Categorie: Editorial

Prostie cu studii superioare – Facturi neplătite la mobil

Unul dintre cele mai citite articole de pe blog care nu este despre mașini, ci despre facturi, îmi aduce în inbox unii dintre cei mai naivi cititori, ca să nu spun mai rău despre consumatorii români de servicii de telefonie. Cel care m-a surprins cel mai recent este un tânăr suficient de locvace încât să emane următoarea epistolă.

Am varsta de 22 ani, sunt student, nu am si nici nu am avut vreo data un venit personal, eram intretinut de bunicii mei si de mama mea, nu duceam lipsa de nimic. In urma cu 1 an bunica mea a murit am ramas cu bunicul si mama mea iar ei fiind pensionari in urma taieri pensilor au inceput sa apara probleme de oridn financiar. Eu detin la orange unul dintre cele mai mari pachete de abonament in valoare de 80 eur, am luat legatura cu ei le-am explicat situatia, iar ei au spus ca nu pot modifica tipul de abonament decat dupa o perioada de 1 an de zile, iar singura varianata este suspendarea voluntara de 3 luni de zile pe an. Am folosit si aceea suspendare nu pe toata perioada de 3 luni, deoarece am fost nevoit sa imi reconectez abonamentul pentru ca telefonul care il aveam se defectase si trebuia sa imi achizitionez unul nou si tot odata eram nevoit sa imi prelungesc perioada contractuala.
Va rog daca ma puteti ajuta cu un sfat, cum sa fac sa imi modifice tipul de abonament inainte sa treaca 1 an, sau sa reziliez cumva contractul, sau cum sa fac sa ajung la o intelegere cu ei afara urmari grave, deoarce ei mi-au spus ca singura varianata este sa platesc in avans toata perioada contractuala ramasa si atuncea abonamentul va fi inchis. Daca nu reusesc sa ajung cu ei la nici o intelegere, ce se intampla ma dau in judecata si ma executa, chiar daca nu detin nimic pe numele meu si nu am nici un venit? Si din cate am inteles de la TV daca esti dator la telefon sau la altele esti trecut in baza de date a rau platnicilor si numai poti luna nici macar un credit sau alt abonament de orice tip toata viata.
Va multumesc pentru intelegere si pentru timpul acorndat si astept sfandul dumneavoastra pentru a depasi aceasta problema.

Nu am răbdare să trec prin toată scrisoarea, dar ideea că un student are nevoie de un abonament de 80 de euro la telefonul mobil mi se pare peste poate. Eu chiar vorbesc la telefon pentru muncă, dar nu am o asemenea factură. Credeam că studenții se descurcă cu cele 3.000 de minute cu 4 euro de pe cartelele prepay… Mai rău mi se pare să stai în spinarea bunicilor. Îmi voi atrage din nou comentariile acide, însă mă gândesc cât de mare să fi fost pensia bunicilor încât să susțină un stil de viață decadent al unui flăcău numai bun de muncă.

Eu muncesc de la 18 ani, iar părinții nu mi-au plătit niciodată telefonul. Au fost zile când banii nu îmi ajungeau nici pentru sandvișuri și mergeam pe jos către casă, uneori câte 7 kilometri. Iarnă cu viscol sau vară. Nu mă plâng. E drumul pe care mi l-am ales, care apoi m-a șlefuit. Sunt motivat să muncesc mai mult și mai bine. Nu arunc orice se defectează pentru că încerc să repar mai întâi.

Așa că, tinere amic, reactivarea abonamentului de 80 de euro pe motiv că aveai nevoie de un telefon nou mi se pare sinucigaș când nu știi cu ce vei plăti. Ești încă un copil naiv acum la 22 de ani, care va avea nevoie peste câțiva ani poate de un credit sau un abonament de telefon pentru o afacere. Vei pica cu brio la scoring pentru că la 22 de ani încă te jucai de-a iPhone-ul la terasă pe banii bunicilor.

Nu există soluție realistă pentru tine în afară de una singură. Trezește-te, scoală de pe canapea, du-te și plătește cât poți din datorie și pentru restul muncește. Da, angajează-te. Sper că la 22 de ani ești în an terminal la facultate. Mâine, poimâine vei cunoaște o femeie frumoasă după care vei fi înnebunit. Află că femeile nu își selectează iubiții după abonamentul la mobil și iPhone, ci după cât glume spun, cât de descurcăreți sunt și cât produc. Probabil că pentru asta îi vei face cunoștință cu mama și ultimul bunic…