Plata TVA la cumpărarea unei maşini din Germania

De ceva timp planuiesc sa-mi iau o masina din germania, iar acuma am vazut
ca statul roman a binevoit a obliga pe toata lumea sa plateasca tva-ul de
doua ori [si in germania si in romania]

ma intreb din punct de vedere legal, asta nu incalca cumva libera
circulatie a marfurilor? [unul din principiile de baza a UE] oare daca
fiscul ar fi dat in judecata ma intreb ce sanse de castig as avea …

sorin

Răspuns:
Unul dintre beneficiile aderării la Uniunea Europeană este accesul la „piaţa unică”. Tocmai de aceea plătim TVA într-un singur loc. Dacă ai cumpărat o maşină şi ai plătit inclusiv TVA-ul la neamţ, iar acesta este evidenţiat pe factură, sau prin contract de vânzare-cumpărare cu un particular (care a plătit deja TVA-ul la cumpărarea maşinii), atunci nu vei mai plăti TVA în România.

Dar… Şi aici apare chichiţa!

Decizia despre care vorbim se referă la o anumită categorie de „samsari” care apelează la o metodă prin care evită plata TVA. La cumpărarea unei maşini din Germania cu factură pe care se evidenţiază TVA, ei merg la ZOLL Amt, adică vama germană şi cer recuperarea TVA, deoarece aceasta va fi plătită în ţara de destinaţie, aflată (teoretic) în afara UE. Nemţii plătesc TVA pe loc, iar samsarul pleacă spre casă. La înmatricularea maşinii în România el arată însă doar factura cu TVA, nu şi dovada prin care au recuperat TVA-ul. Aşa ajung să îşi ofere o reducere cu 19% din preţul maşinii pe care statul român nu mai este dispus să le-o permită cu ochii închişi, mai ales pe „praful” ăsta.

Ultimele articole

Articolul precedent
Articolul următor

Articole recomandate

79 Comments

  1. Salutare. la cumpararea unui automobil SH din germania pe persoana fizica trebuie platit TVA-ul? Adica eu cumpar masina de la o persoana privata nu de la un autohaus , omul cere o suma de „X” euro pe masina fara TVA , apoi eu trebuie pe masina suma „X”+ TVA-ul? Sau se poate trece in contract ca eu i-am platit TVA-ul dar in realitate nefiind asa?

  2. Salut tuturor,

    Am achizitionat recent un autoturism SH din Germania. In cazul meu, nu am platit TVA nicaieri (nu se plateste si nu se datoreaza TVA daca nu revindeti masina). Masina se achizitioneaza pe
    PFA (chiar si cu norma de venit,cum am eu), inregistrata in Registrul Operatorilor Intracomunitari (de aici obtineti un cod de TVA, pe care il puteti verifica pe site-ul: http://ec.europa.eu/taxation_customs/vies/?locale=ro ). Cam asta ar fi.. sper ca raspunsul este de ajutor.

    O zi buna!

  3. Daca masina nu are minim 6 luni vechime la data achizitionarii SI minim 6000 km atunci se plateste TVA in germania etc etc.. deci trebui esa fie clasificata ca second hand si sa fie cumparata pe firma/PFA platitoare de TVA.
    Cand o vinzi taxezi TVA (la un pret de vanzare de obciei mult mai mic)

  4. Salut,

    vreau sa cumpar o masina SH pe PFA, din Germania de la o reprezentanta Mercedes. Masina a fost inmatriculata prima data in Dec.2012. Am vorbit cu cei de acolo si mi-au spus ca va trebui sa achit si TVA-ul(!), iar dupa inmatricularea in RO (dovedita cu acte traduse) imi vor returna TVA-ul in cont. Import am mai facut pt alte lucruri din Germania, dar nu am platit TVA-ul. Masinile au cumva alt regim si nu stiu eu?

  5. Salut,

    Intreb si aici fiind cam ultima sansa.

    Am achizitionat masina noua personala din Germania la data de 10/01/2014 cu data primei inregistrari 16/07/2013 si 15km la bord. Am platit TVA-ul acolo nestiind ce ma asteapta in Romania.

    Acum am inteles ca sunt obligat sa platesc TVA-ul si in Romania cu mentiunea ca se poate recupera cel din Germania. Dar dealer-ul din Germania si mi-a spus ca doar ASTAZI 16/01/2014 mai pot face cerere de recuperare, el neputand sa ma ajute cu ea pt ca nu stie cum.

    TVA-ul de RO este 5500 euro, 4500 euro platiti in Germania.

    Credeti ca mai exista solutii sau pot sa-mi iau la revedere de la bani ?

    Multumesc.

  6. Corect.
    Am incercat sa aflu ceva de la ANAF insa raspunsul a fost ambiguu. Rezultatul este ca daca eu platesc si in Romania TVA-ul sunt sanse extrem de mici sa-l pot recupera din Germania.
    In alta ordine de idei, statului roman n-o sa-i pese de mine, deci nu o sa incerce sa ma ajute si sa obtina ei TVA-ul de la nemti, desi ar fi in interesul lor. Eu mai platesc 1000euro si restul sa-l recupereze ei.
    Asta doar intr-o tara normala s-ar intampla.

  7. Salut,

    Si eu sunt intr-o situatie similara.
    Am achiziotionat o motocicleta din Italia si tocmai ce am fost sunat de inspectorul ANAF sa-mi spuna ca nu pot inmatricula motocicleta daca nu platesc TVA-ul. Fireste nu este corect. Am platit TVA-ul la achizitia, pe personaa fizica, in Italia si am asteptat si 6 luni conform legii ca sa o pot inmatricula. Stiti cumva un avocat care se ocupa de asa ceva?

    Multumesc frumos.

  8. Ideea e asa. Daca motocicleta era noua in momentul achizitiei (la auto apare sub 6 luni de la prima inregistrare si sub 6000km la bord) atunci TREBUIE platit TVA-ul in tara in care se inmatriculeaza.
    Greseala a fost in cazul meu si al tau ca am platit in tara de achizitie.
    In aceste conditii, dupa plata TVA-ului in RO, dovada platii trebuie trimisa in tara din comunitatea europeana pentru recuperarea TVA-ului de acolo.

    Concret: Eu am cumparat masina noua din DE. Platit TVA 4500euro acolo. Platit TVA 5500euro in RO. Actele le-am trimis prin UPS la DE. Cei de acolo m-au verificat. Si astept saptamana viitoare sa-mi intre banii in cont.
    Am cumparat masina in ianuarie si in toata luna februarie am rezolvat astfel.

    Important! Vanzatorul din UE este OBLIGAT sa returneze TVA-ul odata ce s-a facut dovada. Daca nu vrea sau zice ca nu poate atunci sunati la http://www.eccromania.ro/contact. De aici se ocupa ei. Este lege intracomunitara si NU au dreptul sa va retina TVA-ul in Italia.

    Succes!

  9. Multumesc pentru raspuns Iulian.
    Imi dai speranta ca pot recupera TVA-ul chiar daca in pierdere avand in vedere ca in Romania avem un TVA mai mare decat au intalienii. Ma intreb daca cele 6 luni vechime se aplica daca ii „vand” motocicleta fratelui meu avand in vedere ca eu am achizitionat-o anul trecut in vara?

  10. Daca se aplica aceleasi legi ca la auto poti sa o vinzi dupa cele 6 luni de la prima inregistrare. E foarte important de inteles ca este vorba de data de inregistrare din Italia.
    Dar, asa cum nu exista doar vesti bune, trebuie sa aiba peste 6000km.
    Daca i-o vinzi cu peste 6 luni de la data inregistrarii + peste 6000km la bord este SH. Eu nu m-am riscat. Plus ca ar fi suspect si e posibil in RO sa nu te lase sa o inmatriculezi. Aici nu pot sa iti dau nici un sfat.
    Din discutiile cu un tip care se ocupa de chestii de genul acesta, singura solutie era sa o vinzi unui cetatean din tara de unde ai achizitionat vehiculul. In cazul tau un italian. Si abia dupa aceea sa o rascumperi pe alt nume. In felul acesta nu mai este nimic suspect.

    Eu nu mi-am dorit complicatii si am fost dispus sa platesc pentru lipsa mea de cunostinte dar acum merg cu masina linistit si fara griji. Si sunt si primul proprietar, pana la urmatoare tranzactie :)

  11. In lege este specificat autovehicule.
    Nu este nimic specificat legat de motociclete dar voi contacta un avocat pentru asta. Despre kilometri nu-mi fac probleme pentru ca am mers pana acum cu 3 numere rosii (provizorii) permise de lege si am facut ceva drumuri. Fireste varianta pe care mi-o propui este cea mai sigura doar ca ma oftica felul in care statul Roman ma ia peste picior si pe cuvant ca jubilez la gandul ca pot sa ii fentez. In fond sunt pus pe drumuri pentru ca asa a decis „x”.
    Ma voi duce sa vorbesc cu inspectorul ANAF, voi apela si la un avocat si daca nu reusesc altfel, evident voi ajunge sa completez formularul 318. Oricare ar fi rezultatul voi posta si aici in caz ca mai trece cineva prin asta.

  12. Nu il recuperezi. Il deduci daca esti platitor de TVA. Vorbeste cu contabilul tau. Il recuperai (sau ti se factura fata TVA) daca luai masina de „afara”.

Leave a reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.