Categorie: Auto

Situaţii speciale la plata taxei auto

Această postare se actualizează permanent cu noi cazuri.

Încerc să răspund aici unora dintre întrebările celor care nu au înţeles tocmai bine mecanismul noi taxe:

Speţa 1

Salut George. Eu am platit taxa asta in varianta simpla…nu triplata, pe 19.08.2008 la o skoda octavia, euro 4. din cate am inteles acum nu se mai plateste taxa la masinile EURO 4….am vreo sansa sa-mi iau banii inapoi???

Răspuns: Nu iei nici un ban înapoi pentru că ai plătit în baza unei legislaţii valabile la acea dată şi nu te încadrezi în situaţiile prevăzute de noua taxă care returnează diferenţa numai celor surprinşi de noua taxă triplată în mijlocul procedurilor de înmatriculare. Unde mai pui că maşina ta nu mai este nouă, ci o maşină second-hand de un an. Răspunsul li se aplică tuturor celor care au plătit taxa auto până la 15 decembrie 2008. Dacă nu vă satisface taxa plătită, vă mai rămâne doar soluţia instanţei.

Speţa 2

daca am cumparat o masina in data de 10.01.2009 si ea a fost adusa in noiembrie 2008 cine trebuie sa mearga sa depuna dosarul la finante? eu sau cel care a cumparat-o din germania? astept raspuns ? mersi

Răspuns: Proprietarul actual, cel care înmatriculează maşina depune actele. Trebuie doar să prezinţi la Administraşia Financiară dovada (una dintre cele trei) că maşina a fost achiziţionată înainte de 15 decembrie 2008.

Speţa 3

Cum dovedesc că am avut intenţia să înmatriculez maşina în România înainte de 15 decembrie?

Răspuns: Art. III. — Prin autovehicule achizitionate in vederea inmatricularii in Romania inainte de data de 15 decembrie 2008, in sensul prevederilor art. II alin. (1), se intelege:
a) autovehiculele pentru care a fost lansata comanda ferma anterior datei de 15 decembrie 2008 si pentru care se face dovada platii integrale sau a unui avans;
b) autovehiculele ce au fost introduse in tara si pentru care se face dovada cu carnet de TIR/CMR/CIM si/sau dovada radierii din tara de provenienta, documente emise inainte de 15 decembrie 2008;
c) autovehiculele pentru care s-a eliberat dovada de inmatriculare provizorie de catre autoritatile din tara de provenienta a autovehiculului, emisa inainte de 15 decembrie 2008.

Speţa 4

In ianuarie 2009 am exportat o honda civic 2007 in Dresda,la un dealer Honda si prin programul bye back mi-am achizitionat un accord nou.Din pacate acesta a fost inmatriculat cu numere provizorii pentru showroom astfel incat acum trebuie sa platesc taxa de inmatriculare pentru el.Mentionez ca sunt prima persoana fizica ce inmatriculeaza aceasta masina.Cum sa dovedesc ca nu a fost folosita?
  Cum imi pot recupera taza reziduala de la masina exportata?Cei de la Trezorerie imi spun ca numai masinile inmatriculate de la 1 iulie 2008(atunci cand a intrat in vigoare ord.50/2008)isi pot recupera taxa reziduala?
VA ROG FRUMOS sa imi raspundeti. Nu vreau sa las statul roman sa isi bata joc de mine!

Răspuns: Teoretic, cei de la Finanţe au dreptate. Maşina se califică deja pentru taxa de prima înmatriculare în România pentru un autoturism second-hand. Faptul că a fost înmatriculat chiar şi provizoriu, l-a transformat în second-hand. Aţi putea totuşi să adresaţi un memoriu către ANAF şi Ministerul Mediului prin care să solicitaţi să accepte de la reprezentanţa din Germania un act doveditor că autoturismul este livrat în stare de nou cu 0 km, deşi văd slabe şanse de reuşită. Cât despre taxa reziduală, au din nou dreptate. Legea nu se aplică retroactiv. La momentul acela aţi beneficiat (ironic) de o altă legislaţie.