Categorii: Auto, Editorial

Scumpiți taxiul dar faceți-l sigur!

1. Îmi vreau restul de la 10 lei. Indiferent că e o cursă de 5,34 sau 7,20. Vreau să las eu bacşiş, nu să fiu luat de prost cu textul veşnic.”Nu aveţi mărunt, că e prima cursă…?” Unii mi s-au plâns că sunt cursele prea ieftine. Păi măriţi tariful! Ce vină am eu, clientul? Mă urc în cel care are preţul potrivit pentru mine şi pretind să fiu taxat legal. Nu mai mult, nu mai puţin.

2. Nu mai suport duhoarea de mahoarcă. Tot bacşişul taximetriştilor frustraţi de viaţă se duce pe ţigări pe care le fumează aproape nonstop. Cu şi fără client în maşină. Altădată mai întrebau dacă deranjează fumul. De când s-au scumpit ţigările, nu mai ratează nici un fum până la chiştoc. Adoraţia pentru drog se transformă rapid în gunoi aruncat apoi pe geam.

3. Aş tripla punctele de amendă pentru
vorbitul la telefon. Toţi taximetriştii pălăvrăgesc inutilităţi pe mii de minute în reţea, precum nişte babe bârfitoare. Ţin volanul cu un deget şi stau cu ochii oriunde altundeva decât în faţă. Sunt ei înşişi un ecosistem al telefoanelor furate de drogaţi care le pasează la preţuri derizorii pentru un plic de sare de baie de la magazinul de vise urâte. Se miră apoi când le sunt furate staţiile sau navigatoarele GPS ca să le fie revândute unor colegi de aceeaşi valoare.

4. Să fii nesimţit e o chestiune de moralitate şi educaţie. Să fii hoţ pe faţă, e o treabă penală nesancţionată corespunzător la noi. Duminica seara să te ferească nevoia de un taxi la aeroport. Chiar şi cei cu tarif normal se târguiesc la preţul cursei. Îi ceri cu ceasul, el vrea cu 50 de lei până la Băneasa. Eu îl ameninţ cu reclamaţie, el mă îndeamnă să sun pe loc la firmă. Dispeceriţa se face că notează sesizarea, dar taximetristul tot fără ceas vrea. “Nu avem ce să le facem, că sunt colaboratori…” Adică sunt taximetrele unei firme care poartă turela Meridian, 2000, etc… Femeia îmi spune cu sinceritate că nu are ce să le facă. Dacă se lasă cu scandal, firma respectivă îşi mută maşinile la alt operator unde îşi continuă practicile.

5. Că Dacia Logan este maşină fiabilă, ţin să ne-o confirme toţi patronii de firmuliţe de taxi. A ajuns un hobby pentru mine să mă uit în bord şi să mă minunez de rezistenţa maşinii naţionale. Recordul absolut mi s-a părut 580.000 de kilometri. Pariez că se poate şi mai mult prin Bucureşti. Pe la 80 la oră spre Otopeni, aveam impresia că decolăm. Rulmenţii huruiau sinistru, o roată bătea de vibra caroseria, motorul tuşea iar la frână ai fi putut crede că se va dezintegra caroseria. Taximetristul face haz de necaz că să zic merci că nu a sărit încă roata. De aceea susţin obligativitatea ITP-ului anual pentru taximetre sau la 50.000 de kilometri şi amenzi, suspendări de licenţe, chiar dosar penal pentru cei care nu respectă legislaţia. Anvelopele tocite să fie deasemenea contravenţie sancţionată cu ridicarea talonului.

Aruncă o privire la o conversație inteligentă cu un șofer preocupat de siguranța clientului. I-am atras atenția că îi sare roata:

Pentru toate acestea nu învinovăţesc doar şoferul. Unii au trecut din uzina FAUR, de la pufoaică la volan. Am întâlnit şi contabili sau profesori care îşi câştigă pâinea aşa. În faţa patronilor sunt toţi cârpe de şters pe jos. Pentru că patronii încasează zilnic planul de sute de lei şi au apoi cu ce plăti şpăgi peste tot ca să treacă de controale.

Vreau să văd licenţe anulate de primărie, taloane suspendate, permise ridicate. Să se pogoare legea asupra lor. Vreau ca interesul public pentru siguranţă în trafic să fie urmărit şi respectat de autorităţile pe care le învestim cu vot şi le plătim din taxe şi impozite.