Categorie: Auto

Sfaturi de cumpărare SH – 10.000 pentru un IT-ist tânăr!

Mai jos e mesajul lui Răzvan Z. Cam lung pentru gustul meu dar îl înțeleg că are nevoie de o mașină și e în acel moment al vieții în care automobilul nu e doar un mijloc de transport ci va juca mai ales rol de carte de vizită. Știm că nu toate fetele văd simțul umorului la un bărbat tânăr ori apreciază cât de rapid vine taxi-ul de pe aplicația lui de smartphone. Ca să le duci acasă și să ai succes, trebuie să arăți că ai cu ce. Nu vă porniți împotriva mea… Așa e viața.

Sfaturi

Așadar, ce spune despre tine la 27 de ani mașina potrivită? Îi răspundem împreună?

Salut
In primul rand felicitari pentru activitatea desfasurata si iti multumesc pentru timpul acestei “consilieri”.
Am completat mai jos chestionarul, plus cateva informatii suplimentare. Sunt Razvan, am 27 de ani si doresc sa-mi achizionez prima masina personala. Care ar fi prioritatile mele? Siguranta 60% si costuri de intretinere mici plus fiabilitate 40%. Nu ma intereseaza o masina care sa intoarca privirea pe strada (sunt constient de altfel ca nici nu mi-o permit). Prin siguranta ma refer atat la sisteme ABS,ESP sau airbaguri cat si la sansele de a scapa teafar dintr-un accident. Stiu ca intr-un accident sunt multe variabile in joc, inclusiv “cum iti e norocul”, dar totusi intr-o ciocnire, as prefera sa fiu intr-un X5 decat intr-un Logan. Tot aici pot sa adaug acel “plus de putere” cu care sa te simti increzator intr-o depasire.
Pe partea de fiabilitate ma intereseaza sa nu stau cu ea in service uri si sa nu fie un aspirator de bani. Am raspuns si ma jos, undeva la 500-650 lei as avea de investit, in medie, pe luna. Pentru motorizari peste 2, un 2.2 de exemplu as putea sa consider separat banii de impozit daca masina chiar merita.
In timp mi-am format o parere pozitiva pentru diesel: consumul mai mic cat si fiabiliatea. Pe fiabilitate parerile par in general impartite, dar dieselul castiga prin exemplul motoarelor germane care (corect intretinute banuiesc) bat 200 000 km si inca se misca bine.
Masina vreau sa o cumpar second hand, din motiv de devalorizare. Mi se pare ca o masina noua isi pierde 20% din valoare din prima zi in care paraseste reprezentanta.
Momentan am in vedere, in ordinea preferintelor VW Passat, Mazda6, Honda Accord, VW Golf, Opel Vectra.
Passat-ul pare sigur, are“clasa”, si cu an de fabricatie dupa 2008 am inteles ca ar fi si fiabil. Este un VW se gasesc piese de schimb si banuiesc ca si costurile asociate sunt destul de scazute.
Mazda 6 Si Honda, sunt masini in primul rand fiabile in topurile second hand. Le-as prefera in detrimentul Passatului, dar sunt mai rare pe strazi si banuiesc ca piese se gasesc mai greu si mai scump. De asemenea mecanii par sa fie mai rari.
VW Golf e o masina puternica, sigura, dar destul de tinereasca. Ma caracterizeaza mai mult un sedan in momentul asta. Diferenta la lungime de
30-50 cm fata de celelalte masini se simte in trafic la manevrabilitate (indiferent de aptitudinile soferului) ? Opelul Vectra e relativ nou venit pe lista preferintelor. O masina mai ieftina, cu clasa si destul de sigura, macar prin dimensiuni.

1. Pentru cine e mașina?
Sofer si beneficiar principal voi fi eu. Am de gand sa o folosec la cateva
excursii pe an (mare/ munte) , posibil mers la serviciu (dar nu zilnic) si
pentru cumparaturi (o data pe saptamana).
2. Ce vârstă ai?
27 de ani
3. Cu ce te ocupi?
IT
4. În ce zonă locuiești
In Bucuresti . Stau cu chirie si nu sunt legat de o zona anume.
5. Câți oameni vor circula cu mașina? – zilnic dar și atunci când
pleci cu familia la munte sau la mare
Uzual doua persoane.
6. E mașină de navetă? – pe ce distanțe? în oraș sau între orașe?
Nu este folosita in scop de naveta.
7. Câți kilometri faci/vei face pe zi și pe an?
Zilnic (si uzual, fara concedii) in medie undeva la 20 km. Adaug insa
concediile si ajung la 11000 km pe an.
8. Ce buget total de achiziție ai?
Max 10000 euro, e un prag mai ales psihologic. Am vazut masini care par in
regula si la 6000 de euro ex wf golf 1.6
9. Ce buget lunar poți aloca pentru întreținere, consum, asigurări?
Lunar maxim 500 -650 ron.
10. Nouă ori second-hand?
Preferinta pentru second hand datorita pretului de achizitie mai mic.
11. Preferință specială pentru benzină sau diesel?
Nu am preferinta. Conteaza consumul si fiabilitatea motorului.

Inca o data multumesc si astept cu interes obsevatiile tale.

Răspunsul meu:

Eu aș înclina spre o Honda Accord pe benzină pentru aspect, confort, sportivitate, fiabilitate și costuri de întreținere ușor de controlat. Observ că ai un buget lunar limitat și mi-ar fi teamă de un diesel care va scoate din pungă vreo 1.000 și mai bine de euro când pică pompa de injecție, turbina sau injectoarele de pe o europeană. Honda Accord dar și Mazda 6 la mâna a doua au prețuri foarte bune la noi unde sunt subapreciate față de Germania unde este greu să le găsești la mâna a doua la un preț bun. Or fi știind ei nemții ceva… Piesele nu sunt ieftine, dar o Honda pe benzină e ”nemuritoare”, adică o poți lăsa moștenire, iar pentru rulajul tău de numai 20.000 pe an, nu ai nevoie de diesel. În plus o să le arăți prietenilor că ești cool că nu ai ales uniforma germană ci ai ales o japoneză. Ai timp să îți iei un Passat TDI mai pe la 40 de ani… :))

Haideți să îi dăm o mână de ajutor. Accept și comentarii care conțin link-uri spre anunțuri de mașini care se potrivesc nevoilor lui Răzvan.