EXXXCLUSIV Samsung Galaxy S5 – primele informații

Ca să nu fii luat prin surprindere diseară la bere când o să stai de vorbă cu prietenii trebuie să le spui că tu știi sigur. Viitorul Samsung Galaxy S vine extrem de probabil pe 23 februarie. De fapt toate mărcile asiatice puternice vor arunca în luptă noii amirali la Barcelona sau în imediata apropiere a Mobile World Congress care începe pe 24 februarie. De obicei ultimele două zile dinainte de târg sunt folosite de HTC, LG, Huawei, Sony sau ZTE să anunțe modelele pe care le vor promova cel mai puternic în noul an. Lansarea lui Samsung Galaxy S4 a fost spre exemplu un efort logistic uriaș în 2013. Am zburat să văd lansarea tocmai la New York unde mai era și extrem de frig. Așadar cred că e o idee bună să îl aducă la Barcelona și să se pună pe picior de egalitate la start cu toată lumea bună și poate să câștige cursa știrilor de pe culoarul 1. Plus că vremea e și mai bună în Spania la sfârșit de februarie :)

S5
sursa: este GSMarena – poza se apropie dar nu prea :) trebuia să pun ceva aici, nu? :)

Mai întâi zvonuri. Se vorbește despre două versiuni ale telefonului. Una standard și una ”prime” – adică și mai performantă. Din păcate ambele din plastic. Samsung se teme să nu o pățească la fel ca HTC și să nu poată livra suficiente unități din aluminiu, metalul ușor dar greu de potrivit la micron cu ecranele acoperite cu Gorilla Glass 3.

Diferențele despre care citesc presupun un ecran Full HD pe ecranul standard și unul 2K adică – 2.560 x 1440 pe versiunea prime. Nu știu ce ai putea face cu și mai multă rezoluție pentru că deja nu se mai văd pixelii de la 1080P în sus. Diferențe sunt și la procesoare. Unul quad-core Snapdragpn de la Qualcomm și un Exynos octa-core produs în curtea Samsung. Exynos-ul trebuia să își facă lansarea de anul trecut pe S4 dar nu se descurca pe rețele LTE din Europa așa că a fost lăsat la prelucrat de inginerii coreeni încă un sezon. Mai numărăm și memorie 2Gb RAM vs 3Gb RAM. Așa arată cifrele furnizate de androidauthority.com pe care eu vi le pot confirma pe versiunea standard despre care am informații sigure.

Galaxy-S5-To-Come-in-both-Standard-and-Prime-Versions

Aici e o cheie importantă. Noul Samsung Galaxy S5 standard revine puțin cu picioarele pe pământ după ce Samsung spera că va reseta zona premium. Testele benchmark arată un punctaj identic pentru noul S5 față de Note 3 cu care împarte platforma hardware. Qualcomm Snapdragon S800 quad-core tactat la 2,5Ghz, 2Gb RAM și Adreno 330 sunt cifrele care ne interesează pentru device-ul de plecare. Mai multe informații, unele la fel de exclusive, mai jos.

Hai să vedem câteva din noutățile cu ce vor să facă diferența cei de la Samsung pe Galaxy S5.

– carcasa – foarte aproape de S4 cu margini rotunjite. Design îngrijit și cool cu o margine și mai mică între ecran și ramă. Va avea capac de spate cu acces la baterie. Va folosi tot microSIM, va avea slot de microSD cu suport de până la 128Gb.

– senzorul de amprentă – noutatea absolută la Samsung. Va memora până la 6 amprente care pot debloca ecranul prin trecerea (swipe) peste butonul home. Acesta are aceeași formă ca pe Note 3 doar că va avea o ramă subțire metalică exact ca pe iPhone 5S. Aceasta are rolul de a activa senzorul, nu e doar un exercițiu de design. Partea cea mai tare este că amprenta va putea fi folosită și pentru a te loga pe site-urile tale preferate – email, facebook, twitter dar va permite și validarea plăților la comercianți cu un mare procesator de plăți electronice.

– noul TouchWiz pe Android 4.4.2 – O nouă interfață mai fluidă, mai rapidă cu culori solide dar ușor pale care au virat spre verde din albastrul tipic de Samsung. Experiența din meniuri pare o idee mai rapidă ca pe Note 3 și tot sistemul pare mai light, mai… Nexus.

– ecran plat de 5.2” Super Amoled WQHD și 2K – slabe șanse pentru ecran curbat pe un device flagship. LG se joacă dea G-Flex spre exemplu și Samsung cu Round dar nu speră la foarte mult de la ele încă.

– cameră foto/video – pariez pe 16 mpx (mai mult cu 3 decât pe Note3) cu un sistem de stabilizare digitală pentru poze pe lumină slabă și filmare HD și 4K, ca pe Note 3. Camera este un mare pas înainte față de S4 și chiar face poze bune pe lumină slabă dar nu depășește camera de pe Xperia Z1 sau Lumia 1020.

– viteză maximă pe wireless – adică LTE CAT 4 sau 6. Sunt șanse mari ca noul S5 să aibă cel mai bun modem 4G capabil de download de până la 200 Mbps. Pe WiFi știe dual-band dar nu îmi este clar dacă și standardul ”ac” cu viteze de gigabit prin wireless. Partea absolut nouă este că vei putea trage de pe net simultan de pe WiFi și rețeaua 4G cu o funcție nouă. Așa o să umpli în câteva secunde probabil memoria internă de plecare de numai 32Gb.

– conector USB 3.0 ca pe Note 3. Adică o să poți descărca mai rapid pozele pe cablu dar se poate încărca și mai rapid de pe la calculator. Acceptă la fel de bine și actualele cabluri micro USB.

Samsung va anunța și destule funcții soft de partajare de fotografii cu familia și un fel de jurnal al activităților tale. Nu îmi este clar însă dacă au renunțat la senzorii de temperatură și umiditate lansați pe S4 și pe care nu îi prea folosea nimeni. Tot la capitolul funcții semi-inutile, vom vedea un refresh pentru funcțiile S-Health printr-o integrare mai bună cu ceasul deșteptățel Galaxy Gear care va număra pași și va fi și viewfinder pentru camera de pe telefon spre exemplu.

S5 standard se va mulțumi așadar să fie un concurent serios pe zona Androidelor performante fără să revoluționeze standardul prin specificații. Cred că le este teamă de succesul Nexus, LG, HTC și mai ales Sony așa că vor scoate pe piață un telefon de top la un preț bun din care vor tăia rapid dacă nu are succesul scontat.

Cred în succesul senzorului de amprentă pentru accesul în ecranul principal, înlocuirea de parole și plăți. M-am săturat de parole și coduri PIN. Acesta e viitorul și apropo nu a fost nici ideea celor de la Motorola sau Apple înainte și nici HTC nu a copiat neapărat pe cineva cu One Max. Senzorii aceștia sunt produși de companii specializate în soluții biometrice de acces. Au vândut până acum băncilor sau unor servicii speciale dar vor de câțiva ani să facă bani și de pe piața de consum. Prețul a scăzut suficient iar producția poate ține de acum pasul cu cererea care va tot crește.

Ultimele articole

Articole recomandate

131 Comments

  1. Buna George,un sfat si pentru mine terog frumos daca se poate;ce sa aleg intre Samsung Galaxy S 4 si LG G 2 ? care e mai bun ca rapotrt calitate / pret / performante ? Multumesc frumos.

  2. Ok, rezistent la apa si la praf.
    Insa inteleg ca nai putin rezistent ls apa decat Z1 sau Z2.
    Scaner de amprenta pe display, deasupra butonului fizic home.
    Nu am inteles cati mpx are camera principala.

  3. Nu stiu de ce esti asa de incantat de senzorul de amprenta. Mie mi se pare o incalcare (inca una daca nu erau destule pana acum) a vietii personale. Vor ajunge firmele de marketing sau oricine are suficienti bani sa cumpere o baza de date cu utilizatori ai unui serviciu oferit prin internet, sa ne cunoasca de la amprenta la ce mancam la pranz, de cate ori ne spalam pe dinti sau cate iubite am avut din liceu pana acum. Telefoanele sunt ascultate, Google a recunoscut oficial ca mailurile nu sunt private, Facebook-ul iti recunoaste fata in orice poza etc. Mai urmeaza sa ne ceara ADN-ul si ajungem ca in filmele SF. Pare cool la prima vedere, dar intimitatea va disparea din vocabular si din viata noastra de zi cu zi.

  4. Nu imi este clar, pana la urma au scos S5 Standart si S5 Prime? Daca da, S5 Prime are acel octa-core si daca-l are este cu mult mai bun decat quad-core-ul? Tu pe care-l recomanzi? Follow your car reviews. ;)

  5. Of George ce dezamagit sunt. Ce asteptari aveam de la S5 si ce mizerie de telefon au scos. Nu ca ar fi cel mai prost telefon de pe piata … dar sunt tare dezamagit si de cum arata si de ce poate. Momentan am un note 3 si ma gandeam la un note 4 cand o aparea. Dar daca fac un „fail” la fel de mare si atunci … fasss nu-si va merita banii. Asta e opinia mea.

Leave a reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.