Paguba pe RCA va fi cu plata în avans

Coincidenţă sau nu, în aceiaşi zi cu mitingul celor din service-uri, Comisia de Supraveghere a Asigurărilor „mai dă o sută” asiguraţilor mulşi pe RCA. Schepsisul stă însă în finalul comunicatului. Dacă v-a plăcut cum se tărăgănau plăţile până acum, să vezi ce de suspiciuni vor avea asiguratorii de mâine.

COMUNICAT DE PRESĂ

În scopul protejării intereselor asiguraţilor RCA, Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, a hotărât modificarea Normelor privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule (RCA).

Principalele modificări aduse acestor norme sunt:

•    Partea pagubită are dreptul de a solicita despăgubiri pentru prejudiciile produse autovehiculului, înainte de efectuarea reparaţiei acestuia. Asiguratorul RCA are obligaţia de a stabili cuantumul despăgubirii la valoarea preţurilor practicate de către unităţile de specialitate sau prevăzute în cataloagele de specialitate astfel încât despăgubirea primită să-i permită pagubitului efectuarea reparaţiilor.
Pâna acum, în aceste situaţii, costul reparaţiilor era stabilit pe baza evaluării
asiguratorilor, iar preţurile erau cel mult la nivelul celor practicate de către unităţile
de specialitate. Această măsură va permite pagubiţilor să solicite întâi plata
despăgubirilor şi ulterior să efectueze reparaţiile necesare.
•    Asiguratorul RCA are obligaţia, în situaţia în care are suspiciuni întemeiate cu privire la modul de producere a accidentului, de a comunica în scris asiguratului şi păgubitului, în termen de 10 zile de la data avizării daunei,  intenţia de a desfăşura investigaţii. Aceste investigaţii nu pot dura mai mult de 3 luni de la data avizării daunei;
•    Asiguratorul RCA are obligaţia de a efectua plata dosarelor de dauna, în maxim 10 zile de la data depunerii ultimului document necesar stabilirii răspunderii şi cuantificării daunei faţă de 15 zile aşa cum era stabilit până acum.

Reamintim că, în orice situaţie, păgubiţii au posibilitatea de a efectua reparaţia la orice unitate reparatoare doresc, indiferent dacă aceasta se află sau nu pe lista service-urilor cu care societatea de asigurare are încheiate convenţii de colaborare.

“Am decis modificarea normelor RCA pentru a sprijini şi mai mult interesele asiguraţilor şi îmi exprim speranţa că aceste demersuri vor conduce la îmbunătăţirea serviciilor prestate de către companiile de asigurare. Dacă până acum societatea de asigurare stabilea valoarea despăgubirilor potrivit propriilor criterii, acum valoarea pagubei se stabileşte având în vedere preţurile practicate de către unităţile de specialitate sau cele din cataloagele de specialitate”, a declarat preşedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, doamna Angela Toncescu.

Modificările prezentate vor intra în vigoare la data publicării acestora în Monitorul Oficial.

sursa: Comunicat de presă CSA

Ultimele articole

Articolul precedent
Articolul următor

Articole recomandate

5 Comments

  1. Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor este cea mai proasta gluma….cea mai proasta si paguboasa sugativa de bani de la bugetul saracit al statului…..incompetenti …

Leave a reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.