un baiat destept, si ai spus un adevar mare , insa vezi tu in romania e nevoie de fff multi prosti nu de oameni cu pregatire, sunt scarbita de acest sistem din cnadnr, am 20 ani vechime in munca, ( in sistem) dar nu credeam ca o sa-mi fie vreodata scarba sa vin la serviciu.

 6. ….da carmen…ai scapat usor cu scarba…sa vezi cum este cand iti pun in carca si oameni care au decedat datorita incompetentei lor…doamna ministru nu are nici o vina…pusa de fatada…sa traga de timp si sa apara la tv…in spate,se dau loviturile mari…stii care-i paradoxul?…aceia care dau loviturile sunt tot romani(cica)…se vand pe putin …cica ei fac operatiunile statului…vax…sunt folositi…apoi aruncati intr-un colt de lume cu tot cu copii…(vezi nicoleiciuc)…acum,el se caieste …rau…si altii pe langa el…

 7. Arta ptr arta…cuvinte frumoase si…doar atat! Tara nu are nevoie de inventarul a ceeace nu s-a facut sau ce nu se va face..de douazeci de ani suntem incremeniti in neputinta ! Daca vorbim si gandim tot asa in mod sigur si peste 20 de ani vom avea acelasi „inventar” al nerealizarilor…Cat desprre guvernul boc in care a fost cooptata si Anca,depasita de situatie,ce sa mai zicem…agonizeaza…traieste ultimele zile…Noul guvern va trebui sa taie coada la caine ! Sa concesioneze autostrazile fie la nemti fie la chinezi ! In cinci ani putem avea cel putin 4 mii km de autostrazi,la standarde inalte !

 8. Foarte bine sintetizata situatia in care ne aflam acum.La CFR -ne aflam intrun HAOS total suntem condusi de incompetenti pusi in functiile cheie pe criterii politice si de nepotism.Sunt functii cheuie ocupate de niste personaje care nu au nici o treaba cu calea ferata.Nu vreau sa fiu ranchiunos si nici lipsit de fairplay dar nu pot sa accept ca un/o sa ocupe o functie de siguranta circulatiei cu studii de agronomie (procesarea alimentatiei) si eu care am studii in domeniu(a se citi studii post universitare)de specialitate sa fiu abandonat intr-un birou(facut „soarece de birou”).Mi-a placut tot ceea ce tine de calea ferata si am studiat din plin tot ce tine de transportul feroviar si acum ma vad ca un neavenit care ma aflu printre niste rechini care te elimina daca incerci sa intervii si sam la strici jocurile lor diabolice.A mai ramas doar cfr-ul de distrus si atunci guvernul si toti acolitii lui pot sa spuna ca si-au indeplinit misiunea.Imi deplang soarta – am ajuns aici in acest hau datorita incompetentei si a inaltei tradari de care au dat dovada toti cei care ne-au ciondus de 20 de ani. Imi pare rau am avut un vis de a fi CFR-ist de a coordona activitatea transportului feroviar de calatori dar ma vad invins de un sistem corupt si fara nici un dumnezeu!! Cu respect pentru toti camarazii mei din intreaga tara ! Inginer Tulbure S. 15.11.2010 ,ora 14,03

Leave a reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.