Stație de încărcare rapidă pentru auto electrice

Așa ar trebui să arate vreo 4.000 de locuri de parcare de pe la noi ca să putem spera și să ne dorim de adevăratelea mașini electrice. Stațiile de încărcare din trafic vor oferi posibilitatea celor care se opresc la o cafea sau la serviciu să-și încarce bateriile de la mașini contracost. În poze se vede una dintre cele din Viena, de pe Mariahilfer Strasse. Locul de parcare adiacent stației cu două seturi de prize este rezervat. Sunt disponibile prize pentru 220V și pentru 380-400V, curent trifazic. Problema pe care eu o văd, este că firma care le instalează, în acest caz Wien Energie, taxează încărcarea undeva la 3-4 euro pentru o autonomie de 100km. Asta înseamnă doar jumătate față de prețul motorinei sau benzinei, când de fapt energia electrică este de cel puțin zece ori mai ieftină. Le dau circumstanțe atenuante pentru că investiția inițială în aceste stații înseamnă câteva mii de euro, fiecare iar energia provine de la ferme de panouri solare care au costat destul. Cel puțin așa scrie pe site-ul companiei. Ideea cu care am rămas în minte este însă că nimeni nu se va strădui să îți ofere cel mai mic preț posibil, ci doar unul suficient de bun cât să își ia ochii.

Ultimele articole

Articolul precedent
Articolul următor

Articole recomandate

8 Comments

 1. Pina cind or sa lase romanii doua locuri de parcare adiacente statiei libere mai dureaza.
  La noi daca ar putea ar intra si cu masina in supermarket.
  Cred ca primul lucru ar trebuii parcarile si pe urma ecologia

 2. este in mod clar o campanie de imagine. In Austria nici macar masinile pe GPL nu au prins foarte mult, de electrice nu mai vorbesc. Exista in schimb Prius-uri hibride de taxi, dar fiind folosite de taximetristi (adica in regim acceleratie la fund-frana-acceleratie din nou) merg cea mai mare parte a timpului cu motorul pe benzina pornit, deci economie/ecologie mai subtire.

 3. Nu stiu de ce aveam suspiciuni de la bun inceput si fiind roman aveam o doza dubla de scepticism ca de fiecare data insa iata cum se adevereste faptul ca de pe urma autoturismelor electrice au sa profite din nou dezvoltatorii si corporatiile mari ca e loc destul si mai au de unde.
  Pana la urma un avantaj cit mai invizibil pentru utilizatorul final insa diferenta o face simtul ecologic dezvoltat mai mult sau mai putin in vest si daca nu este pusa la punct imediat o lege care te obliga catre un „consum ecologic responsabil”, obligatoriu (chiar daca nu mai este democratic), e valabil in toate ramurile economice de la fiermierii tot mai saraci si mai putini din vest pana la marile companii industrializate puternic care pur si simplu cheltuiesc sume uriase pe tot felul de aplicatii, inca rudimentare, si care obtin un aport aproape invizibil la profitul scontat initial din astfel de investitii colosale. Cind am discutat cu un industrias din Germania in 2008 despre investitia facuta mi a raspuns dezamagit: „but, this is Germany, it’s stupid anyway”, si eu m am gandit la vorba noastra constatata: „ca la noi la nimeni”.
  Diferenta in vest o face faptul ca acolo pentru astfel de investitii sunt rulati multi bani comunitari si totusi utilizatorii nemultumiti care se imprumuta de la banci insa cu simtul raspunderii mai dezvoltat se intreaba la randul lor: „de ce imi propune statul sa investesc inutil banii proveniti din contributia personala impreuna cu banii imprumutati din banca?”. Destul de simplu… dezvoltatorii, marile corporatii aduna toti banii nostrii sub diferite pretexte ecologice si nu numai.
  Destul de trist si atat.

 4. Multinationalele astea conduc lumea. De se va inventa vreo masina ce consuma aer pur, atunci vor gasi ei o modalitate cum sa iti scoata banii din buzunar la jumate de pret fata benzina.

 5. totusi, statiile astea nu sunt folosite doar in caz de urgenta? daca da, le acord circumstante si mai atenuante. 1) nu au extrem de multi clienti. 2) cine e nevoit sa incarce plateste cu tot dragul pt a putea continua drumul. apoi, ma gandesc ca se poate incarca acumulatorul masinii si in garaj, la pretul real al energiei electrice

 6. Eu sper sa nu vina niciodata masinile electrice. Se vede de la o posta ca aparitia lor va scumpi energia electrica la nivelul carburantilor de acum. De pierdut va avea toata lumea! Daca vreti sa fiti „eco-friendly” mergeti cu bicicleta sau pe distante lungi cu trenul!

 7. Sunt pe punctul de a cumpara o electrica macar pentru naveta din oras unde pe bicicleta sunt sufocat de esapamentul altora. Acum si cu virusul, mai greu cu trenul.
  Sustin totusi afirmatia lui MM says pentru viitorul in care masinile electrice se vor inmulti.

Leave a reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.