Categorie: Editorial

Salvează-mă!

Psihologii spun că durerea unei pierderi subite devine suportabilă după şase luni. Noroc că a trecut iarna de la noi care ţine fix jumătate de an şi m-am încumetat: am activat poliţa RCA, cea de casco, am pus ulei bun, bateria pe redresor, plinul de benzină şi… pâr-pâr prin oraş. Vespa mea intră în sezonul trei cu tupeu şi acelaşi chef de asfalt.

Înapoi pe scuter, oraşul se vede mai bine decât prin parbrizul taxiului/autobuzului. Ai mai mult timp să te uiţi după oameni şi lucruri. Vezi mai mult. Azi spre exemplu am apreciat o doamnă pe o Vespa portocalie. Mi-a plăcut ideea că româncele se modernizează deoarece trăiam cu impresia că Amalia Enache e singura pe scuter în Bucureşti…

La primul semafor am văzut mai bine. Doamna nu e de pe aici… Englezoaică am impresia… Fetele s-au obişnuit să se teamă de trafic pe bună dreptate, însă aruncă ocheade când văd un băiat pe motor îmbrăcat la sacou… E ceva sexy în imaginea asta.

Am mai observat că nu sunt singurul pe două roţi. Suntem deja un ecosistem întreg. De la băieţaşii inconştienţi fără cască şi sportivii de Magheru obsedaţi de toba lor sport şi cei o mie de centimetri cubi până la copiii şi seniorii calmi pe biciclete dichisite. În ochii noştri este totuşi sâmburele fricii. O groază mascată pentru momentul când se termină distracţia.

Oraşul e cel puţin la fel de murdar, ba poate chiar mai năclăit ca anul trecut. Mi-e groază de zilele călduroase ce vor veni când noroiul omniprezent se va usca pentru a se ridica până la ceruri sub formă de praf Made in Bucharest. De acolo va coborî la loc prin ochi, pe gât şi până în fundul… capului. Dimineţile umede transformă jegul în mâzgă şi afli că sunt suficienţi 3 kilowaţi ca să derapezi… Şi tot nu am ajuns la coşmarul meu.

Două mâini, două picioare, un cap şi îmi doresc să fac Revelionul 2012 în varianta asta completă de echipare anatomică. Mă rog în genunchi în faţa ta, şofer de Bucureşti! Te implor să te uiţi la mine! Priveşte-mă bine! Sunt la fel de om ca tine. Lasă telefonul, semnalizează şi respectă indicatoarele.

Salvează-mă! Salvează-te!

Pentru secundele stupide în care nu o vei face, poţi plăti tot restul zilelor. Te poţi duce la biserică, la psiholog, la bancă, însă nu vei primi Nimic cu care să poţi aduce înapoi un om distrus. Anul trecut au murit sute de scuterişti, motociclişti, biciclişti. Mulţi erau vinovaţi şi mai mulţi nevinovaţi de accident. Nici unul nu merita însă moartea asta stupidă. Fii atent şi nu fi TU următorul călău!

citeşte-mă şi pe www.promotor.ro

Şi nu uita să dai like pe butonul de dedesubt!