SONY WH1000-XM4 vs XM3 – Pe care să le cumperi?

Acestea sunt cele mai populare căști cu Noise Cancelling din lume, și sunt și preferatele mele și ale lui Marian. Le-am luat în primul rând pentru confortul la o audiție prelungită și mai ales pentru atenuarea de zgomot care ne face zborurile cu avionul mai ușoare. Dacă zbori destul de des și vrei ca viața ta să se schimbe total, ai nevoie de așa ceva.

Puțină istorie economică

Sony XM3 au fost lansate în 2018, prin luna mai, și la un an distanță, în 2019 abia așteptam o versiune nouă care nu a mai venit. Motivele sunt simple și țin de economie de business. Când ai cea mai bună pereche de căști de pe piață, la toate capitolele, sunet, confort, transmisie Bluetooth și atenuare de zgomot activă, stai cuminte pe fundul tău și aștepți să te ajungă concurența ta din urmă. Între timp vinzi din ce în ce mai multe perechi de căști, mai faci niște reclamă, niște reduceri și le faci cele mai populare.

Dacă te uiți într-un metrou în Londra sau în New York, jumătate din căștile pe care le vezi sunt de la Bose, QC35 sau Bose 700 mai nou, și jumătate sunt cele de la Sony, XM3. Anul acesta este mai complex și pentru companii, și au decis să vină cu o versiune nouă, XM4. La prima vedere par identice, schimbările sunt mai mult sub capotă, atât hardware cât și software.

Cât costă Sony WH-1000 XM4

Prețul de pornire a fost de 350 de dolari, respectiv Euro, pentru ambele modele. XM3 le găsești acum la oferte și la 230 Euro pe când XM4 sunt tot la 350 Euro. Deocamdată. Merită din perspectiva prețului? Stai să vedem ce au de oferit.

Cât de confortabile sunt Sony WH-1000 XM4

XM3 iau locul întâi aici, până acum. Cupele sunt mari, acoperă toată urechea și sunt groase. În plus, au spumă cu memorie și piele artificială ce nu mențin transpirația nici după un zbor de șase ore. XM4 au cupele cu aproximativ 10% mai mari, gândite pentru urechi mai mari sau mai clăpăuge, și pentru asta o bilă albă în plus. Aici câștigă XM4

Cât de bine se aud Sony WH-1000 XM4

Ambele au aceleași difuzoare de 40 mm, același amplificator analog combinat cu un DAC (Digital Audio Converter) pentru un sunet cât mai curat și mai puternic. Pe XM4 însă amplificatorul este mai bine reglat și au o idee mai multă putere. Sensibil mai multă, mai ales pentru cei care se plăngeau că se aud destul de încet la volum maxim.

Aici intră în discuție noul procesor de sunet de la Sony , DSEE Extreme care reușește să facă o procesare a sunetului mai bună. Detaliile sunt mai bune, muzica pare mai imersivă și nu atât de atenuată pe toate planurile. Un plus pentru căștile cu ANC.  Aici câștigă așadar XM4, din nou.

Cât ține bateria la Sony WH-1000 XM4

La acest capitol stau cam la fel. Ambele se încarcă rapid prin USB-C. 5 ore de audiție pentru 10 minute de încărcare este o funcție mai mult decât cool Quick Charging pentru căști. Autonomia completă este undeva la 30 de ore pe un volum de 60-70% cu ANC activat. Doar așa le-aș folosi de altfel. XM4 vine în plus cu Wearing Detection, adică le dai jos de pe urechi și pun automat muzica pe pauză. Au un senor în cupe care funcționează impecabil, la fel ca la Sennheiser Momentum 3 Wireless din mega comparativul nostru de căști.

Cât de bun este Noise Cancelling-ul la Sony WH-1000 XM4

XM3 aveau o funcție de Adaptive Noise Cancelling prin care microfoanele detectau aproximativ locul unde te afli. O sală de mese aglomerată, un birou, avion, tren sau mașină, și ajustau automat nivelul de atenuare de zgomot.  XM4 vine cu această funcție, însă salvează cu ajutorul telefonului și locațiile respective, și cu ajutorul GPS-ului știu exact dacă ești pe stradă, în avion sau la metrou. Ori acasă pe canapea într-un oraș care nu doarme niciodată.

Da, ambele au funcția Quick Attention prin care dacă ții palma pe una din căști va coborî volumul doar cât simt mâna ta. Să asculți de exemplu vocea conducătorului de tren care îți spune ce stație urmează.

Ce mai e nou la SONY WH1000-XM4

Ambele știu Google Assistant sau Alexa, ambele au controale de tip touch foarte intuitive, însă XM4 vine cu niște trucuri foarte mișto.

Îți pot recunoaște vocea ta și coboară automat volumul din căști când vorbești, ca să te auzi. În plus, partea de procesare pe convorbiri este mai bună. Microfoanele sunt aici câștigul și toți care le-au testat până acum spun același lucru: calitatea convorbirilor este la ani lumină față de concurență.

Așadar, care dintre ele merită mai mult?

XM4, clar. Au punctat exact acolo unde contează mai mult, la funcții, la sunet și la confort. În plus, dacă le ții în husa rigidă cu care vin, o să le folosești mulți ani fără nici o problemă. Dacă ai însă XM3 și te-ai obișnuit cu ele și îți plac, atunci nu cred că merită un upgrade. Mai ține de ele și mai așteaptă o generație. De la orice alt model însă vor fi un upgrade semnificativ.

Ultimele articole

Articole recomandate

Leave a reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.