Panouri radiante Helvetic – Sunjoy

Deși eram sceptic la început, am decis că merită să ne documentăm și să testăm mai multe soluții de încălzire. Mai ales că vine iarna, să știți și voi cu ce se mănâncă diferitele tehnologii de pe piață. Astăzi avem pe masa de review un panou radiant, despre care se spune că ar fi o soluție de încălzire mai bună decât un reșou, calorifer electric, aerotermă clasică. Acestea din urmă au un dezavantaj major, acela că usucă aerul din încăpere și așa se pot dezvolta mai ușor microbii.

Nasul este înfundat la umiditate scăzută și răcești mai repede. Am soluție și pentru asta, acel umidificator eficient de la Venta, însă nu este ieftin.

Și de ce să încălzești din start cu o soluție ce are nevoie și de pansament? În plus, aerotermele electrice mai ales, încălzesc doar aerul din încăpere, fac zgomot, iar atunci când le oprești se face aproape imediat frig.

Cum funcționează?

Panoul radiant funcționează exact invers, încălzește cu ajutorul razelor infraroșii corpurile din cameră, inerte sau în viață, care apoi la rândul lor emană în continuare căldură. Și asta fără să usuce aerul. Adică la fel ca soarele. Tehnologia este diferită, însă efectul seamănă foarte mult cu cel de la #casabuhnici. Încălzirea în pardoseală are același efect, nu ridică praful și astfel se economisește și energie.

Instalarea este extrem de simplă. Îl scoți din cutie, îl agăți pe perete și îl bagi în priză. Este mai ușor decât un tablou la dimensiunea aceea pentru că nu are sticlă. Cel puțin acesta testat de mine care este un Helvetica Sunjoy SR5.

Sunt periculoase?

Nicidecum. Infraroșul are o lungime de undă între 4-14 microni. Prin comparație microundele au 500 de microni. Sunt chiar mai slabe ca putere decât lumina soarelui. Radiația în infraroșu o poți observa cel mai bine iarna. Afară este foarte frig, dar dacă soarele este pe cer corpul tău se încălzește. De aceea vezi pe pârtie snowboarderi sau ”snowboarderițe” în costume de baie. Bine, ei se încălzesc și de la efort. Ce, crezi că nu faci efort? Ski-ul și snowboarding-ul sunt mai solicitante ca o sesiune intensă de antrenament la sală.

Ce este tehnologia Nanosilver?

Producătorul spune că este un strat coloidal de argint ce vine peste sistemul de generare a undelor infraroșii și că este o tehnologie proprietară Samsung. Se folosește pentru igienizarea aerului din încăpere și omoară o mare parte din microbii, virusurile și bacteriile înainte ca acestea să ajungă la corpul uman și toate acestea se întâmplă la numai cinci minute de la momentul pornirii panoului. În plus, elimină și fumul din încăpere. Probabil se referă la fumul venit din bucătărie, atunci când arzi curcanul pe care l-ai pregătit cu atâta migală înainte să îl bagi în cuptor. A, stai că nu suntem în State. Friptura de porc să fim mai preciși.

Legat de această tehnologie de curățare a aerului de microbi nu am cum să testez. Momentan îi cred pe cuvânt. Am văzut la ei pe site o serie de analize și rezultate la teste de laborator. Nici nu știu în ce condiții se poate testa așa ceva, poate îmi spuneți voi mai jos la comentarii.

Avantaje

Să vedem ce au de oferit. Eu scriu ce am văzut în specificații și apoi vă spun dacă este așa.

Nu produc deloc zgomot, curenți de aer și implicit nu ridică praful. Foarte corect, sunt de acord.

Asigură o temperatură uniformă în încăpere. Atenție, dacă aceasta este destul de mică. Aici trebuie să faci un calcul în funcție de suprafața camerei tale și de specificațiile panoului, să vezi de câte vei avea nevoie.

Nu prezintă pericol de accidente și se pot monta în orice fel de spații închise, mai ales în construcțiile de lemn, unde o sobă este mai periculoasă. De acord și aici, se încălzesc, însă nici după jumătate de oră nu ai risc de foc. Ele oricum ajung la capacitate termică maximă în cinci minute.

Se montează rapid. De acord. Chiar și pe tavan unde am auzit că mai sunt folosite. Da, sunt mai ușor de instalat decât o centrală și nu au nevoie de nici un fel de avize sau meșteri pricepuți.

Nu usucă aerul. Exact lucrul de care îmi era mie teamă. Și aici sunt de acord.

Au 10 ani garanție și o durată de viață de peste 25 ani. Sistemul e atât de simplu încât nu pot să îi contrazic. În plus nu au cheltuieli de întreținere. Ori merge ori nu merge din prima.

Dezavantaje

Nu prea găsesc, cel puțin în comparație cu un calorifer electric sau cu o aerotermă. Acestea din urmă consumă mai mult curent în comparație cu panourile radiante și mai prezintă și risc de incendiu.

Cum spuneam, sunt mai ușor de instalat ca o centrală pe gaz și mai ieftine. Însă, centrala încălzește și apa.

Bineînțeles că depinde de tipul de aparat, puterea și dimensiunea acestuia, mărimea camerei, temperatura exterioara, gradul de izolare al încăperii. În medie, iarna, un aparat funcționează între 4 și 10 ore în funcție de temperatura exterioară și gradul de izolare al încăperii.

De exemplu, la o cameră de 16-20 mp și 2,5 m înălțime, cu un singur perete exterior, etaj intermediar și o izolare termică medie (cu geam termopan și fără termoizolație) e nevoie de un panou cu o putere de 866-890W, cu un consum de aprox. 6 KW/zi, adică aprox. 200 KW/lună.

Dacă camerele învecinate nu sunt încălzite, panoul va fi subdimensionat și nu va putea face față deoarece va fi suprasolicitat și va funcționa non-stop pentru a încălzi în mod indirect (prin pereții comuni) și celelalte camere. Se pot monta în locuințe, școli, grădinițe, spitale, birouri, biserici și în general în orice spații închise.

Dar, aceste panouri sunt foarte bune pentru spații mari, în care vrei să încălzești doar anumite zone restrânse unde stau oamenii. În hale de producție de exemplu. Ori într-un pod, sau cameră mică pe care nu vrei să o mai racordezi la centrala termică. Din câte am văzut sunt potrivite și pentru încălzirea spațiilor exterioare iarna: terase, foișoare deoarece creează zone de căldură de până la 50 mp, direct în aer liber.

Nu ezita să îmi lași un comentariu aici, pe blog. Atenție, comentariile sunt moderate, de aceea nu apar imediat, iar asta tocmai ca să am timp să îți răspund pe îndelete.

Ultimele articole

Articole recomandate

43 Comments

  1. Vezi ce inginerul tau a precizat că acestea consuma de 2 ori mai mult ca și cost decât o centrala pe gaz!Nu de doua ori mai putin cum precizezi in articolul de mai sus.Eu folosesc Intr o baie de 8 mp un panou de 960 w.E ok dar nu spectaculos.Laurentiu Primo de la tine de la Brașov,vorbește mult,e un bun orator,insa ocolește anumite aspecte tehnice importante,încercând să convingă naivi.El fiind singurul importator,prețul unor astfel de panouri este f mare in comparație cu alte firme producătoare de panouri care au specificații asemănătoare.La câți bani cere pe ele ar putea avea mai mult respect față de clienți,să pună pe site ul sau mai multe detalii tehnice și dimensionarea corecta!Iar tu prezinta corect produsele,cum făceai odată,că rewiurile tale seamana din ce in ce mai mult a teleshopping!!!!!Ai abonați care se uita și pt calitatea informației,nu numai pt tombole/giveawey!

  2. George, eu folosesc un panou de cateva luni, l-am luat mai mult de curiozitate dar sa sti ca sunt mutumit de el, l-am montat pe tavan, in dormitor, deasupra patului :)
    panoul radiaza caldura imediat dupa pornire, l-am testat si puterea absorbita la pornire este 700 w dar cand se incalzeste scade undeva la 550 w, ceea ce este foarte bine in comparatie un un calorifer electric, convector electric sau o aeroterma, care au minim 800 w maxim 2000 w.
    Acum, nu ma astept de la el sa imi faca sauna intr-un dormitor de 12 mp, cu toate ca iarna ma incalzesc cu centrala termica, l-am achizitionat in ideea sa il folosesc primavara-toama, in perioade mai reci, cand nu mai este nevoie sa pornesc centrala termica ca sa incalzesc tot apartamentul. Chiar daca am in dormitor un aer conditionat inverter de 9000 BTU care pe incazire consuma undeva la 750 w….prefer sa ma incazesc in liniste, cu panoul radiant ;)
    nu ma ocup cu vanzarea lor, nu sunt agent de vanzari ci doar un simplu utilizator dar recomand acest tip de incalzire, posibil sa fie un inceput sau chiar primii pasi din tehnologia viitorului, cand blocurile poate vor fi dotate cu panouri fotovoltaice, sau zonele locuibile vor avea turbine eoline…cine stie ;)

    • Am uitat să menționez ca dezavantaj faptul că dacă este montat deasupra patului te va încălzi noaptea doar pe partea expusă panoului.
      În acest caz, fiindcă îmi încălzește capul timp de 7-8 ore nu este deloc în regulă.Total neplăcut astfel că l-am mutat în altă zonă a camerei.

  3. Bun review-ul. Folosesc panourile Sunjoy de aproximativ 5 ani, intr-un apartament dintr-un orasel in care nu exista retea de distribuire gaze sau agent termic. Fata de solutia clasica cu centrala pe lemne sau alte solutii electrice, sunt cu mult mai eficiente fiind mai „curate”, iar facturile la energie electrica au scazut considerabil. Unul din marile avantaje este eliminarea problemei cu mucegaiul, panourile acestea fiind singura rezolvare gasita pana acum, cel putin la mine. Ca eficienta in incalzire, depinde foarte mult de dimensionarea corecta a panourilor in functie de dimensiunile camerei in care urmeaza a fi puse. Singurul lucru pe care l-as schimba ar fi achizitionarea a cate doua panouri mai mici, in loc de unul mare, in fiecare camera, doar pentru aspect si usurinta in montare. De asemenea, conteaza mult si pozitia in care sunt montate, dar si ce se gaseste in vecinatatea panoului. Recomand montarea pe tavanul camerei, deoarece sunt mult mai eficiente, iar campul cald de care vorbea domnul George in review se face mai bine simtit. In una din camere, din cauza configuratiei camerei si a tavanului, a trebuit sa il montez pe perete, orientat inspre o vitrina cu suprafata vitrata, iar randamentul si „senzatia de cald” este inferioara fata de cazul montajului pe tavanul camerei. Este o investitie mai mare, cu randament mai scazut decat un sistem cu centrala pe gaz, insa in situatii precum a mea, unde nu este decat posibilitatea incalzirii cu lemne sau curent electric, este cea mai buna solutie.

    • Mucegaiul nu poate fi eliminat de către panouri decît dacă acestea sînt orientate spre zona expusă mucegaiului.
      Dacă panourile sînt montate pe tavan și ai mucegai la colțurile superioare ale camerei poți să cultivi liniștit mucegai pentru antibiotice.

      • Cred ca se referea la faptul ca neavand emisie de apa (ca si la arderea gazului metan sau a lemnelor), nu mai ai condens, deci nici umezeala pt. ciupercute.

  4. Am instalat de doi ani in casa parintilor de la sat unde nu am la indemana gaz iar caratul lemnelor in mana de cate ori faci focul fiind cam greu pentru oameni batrani.
    Im primul rand am tras retele separate de curent pentru fiecare camera din fir plin de 2,5 ca sa nu solicit reteaua obisnuita a casei.
    Am pus intre priza si fiecare panou cate un termostat, desigur.
    Pentru doua camere in care stau de regula parintii consumul (in lei) este aproximativ egal cu imcalzirea comuna de la bloc, cel putin asa cum se inregistreaza intr-un apartament dintr-un bloc anvelopat in zece centrimetri de polistiren, cum am eu. Deci, este o solutie buna, mai ales ca am observat ca parintii nu se mai racesc atat de des. Caldura este placuta dar nu fierbinte asa cum face o teracota. Am aflat ca genul de radiati in infrarosu patrunde aproximativ 7 cm, adica „pana in oase” :)

  5. Am 5 astfel de panouri de diferite puteri. Încălzesc cu ele parterul unei case. Le am de aproape o luna de zile. Că și consum nu au consumat foarte mult… O soluție bună. Alternativa era încălzirea cu o centrala pe lemne. La cat costa lemnul, e mai avantajos cu panouri. Am și fotovoltaice de 5kw/h putere instalată , același model pe care le ai pus și tu pe casa, și chiar montate de aceeași echipă care a fost la casa Buhnici :))), după ce au montat la tine, duminică au venit la mine :)))

  6. Salutare George , un panou radiant cu infrarosu NU , repet NU este mai eficient decat un aer conditionat deoarece panoul radiant are un raport de conversie subunitar adica , introduci 1000w electric si scoti 990 w radiatie sub forma de caldura si asta pentru cele mai performante panouri radiante , in schimb un aer conditionat este defapt o pompa de caldura aer-aer care chiar si pentru cele mai proaste dintre ele ai un raport de conversie 1:2 adica bagi 1000w electric si scoti 2000 w caldura problema este ca un aer conditionat ieftin nu poate functiona la temperatura ff scazuta dar se poate rezolva cu unul mai performant gen mitsubishi gama zubadan care chiar la minus 15 grade celsius are raport de conversie 1:2.5 si la minus 5 grade celsius are 1:3.5 si functioneaza pana la minus 25 grade celsius
    In concluzie panourile radiante sunt mai de graba solutii folosite in situatii in care esti constrans si ai nevoie de incalzire localizata inclusiv afara pe terasa deschisa poti folosi un panou radiant sa incalzesti prin radiatie corpurile solide sau in locatii in care nu ai alte solutii . In concluzie in majoritatea situatiilor un aer conditionat bun bate de departe orice panou radiant sau cu convectie Multa stima si bafta in continuare

  7. Observ ca nu prea va plac comentariile pertinente , v-ati vandut la sunjoy . stergeti comentariile si mintiti vizitatorii vostri , auzi acolo panou radiant mai eficient decat un aer conditionat ….

  8. „Sînt mult mai eficiente decît un aer condiționat.” Nu zău? COP-ul lor nu are cum să fie mai mare decît 1, pe cînd la aerul condiționat inverter, acesta poate fi chiar și sub-unitar. Înțeleg că reclama plătită trebuie „onorată”. Dar de aici, pînă la a-ți da cu stîngu-n dreptu’… este cale cam lungă. Păcat că te „murdărești” cu așa ceva.

  9. Avem un panou exact acelasi model SR 5, il folosim de un an de zile este foarte bun, incalzeste bine si aerul din camera chiar este mai curat. Este eficient din punct de vedere energetic nu consuma mult, noi avem termostat si cred ca este convenabil.

  10. Salut, am o casă de lemn cu o suprafață utilă de 115 mp (3 dormitoare de 14, 16 si 19 mp), living de 40 mp, bucătărie de 10 mp, 2 băi de 7 si 5 mp construită la câmpie (comuna Berceni, Ilfov). Am deja o iarnă la activ cu panouri radiante Infrapanel (produse in Romania la Targu Mureș) si pot spune că sunt mulțumit. Sunt montate pe tavan, mai puțin în baie unde am montat portprosoape radiante italienești Radialight. Consumul a fost așa: 1100 Ron (decembrie-prima lună în care ne-am mutat, deci casa neîncălzita), 1000 Ron (ianuarie), 900 Ron (februarie), 550 Ron (martie). În aceste valori sunt incluse tot consumul (iluminatul, electrocasnice, hidrofor etc). Te rog să întrebi un cunoscut de la tău, cat plătește pentru o casă clasica de cărămidă, încălzire pe gaze naturale plus electricitate… Reiese 800 Ron gaze plus 200 Ron electricitate? Fără a vorbi de investiția inițială în instalația de gaze plus revizii din 2 în 2 ani, cea mare din 10 ani etc. Pe mine m-a costat în jur de 11.000 Ron (6 panouri de 1000W, 2 de 800W, 2 portprosoape si un convector mic de 500W montat pe post de calorifer în hol la intrare și 5 termostate). Baftă !

Leave a reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.