Sex, droguri şi România

Nu obişnuiesc să găzduiesc alţi jurnalişti, însă comentatorul de mai jos o merită. Bine scris, la obiect.

In Romania nu se intimpla vreodata sa fie „momentul potrivit”. Aceasta filosofie, draga tuturor politicienilor, serveste pentru tot felul de calcule, atacuri, interese, ascunzind frica de reforme. De pilda, de un an de zile, lozinca ar fi „lupta cu criza”. Activitate care, fireste, nu prea se intimpla, fie din prostie, fie din calcul electoral. Asa se explica de ce legile educatiei, salarizarii, pensiilor au fost aminate decenii. Pentru ca unii, la un moment dat, au considerat ca nu aceea este urgenta. Si, fireste, de doua decenii, de cind Romania este unul dintre principalele rezervoare de „carne vie” pentru bordelurile lumii si a devenit una dintre pietele de desfacere pentru stupefiante, nu a aparut niciodata oportunitatea unei actiuni politice inteligente in aceasta directie.

Raportul Comisiei prezidentiale pentru analiza riscurilor sociale si demografice identifica, printre multe altele, doua zone sensibile – prostitutia si toxicomania – si propune solutii. Nu acum, imediat, in campanie, spre deliciul demagogilor care au prins din zbor un argument „vandabil” de atac la adresa lui Traian Basescu, ci pentru viitorul care vine peste noi si ne prinde, de regula, nepregatiti, fiindca niciodata nu s-a gasit momentul pentru actiune.

Acceptarea legalizarii prostitutiei nu mai este o problema pentru cea mai mare parte a romanilor. Dezbaterile din ultimii ani au lamurit ca nimic catastrofal nu se va intimpla cu moralitatea natiunii; toata lumea ramine, in principiu, un bun candidat pentru a bate la portile raiului, daca aceasta era preocuparea. Diferiti lideri politici romani s-au pronuntat de-a lungul timpului, intr-o forma sau alta, pentru legalizarea sexului comercial din diferite ratiuni: control sanitar, eventuala fiscalizare. Singurul obstacol este unul de imagine: trebuie sa vedem care partid politic sau lider isi va asuma costurile posibile ale promovarii unei asemenea legi.

mai mult aici.

Ultimele articole

Articole recomandate

5 Comments

 1. Domnule George Buhnici! Drumul spre iad este pavat cu intenţii bune, aşa a zis cineva. Faza cu legalizarea prostituţiei reprezezintă o chestiune ce pare cinică, lugubră, promiscuă, etc., dar în realitate poate fi o soluţie. Însă faza cu legalizarea consumului de droguri uşoare, cred că este o glumă prostă. Una este să dezincrimineri consumul de droguri şi să nu mai pedepseşti consumatorul ci doar traficantul şi una este să legalizezi aşa zisele „droguri uşoare” În realitate nu există droguri uşoare, ci doar droguri de risc şi droguri de mare risc. Aşa că, mai bine măsurăm de 7 ori şi tăiem o dată cu privire la această chestiune a drogurilor. Numai bine!

 2. Nu imi vine sa cred in ce tara traim :(. Cum sa legalizezi cosumul de marijuana (cica drog usor). La mine in cartier 3/4 din pustii de 15-20 de ani fumeaza iarba. zilnic. Aia mai mari (e drept nu 3/4 din ei, cam 1 din 10) deja sunt la nivel de droguri serioase gen heroina si alte prostii.
  In bucuresti situatia asta e prezenta in toate cartierele.
  In loc sa se inaspreasca controalele si sa dezinvatam tinerii de la obiceiuri d-astea noi le legalizam!!!
  CEA MAI MARE PROSTIE ! O sa fim o tara de drogati…asta se doreste?!?!
  Eram un admirator al lui Basescu, dar nu inteleg de ce e de acord cu chestiile astea?doar pt voturi? asta inseamna ca sunt multi DROGATI care se bucura ca se vor legaliza, si il vor vota pe basescu……………ca altfel nu risca sa sprijine proiectul asta legislativ. probabil ca stie el ca sunt multi drogati…si ii incurajeaza.nasol.

 3. Parerea mea e ca nu vom fi un popor serios pana cand nu vom dezbate si transa probleme pe care unii le considera rusinoase. Cum nu cred ca in tara asta este altceva decat o dictatura mafiota in loc de democratie, iar politicienii paravane ale fostilor securisti, nu vom putea dezbate nimic cu adevarat si deci nu vom putea fi un popor. La acest moment suntem o populatie care, desi nu isi cunoaste propria istorie, isi injura tara,familia, viata.
  De problema prostituiei sau a drogurilor trebuie sa ne arda noua, sau de cum sa spalam creierele POPULATIEI pentru a o putea manipula cu noi si noi metode aduse de pe bani grei din tari cu adevarat straine. CRIZA financiara e problema lor, sau cum sa se mai faulteze in vazul lumii la TV si dupa aia sa plece multumiti de circul produs la o friptura si un sprit bun.
  Ma tem ca tara asta nu o sa se faca niciodata bine, pentru ca societatea e dezintegrata si nu ne dam seama ca problema nu o vom rezolva decat impreuna, fiind un popor ce isi asuma existenta!

 4. faptul ca o persoana consuma „droguri” gen marijuana , nu inseamna ca e primul pas spre cocaina , heroina etc. … in viata ai dreptul sa alegi , iar „iarba” nu te influenteaza negativ … poate anturajul , dar tot tu il alegi si pe acela … cum nici nimfomana nu conduce la „statutul” de curva , la fel nici marijuana nu conduce la consumul de heroina … conteaza doar respectul de sine si calitatea alegerilor

Leave a reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.