Răul se întoarce acasă – Partea 1: De unde?

Îl recunoşti după maşina nespălată de trei luni cu numere de Italia sau Spania pe care o conduce fără semnalizare. Este însoţit de alţi trei „tovarăşi”. Împreună scanează oraşul la viteză mică. Unde tu vezi aglomeraţie şi dezordine el vede oportunitate. Nu îi vine să creadă că a lipsit chiar atât de mult de acasă, din România.

Oricum „acasă” pentru el este o noţiune relativă. A dormit sub pod în Italia acum nişte ani, după care s-a mutat într-o chirie cu alţi opt. A încercat şi Spania şi când a văzut că nu ţine figura a dat o tură şi prin Germania sau Franţa. Şi-a blestemat norocul de nomad şi s-a întors apoi în Italia.

Carabinierii şi poliţiştii italieni sunt de departe cei mai slabi din zonă, iar legea italiană este de partea lui. Dacă a furat mâncare din supermarket ştie că va scăpa cel mult cu o scatoalcă. Băutura şi hainele sunt cu probleme că ăştia mai anunţă „burghejii” – adică poliţia municipală care te bagă la zdup pentru o zi, două sau trei. La noi ăsta e furt şi se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 7 ani. Cel mai rău lucru care ţi se poate întâmpla în Italia este că te iau la ochi, în rest poţi să îţi vezi liniştit de treabă.

Şi uite aşa prinde curaj şi se apucă de „muncă”. Furăciunile din buzunare sau genţile au ajuns afaceri atât de facile că deja doar copiii se mai ocupă cu ele. Bine, ei ştiu că oricum poliţiştii le dau drumul – când îi mai şi prind – după maximum 24 de ore, că aşa e legea.Rebecca, hoaţa de serviciu din faţa gării Termini de la Roma îmi povestea cum îi face pe „centauri” – turişti, adică. Americanii sunt uşor de făcut din borsete sau geamantane la dolari pentru că sunt neatenţi la bagaje – ăştia au în general maximum câteva sute, restul pe carduri. Germanii şi francezii sunt mult mai grijulii şi ţin banii în buzunare, dar nu prea umblă cu cash. Italienii nu ţin mai mult de 20 de euro la ei. Şi oricum trebuie să le mai şi smulgi genţile de pe umăr că s-au cam prins de acum şi urlă când îi tâlhăreşti.Prada supremă sunt chinezii şi japonezii care lucrează numai cu bani lichizi pe care îi ţin în bagaje. Cel mai mult îşi aminteşte că a furat aşa Rebecca vreo 2.500 de dolari.Este ştiută de poliţiştii italieni care au ridicat-o de zeci de ori după care i-au dat din nou drumul, că e minoră. Ea şi-a învăţat lecţia şi se întoarce de fiecare dată în acelaşi loc la treabă. Îmi povestea astea după ce tocmai golise o poşetă la toaletă.

Băieţii mai mari  se ocupă, în ordinea experienţei, cu furturile facile din buzunare, de scutere sau haine din magazine. Totul se revinde apoi la jumătate de preţ nenegociabil. Unul dintre cei care fură din mall-uri mi-a povestit cum trebuie să îşi schimbe regulat zona pentru că primeşte interdicţie în anumite magazine. Mai pe româneşte, vânzătorii şi paza ştiu că el fură, dar nu îl prind niciodată. Poate faptul că geanta de voiaj pe care o poartă tot timpul la el este secretul. Pe dinăuntru este căptuşită cu folie de aluminiu ca să nu declanşeze detectoarele de la uşă când iese cu gecile de piele furate. Însă chiar şi aşa, să te ştii furat şi să nu reacţionezi la nesfârşit…

Altul rupe antifurturile direct în magazin cu un cleşte special şi tuşeşte ca să acopere zgomotul. Între timp amicul său face glume cu vânzătorii ca să le distragă atenţia.

Cei mai răi joacă în Liga mare. Fură din case bijuterii şi lucruri de valoare de la italieni bătrâni care stau singuri. Alteori intră peste ei în casă şi îi tâlhăresc cu arma în mână. Uneori le mai şi violează pe femei. Genul acesta de furturi sunt ştiute şi mnoitorizate de capii de zonă, care îşi iau procentul corespunzător. Aceştia răspund la rândul lor în faţa familiilor mafiote italieneşti, care controlează de fapt cartierele, orăşelele şi în final cam toată Italia.

va urma

Ultimele articole

Articole recomandate

10 Comments

  1. Perfect realist reportajul tausi te felicit ca ai deschis acest subiect pe care chiar si mass media din Italia il ocoleste.Am muncit in Italia si am cunoscut astfel de persoane,nu poti sa nu ai tangenta cu ei.Insa toate problemele au aparut din slaba legislatie italiana,din nepasarea lor dar mai ales din frica lor.Am vazut cu ochii mei patron italian de restaurant comanda „marfa” de la un hot romaniin gara din Milano.Am vazut batai intre bande de romani si rusi la care carabinierii au intors spatele prefacandu-se ca nu vad desi totul se intampla la 20 de metri de ei.Am cunoscut un pusti de 14 ani care fura la comanda si era fiu de pocaiti.Fratele lui era cercetat pentru ucidere din culpa si furt de autovehicule;a furat o masina si a lovit un batran intentionat pentru ca era in evidenta pentru a fi extradat.In opinia lui astfel putea ramane in Italia mult si bine pana se termina procesul care cu un avocat bine platit poate dura ani de zile.Ce vreau sa subliniez este faptul ca indolenta lor a facut sa se ajunga aici;sunt multi care s-au dus sa munceasca dar tentatia la care ia indemnat poporul italian a fost mai mare ca dorinta de munca.

  2. Articolul asta este o excelenta radiografie a fenomenului infractional din Italia .
    Nu este de mirare ca Italia este raiul infractorilor .
    In Romania trebuie sa furi mult si bine , altfel ajungi la puscarie chiar si pentru o gaina .

  3. este foarte adevarat ce spui tu george!adevarat si trist,muncesc si eu in italia,nus plecat ca nu mai pot de bine in tara si nici nu-mi face placere sa stau aici,nu faceti si voi ca italienii si ne bagati pe toti in aceiasi oala!!sunt si romani cinstiti care muncesc cu adevarat si tocmai acesti romani au de suferit nu cei care fac rau,eu de exemplu am masina imatriculata in romania,am gasito toata zgariata din cauza asta ca sunt roman,eu sunt un caz fericit,altii au patito si mai rau,tie frica sa vorbesti romaneste sau rusine,fapt extraordinar de dureros!fa un articol despre romanii cinstiti ca-s victime in italia,nu despre „muncitorii” pomeniti de tine,si italienii ii au pe a lor….

  4. Cum de nu au succes in Germania, Austira sau in tarile nordice? Sau, ca sa nu punem problema mentalitatii, cum de nu sunt probleme asa de mari in Spania, latini ca si noi dar si ca italienii. De ce tocmai in Italia? Ei bine, ai reusit sa gasesti raspunsul si pentru asta te felicit! Dar noi, noi suntem mai depate de Italia, de legile tampite si permisive? La o cheltuiala de 18 milioane pe luna/detinut, ma intreb daca nu cumva politistii sunt frustrati ca nu se cheltuie la fel de mult cu ei si cu siguranta in general?!?Singurul nostru abantaj e ca nu prea au ce sa ne fure si ce sa mai ia de prin case, pentru asta trebuie sa le multumim celor cu camasa alba(nu si constiinta) si cravata!!!Hotii spilcuiti care lucreaza in institutiile financiare, ca sa nu mai spunem de celebrele CARITAS, FNI, etc. Ce sa ne mai ia si baietii astia? Ce ei nu stiu ce saracie e aici!?

  5. vorbiti despre romani, buni sau rai, raman romani. nu trebuie criticati, nu trebuie huliti. nu trebuie invinuit nici macar sistemul asta defect care cu buna stiinta il votati mandat dupa mandat. schimbarea trebuie sa vina din fiecare…stop mioritismului care prin nu stiu ce vraja ne impiedica sa facem noi ca si indivizi ceva. stop porcariei astea de situatie in care facem pe moralistii intr-o tara imorala. stop radiografiilor si dati verde la schimbarea individuala

  6. tot ce fura romanii vand tot la romani care e faza cu voi cinstitilor? daca nu ar exista cerere nu ar mai fura nimeni.ce sa-ti zic occidentu are probleme cu imigrantii :)) . asa le trebuie ei sunt crema societatii au exploatat globu asta cum au vrut. si ce sa-ti zic acum au probleme ca se fura mancare din magazine si haine .un neamtz sub 930 de euro pe luna e considerat sarac ai sa-i spunem asta unui roman care mmunceste pe 170 de euro.sa traiasca olandezii cu salariile noastre ca o sa-i vedem la furat prin kaufland ai lasati analiza pertinenta domnu reporter.

  7. ala care spunea ca ii este rusine ca este roman sau ca ii este frica esti un fraer… eu am scris pe masina(camionul pe care lucrez – sunt roman si ma mandresc) si nu am nici un fel de problema.

Leave a reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.