Oglinzile, croitorul şi popa (3 din 3)

Oglinzile, croitorul și popa (1 din 3)

Oglinzile, croitorul și popa (2 din 3)

Preotul genunei

Primele două păţanii sunt însă glume copilăreşti pe lângă duşul rece din altarul bisericii Sf. Silvestru.

Dincolo de taina cununiei, lecţia de morală creştină din predică mi s-a părut de maximă elocvenţă: „Prea mulţi tineri se căsătoresc fără să mai treacă şi pe la biserică pentru binecuvântare!” Înclin să îi dau dreptate ca orice ortodox, după care îmi amintesc senzaţia penibilă de la ultimul botez, într-o biserică de cartier din Militari. Preotul m-a scanat de jos până sus şi când a ajuns la cap, preţul său fără chitanţă crescuse progresiv de la 200 la 900 de lei. Plus avansul pe care nu mai recunoştea că îl primise. După câteva zile a avut tupeul să mă mai şi sune ca să îmi ceară favoruri.

Dar să revenim la Silvestru…

Tactica e simplă. Când dai să pleci, îţi aminteşti de certificatul de căsătorie. Naşul îşi asumă automat drumul spre altar unde preotul aşteaptă cu un zâmbet curtenitor. Urmează câteva fraze pline de înţelepciune, după care îţi dai seama că nu îţi va da ieftin certificatul. Vrea să bagi mâna în buzunarul tău ca să îl umpli pe al lui. Un şantaj lipsit de subtilitate. Preotul este acolo să te jecmănească şi este pregătit să îţi ia banii cu dexteritatea unui cameleon. Limba lipicioasă simte gustul bancnotelor înainte să le vadă şi porneşte spre ele cu precizia unui vânător de insecte multicolor.

Eu îi spun că 1300 de lei este exagerat şi nejustificat, el spune că: „Aşa e la noi, la Silvestru”. I se spune contribuţie benevolă dar nu se afişează nicăieri. După câteva tentative de negociere a tarifului, apelez la tacticile lui. Îi amintesc de ce a spus în predică despre tineri. „Nu credeţi că se simt jecmăniţi la biserică şi de aceea se abat de la tradiţia creştină? Nu vă e teamă că bătrânii de pe urma cărora huzuriţi se vor duce în pământ iar bisericile se vor goli?” Cuvintele mele ricoşează fără să zgârie armura de nesimţire preotului. Sunt conştient că ultima soluţie ar fi să trec de la dialogul elegant şi tăios la mahala. Refuz să înjur în altar şi mă recunosc înfrânt. Preotul îmi ia ultimii bani lichizi din buzunar şi pleacă fericit acasă la volanul maşinii lui premium.

Cavalerul de onoare mă avertizase că tocmai ce îi filmase pe cuvioşii preoţi cu camera ascunsă cerând mită cu tupeu. Au apărut şi la ştiri, Patriarhia a condamnat public gestul şi apoi… nimic. S-au întors fiecare la turmele lor de oi credincioase, dătătoare de foloase trebuincioase unei vieţi pline de evlavie în sânul clerului atotputernic şi suveran.

Neputinţă!

Asta e senzaţia cu care te lasă fiecare dintre cele trei episoade. E o minune că lucrurile funcţionează chiar şi prost când nu poţi fi sigur de nimic în România. Jungla de beton nu are praguri şi nici repere. Ne-am obişnuit să ne plângem că legea nu funcţionează până când ajunge la noi şi cerem încă o excepţie. Dintr-o sumă infinită de excepţii se hrăneşte haosul pe care îl urâm cu toţii dar în care ne complacem precum porcii în noroiul cald.

Ultimele articole

Articole recomandate

42 Comments

 1. @Alin, iti respect parerea la cei 20 de ani, eu cred ca cei din catolicism sunt mai credinciosi si mai ordonati decat noi, dar , fara sa te superi pe mine , peste tot pe unde va gasesc in discutii legate de subiect porniti adevarate versus-uri,

 2. Ok. Fiecare cu parerea lui, chiar nu mai are rost sa discutam mai multe, important e sa fim sanatosi,

  P.S. – Sunt Greco-Catolic nu Catolic, e totusi o diferenta.

 3. Am revenit, ca am vazut vreo 2 care s-au legat de viata mea:
  1. Stiu sa pun @ si sa fac referire la voi, dar din moment ce nici gramatica, topica si semantica nu prea stiti nu are rost eu sa ma obosesc citandu-va numele.
  2. Repede ati vazut un preot ce a comentat si ati zis acum e momentul sa ma iau de viata lui. Dragii mei pentru cunostinta voastra, sunt preot din VOCATIE (daca nu stitii ce inseamna google it), si nu pentru ca am avut vreodata nevoie de bani, atunci cand eu m-am hirotonit, aveam un salariu de 1500 de lei si un apartament unde sa stau gratis, acum am un salar de 3 ori mai mic si locuiesc intr-un apartament social la mila statului (care nu e foarte amabil), DAR sunt sufleteste foarte multumit chiar daca din bunavointa Bisericii Ortodoxe Romane slujesc intr-o casa in care inainte era sediul C.A.P.-ului.
  3. Si eu sunt Greco-Catolic, si sunt mandu de asta, pentru ca Biserica de care apartin, s-a interesat de dezvoltarea intelectuala a romanilor, care la 1700 „boscorodeau” (a se vedea Nicolae Iorga), si al carei interes a fost unitatea nationala si emanciparea culturii romanesti (Scoala Ardeleana), noi nu am spus asa cum spune BOR learning is evil, ba mai mult noi am incercat sa ii trimitem pe oameni la carte, inainte de 1948 Biserica Greco-Catolica era recunoscuta ca biserica intelectualilor (asta nu o veti gasi in niciun manual de istorie), iar tendinta Bisericii Catolice este de a sustine demonstrarea exisitentei lui Dumnezeu prin mijloace stiintifice, si nu prin povesti.
  Pe scurt de ce de fiecare data cand se vorbeste despre Catolici si ortodocsi se naste un versus e foarte simplu: 1), intotdeauna discursul preotilor ortodocsi cand vine vorba despre Biserica Catolica e indreptat impotriva ei (e plin pe youtube), reciproca din pacate nu exista (Biserica Catolica nu a incetat niciodata sa o numeasca sora pe Biserica Ortodoxa) si 2) in romania (Ardeal) Biserica Ortodoxa sta in Biserici Greco-Catolice, le tine inchise, uneori mai si slujeste in ele, dar refuza sa le ofere chiar si numai pentru slujire alternativa (prefera sa le lase in paragina), iar in Occident se milogesc si se ligusesc pe langa autoritatile catolice pentru a primi biserici pentru credinciosii romani, dupa care mai au si tupeul sa tina predici impotriva Bisericii Catolice in ele (@George ar iesi un reportaj interesant despre asta), si atunci cum sa nu se nasca discutii versus.
  @ George, 1300 e venitul meu pe 2-3 luni, chiar puteai sa il refuzi, e nunta nu audit profesional.
  Felicitari pentru blog!!!

 4. @Ionel – asta am vrut sa spun si eu, dar din fericire tu esti mult mai informat. Sper ca unii sa iasa din ignoranta citind randurile tale. Deoarece pot sa jur ca multi nu cunosc diferenta intre Catolici si Greco-Catolici si probabil ca ar fi uimiti sa afle ca Greco-Catolicii sunt mai apropiati ca rit de Ortodocsi decat de Catolici (cel putin asta e pararea mea, te rog sa ma contrazici daca nu am dreptate), dar nu si ca mentalitate, bineinteles.

  Mult respect!

 5. Salut,

  Pana sa ajungi la biserica George nu stiu daca ai auzit ca la casa de cununii din sectorul 6 este o adevarata industrie de facut bani la negru. Sincer recomand cuiva de la pro sa treaca pe acolo cu camera ascuna.

  Pana te programezi, si binenteles ca vrei si tu sambata ca tot omul, esti informat ca sambata nu se mai fac cununii. Normal ca dupa ce m-am rugat pe acolo de respectivele doamne s-a rezolvat cu o cutie de bomboane care contine 100RON.

  Dupa toate astea a venit ziua in care trebuia sa spun DA. Cat am asteptat sa fim invitati inauntru totul a fost ok. Dar dupa ce am intrat rotile masinariei de facut bani au inceput sa mearga. Poze 250 RON ulterior cand s-a terminat asa zisa ceremonie de 10 min am fost rugat direct sa le las o atentie…..

  La iesire, erai astept de o formatie de tigani care incepeau sa cante de zor si asteptau recompense de parca i-ai chemat si nu ai platit. Dupa fericitul eveniment, cand iesi pe usa casei de cununii te asteapta 1-2 tiganci, dupa caz, cu fuste multe si rugaminte si mai multe sa le dai si lor ceva.

  Sincer, astept ziua in care se va putea semna online certificatul, ca da ii spui sotiei ca sa tina minte.

Leave a reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.