Plata cu cardul miroase uneori a ţeapă!

carduri.jpgSe spune că „Atâtea bordeie, atâtea obiceiuri!”. Zicala se aplică foarte bine băncilor româneşti. O ştie şi a simţit-o fiecare. Unele nu acordă credit decât dacă ai un salariu de cel puţin 400 de euro şi apoi te taxează câte 15 euro pentru o adeverinţă(ABN Amro), altele te ţin la cozi interminabile pe banii tăi (BCR) sau unele îţi comisionează şi aplică dobândă pentru o retragere din limita de creditare până o plăteşti de două ori (Unicredit Ţiriac). Cea mai nouă problemă la care vă sfătuiesc să fiţi atenţi sunt cursurile la care sunteţi jecmăniţi de banca voastră.

Să o luăm metodic.

Cursurile cumpărare-vânzare valabile pentru EURO în 14 ianuarie 2008

BNR -3,6621

ING 3.6600 – 3.7600

BCR 3.6600 – 3.7500

BRD 3.6550 3.7450

Case de schimb 3,60 – 3,68

Cred că aţi cam prins ideea. Cursul BNR e orientativ numai când cumpără băncile valută. Problema este că dacă vrei să beneficiezi de confortul şi siguranţa unei operaţiuni la ghişeul băncii vei plăti usturător. Cel puţin 50 de bani în plus la fiecare euro. Dacă plăteşti spre exemplu o rată în euro de 200 de euro ajungi să dai în plus cel puţin 10 lei. Dacă plata se face prin transfer bancar la anumite bănci ajungi să dai şi 15 lei. Bani la care altfel mănânci un prânz decent. Iar asta pentru că la noi este întotdeauna pe dos faţă de străinătate. În loc să îmbunătăţească şi să îmi uşureze mie, clientului relaţia cu banca, bancherii noştri caută noi şi noi metode ca să ne mai stoarcă nişte lei. Este cea mai simplă dovadă că nu ne văd ca pe o piaţă stabilă, sigură şi respectabilă. România este doar un loc unde să faci bani, adică să speculezi. Ca să evit şemecheria asta, eu schimb banii la o casa de schimb nebancară şi plătesc rata cash la casierie tocmai din cauza asta.

Cea mai nouă ghiduşie bancară ce m-a scos din sărite este însă cursul la carduri. Am trei bucăţi. ING, BCR şi BRD. Cum mă pregăteam să plec din ţară şi aveam nevoie de euro, iar cursul o luase razna tocmai înainte de Anul Nou, m-am gândit să merg cu un card de lei şi să plătesc aşa în străinătate. Plata cu cardul nu este comisionată pe carduri VISA şi MASTERCARD aşa că mai rămânea problema cursului la care se face conversia din lei în valuta locală, în cazul meu EURO. Aşa am aflat că BCR practică la cardurile în lei cursul BNR + 2,5%, ING practică un curs propriu (acela scump de mai sus, de exemplu) iar pentru BRD… Ei bine la cardurile Maestro de la BRD nu putem afla cursul. M-am încăpăţânat şi am sunat. Domnişoara de la Info BRD m-a lămurit buştean.

-Este vorba de cursul MasterCard.

-Bun şi cât e cursul ăsta?

-E apropiat de BNR.

-Cât de apropiat?

-Nu ştiu.

-Nu aveţi cursul de azi?

-Nu. Încercaţi pe Mastercard.ro. Îl mai pun ei acolo.

Pe site nu era. Am renunţat după încă cinci insistenţe şi am încercat la alte 4 bănci să aflu cursul Mastercard. Nici o şansă. Aşa că am făcut o reclamaţie la BRD, cum că nu mi se pare normal să plătesc la un curs pe care nu îl cunosc. Între timp am plecat în mini-vacanţă, am cumpărat, m-am întors. Azi a venit şi răspunsul la reclamaţie. Limbă amabilă de lemn marca BRD.

raspuns-sesizare-dl-buhnici-george-1_web.JPGraspuns-sesizare-dl-buhnici-george-2_web.JPG

Dacă găsiţi voi pe undeva cursul Mastercard să mă anunţaţi şi pe mine. Nu ştiu ce să fac acum. Unde să îi mai reclam? ANPC, BNR? Voi ce mă sfătuiţi?

Ultimele articole

Articolul precedent
Articolul următor

Articole recomandate

5 Comments

  1. Eu am depus anul trecut in primavara o sezizare la
    ANPC. Nici pana in ziua de azi nu am primit o instiintare oficiala in legatura cu sezizarea mea si chiar era un lucru serios. Asa ca, ce putem spune despre ANPC?
    Ca sunt FOARTE NESERIOSI !!!!
    Probabil ca numai daca se face public la televizor, mai exista sanse de solutionare.Se pare ca reportajele care apar la TV îi sperie destul de rau si numai atunci iau masuri.

Leave a reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.