Categorie: Auto

Sinucigaș de România

In momentul cand scriu acest editorial, ninge in Romania. Daca nu te uiti la televizor, nu ai o masina sau vreun drum urgent de facut, e o iarna normala, asa cum imi amintesc din copilarie cand mergem catre gradinita cu mana dreapta incalzita de-a mamei si stanga infipta in manusile de lana cu un deget. Pe trotuar era doar o carare batuta de alti cetateni ai muncii. Pe strada, cam pustiu. Poate un plug tras de cate un tractor mai spargea linistea din an in Paste. Si nu se mai plangea nimeni, ca oricum putini isi permiteau luxul unui automobil. Iarna insemna zapada. Cu cat mai multa, cu atat mai bun porumbul de la toamna. In fix 45 de minute eram la gradinita cu obrajii rosii si picioarele inghetate.

Anotimpul nu a mai fost insa al zapezii de vreo cativa ani, iar noi, oamenii, am uitat repede cum este sa respecti regulile iernii. Asfaltul trebuie sa fie obligatoriu negru, iar autoritatile care fura sunt de vina oricum pentru fiecare fulg. Si drumarii s-au obisnuit ca nu prea mai ninge. La licitatii vin cu preturi de ”dumping” pentru ca oricum vor face profit de pe urma unor camioane care mai mult stau. Si noi ”furam” sezonul. Ne imbracam subtire si ne urcam la volan ca sa putem sta ca in sufragerie pana la destinatie unde ne asteapta un spatiu climatizat la buton. Ne-am luat umbrele cu patru roti si nu ne mai inghesuim asa des prin autobuzele friguroase ori metroul burdusit cu milioane de priviri incruntate si triste. Dupa care redescoperim zapada si gerul.

Ne strangem in fata microfoanelor si urlam cat ne tin plamanii. Colegul Alex Dima transmitea la Stirile de dimineata de la margina Buzaului unde o mana de inconstienti fac atmosfera. Vor sa vina autoritatile sa ii scoata la drum. Par surzi cand li se spune ca in afara orasului sunt ”dune” de zapada si ca vor ramane sigur inzapeziti. Barajul de politie care ii tine la adapost in oras, li se pare un abuz asa cum li s-a parut si idiotilor de saptamana trecuta care s-au luptat ca la ”judo” sa treaca si au plecat prin viscol sa ramana inzapeziti. Din nameti pun mana disperati pe telefon si suna la 112 sa fie salvati ca rezervorul s-a golit si vor ingheta. Pompierii si armata scot Tatrele, televiziunile transmit, bolovanii isi plang recunostinta ca au fost salvati. Eu i-as amenda pe loc cu maximul posibil si le-as trimite si factura pentru consumul de 80l/100km al utilajelor militare, zecile de oameni scosi la lopata etc.

O mentiune speciala pentru cretinul de azi dimineata care m-a rugat sa il imping din parcare si apoi s-a intors in intersectie. Am vazut tarziu ca ai anvelope de vara pe limuzina ca iti aratam altceva decat ajutor.

PS: Pentru cei care au uitat mersul pe jos. Nu mai sunati la Taxi! Mai bine faceti comanda online la Speed sau Meridian sau iesiti in strada. Pregatiti bani potriviti, ca altfel nu primiti restul.

scris pentru ProMotor