Samsung Galaxy S21, S21+ și S21 Ultra – Tot ce trebuie să știi

Acestea sunt cele mai noi și mai performante smartphone-uri de la Samsung, Galaxy S21, S21+ și S21 Ultra. Da, sunt trei, cu dimensiuni și specificații diferite însă cu același procesor la bază. Galaxy S21 vine în trei variante pentru cei care erau oricum indeciși despre dimensiunea ecranului, a bateriei, și câte camere își doresc pe telefon. Totul este opțional acum, iar diferențele sunt majore de la un model la altul. Trecem rapid în revistă S21 și S21+ și ne concentrăm asupra lui Ultra de la care am și eu Ultra așteptări.

Cum arată

Ca un telefon premium, și odată ce îl iei în mână îți dai seama că nu te va deranja deloc design-ul camerei. E diferit, și pe măsură ce crește dimensiunea telefonului este și mai stabil pe masă. S21 Ultra de exemplu stă foarte bine pe masă, și dimensiunea modulelor de camere este de două ori mai subțire ca la S20 Ultra, sau Note 20 Ultra. În plus, vor apărea multe huse care vor acoperi frumos acel camera bump.

Culori, în funcție de model, culorile disponibile sunt Phantom Violet, Argintiul, Alb, Albastru deschis, Gri, Negru și posibil și alte modele pe care le vom vedea pe site-ul Samsung.com, locul de unde le vei putea și cumpăra la cele mai bune prețuri pentru început. 

Cum se simte

Ca un telefon premium, chiar dacă nu toate modelele dețin sticlă pe spate. S21 și S21+ au acea combinație de GlassTic pentru a le face mai ușoare, iar S21 Ultra nu a făcut rabat de la nimic, Gorilla Glass 7 și pe față și pe spate. Singer, e greu, 228 de grame nu e puțin de loc și mi-ar fi plăcut să fie mai ușor. Chiar dacă nu are sticlă, mai ales că acea combinație de sticlă și de plastic de pe modelele mai mic ar fi de trei ori mai rezistentă decât în trecut.

Ecranul

6.2 inci FHD+ pe S21, 6.7 inci FHD+ pe S21+ și 6.7 inci WQHD curbat pe S21 Ultra. Acesta din urmă este singurul cu un ecran curbat pe laterale și asta nu este tot. Toate trei modelele au un refresh de 120 Hz dinamic. Adică nu poți selecta să fie tot timpul pe 120 Hz ci va trece automat atunci când simte mișcare, însă S21 Ultra este mai șmecher, coboară până la 11 Hz pentru a economisi și mai mult bateria. Când ai un ecran static va fi pe 11Hz, când rulează video ceva mai mult, și când te joci un joc compatibil aproape de 120 Hz.

S21 și S21+ pot coborî rata de refresh doar până la 48Hz și așa economisesc sensibil de multă baterie. Și dacă tot suntem la acest capitol, S21 și S21+ vor avea baterii de 4000 și respectiv 4800 mAh iar S21 Ultra fix 5000 mAh. Toate suportă aceeași încărcare rapidă de 45W și precum și cea pe Wireless de aproximativ 15W. 

Tot la capitolul ecran trebuie să menționăm că vorbim de un Dynamic Fluid AMOLED de cea mai bună calitate. Ecranul se vede exemplar din toate unghiurile, culori vii și dinamice însă din nou S21 Ultra ia coroana la luminozitate, până la 1500 niți. Este o valoare enormă, însă atunci când bate soarele puternic pe plajă sau la schi o să îl apreciezi și mai mult. 

Nu vorbim acum despre procesoare, deși sunt promise cele mai rapide din industrie. Cel mai probabil vom vedea tot un Qualcomm și un Exynos, de această dată însă vor fi la fel de rapide în testele sintetice. Oricum, noi nu am observat diferențe vizibile între cele două modele, mai ales în navigarea prin meniu și deschiderea de aplicații.

Ce ajută însă la viteză este cantitatea de memorie RAM, 8 GB pe S21 și S21+ și 12 sau 16 GB pe S21 Ultra, dacă mergi pe varianta de 512 GB stocare. Apropo, toate modelele pleacă de la 128 GB de stocare ultra rapidă dar nu știm încă dacă vor avea card microSD.

Camerele foto

Aici e distracția maximă. Diferențele dintre cele trei modele se văd cel mai bine aici. S21 și S21+ vor avea aceleași camere, Două de 12 Megapixeli pentru WIde și UltraWide și una de 64 Megapixeli pentru cea Tele, cu Zoom Optic. 

S21 Ultra va avea un set de camere total neașteptat. Camera Wide are 108 Megapixeli, și da, chiar poți face poze la 108 Megapixeli cu ea. Camera UltraWide este aceeași, de 12 Megapixeli, însă are două camere cu Zoom Optic, 3X și 10X, ambele de 10 megapixeli. Bonus, camera frontală are nu mai puțin de 40 de Megapixeli și se vede incredibil, atât pe video cât și pe foto. 

Menționez că varianta pe care am testat-o noi înainte de lansare nu avea software-ul final, și vom vedea îmbunătățiri mai ales la focalizare și stabilizare odată cu lansarea produsului final. Chiar și așa nu am observat probleme de nici un fel, iar camerele sunt extrem de apropiate ca și culori și luminozitate, chiar dacă treci de pe o cameră pe alta. Astfel, vei obține aceleași culori atât pe camera ultrawide cât și pe cea wide sau cele două de zoom, vorbim aici desigur de S21 Ultra.

Apropo, toate telefoanele vor fi capabile de filmare 8K în 30 de cadre pe secundă, și poți face și o captură de ecran și o poți salva ca și fotografie. Pe S21 Ultra însă am găsit funcția mea preferată, Director Mode, care se putea numi și Vlogger mode, în care poți filma cu oricare din cele trei camere, wide, ultrawide sau cea frontală în același timp. Și poți trece de pe una pe cealaltă în timpul filmării. Momentan e disponibilă la rezoluție FullHD, și mi-ar plăcea să o vedem și în 4K. Slabe șanse dar eu încă sper la asta, sau măcar să putem înregistra ambele camere la rezoluție maximă ca să edităm la premontaj. 

Îți dai seama cât de utilă ar fi funcția pentru cei care acum încep drumul acesta lung și anevoios de creator de conținut?

Stabilizarea este electronică hibridă, o combinație interesantă cu rezultate excelente mai ales pe video. Imaginea de pe camera frontală în 4K arată impecabil, și atunci când folosești unul din modurile de filmare poți selecta o persoană pe care să prioritizeze focusul, foarte util din nou pentru vloggeri.

Tot la capitolul stabilizare, atunci când treci de zoom 20X îți apare o fereastră în dreapta sus care te va ajuta să poziționezi corect focusul pe obiect. Rezolvă o mare parte din chinul pe care îl aveam cu S20 Ultra ca să fac o poză cu un zoom extrem.

Un lucru interesant de acum încolo, Galaxy S21 Ultra funcționează și cu Pen-ul de la Galaxy Note și chiar și cu cel de la Samsung Galaxy Tab S7. Atunci când apropii pen-ul de el se conectează imediat și îț va afișa aproape aceleași funcții ca pe Galaxy Note. Vom avea și o husă specială cu un creion special pentru acest telefon. Samsung spune că e pentru cei care vor să vadă cum e să folosești un creion pe telefon, fără să mai cumperi un Galaxy Note. Noi credem că Galaxy Note va avea zile limitate după această lansare. Poate nu de anul acesta, însă sigur pe viitor S2x Ultra va fi noul Galaxy Note.

Un alt element interesant este funcționalitatea cu Android Auto, care pe Samsung ăți va oferi acces și la secțiunea de SmartThings. Adică poți controla dispozitivele Smart din casă, direct din mașină. Temperatura, aerul condiționat, ușa de la garaj și luminile le vei putea controla atunci când pleci de acasă sau chiar când ești pe drum, direct de pe ecranul mașinii.

Hai să vorbim și despre prețuri, care nu sunt mici. S21 simplu, în cea mai mică variantă de stocare pleacă de la 850 de euro. S21+ de la 1049 de euro iar S21 Ultra de la nu mai puțin de 1249 euro. Pentru cea mai mică capacitate de stocare. Auch. Vor fi disponibile pe piață începând cu data de 29 Ianuarie, până atunci însă spor la precomandă.

La precomandă avem surprize. Toate S21 vin cu tag-urile Smart Things, și cu căști wireless, pentru S21 și S21+ avem Buds Live iar pentru S21 Ultra Buds Pro. Drăguuuuuuuț!

Samsung SmartThings Find este răspunsul pentru problema tuturor, momentul când ne pierdem gadget-urile preferate, din grabă sau neatenție. La bază are ecosistemul SmartThings și funcționează cu S21, cu căștile și mai nou cu orice gadget la care adaugi un astfel de tag. Bateria de pe el trebuie schimbată odată la jumătate de an, și ai acces și la un buton dacă cumva ai găsit cheile și nu știi unde e telefonul. În plus, pe S21+ și pe S21 Ultra vei avea și UWB, Ultra Wide Band, ca să găsești gadget-urile cu acest tag, ca într-un joc de cald, rece, cald, rece.

Samsung Galaxy Buds Pro sunt în teorie cele mai bune căști True Wireless de pe piață. Nu avem extrem de multe detalii despre ele, însă se aud excelent pentru că folosesc două difuzoare integrate într-unul singur. Pe segmentul de căști cred că Samsung e primul care face așa ceva, un difuzor de 12 mm pentru bass și unul integrat de 6 mm pentru medii și înalte. Prețul lor va fi de puțin peste 200 de euro și promit atât un sunet mai bun cât și o stabilitate foarte bună în urechi, dar și un noise cancelling de top.

Ultimele articole

Articole recomandate

Leave a reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.