Noua taxă auto. Mai ieftină de azi cu 25%. Tot imorală…

Proiectul de Lege privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule a fost aprobat de Guvern. Problema taxei auto rămâne. Faptul că a scăzut o va face poate mai uşor de suportat de către automobilişti, dar cu siguranţă rămâne la fel de uşor de bătut în instanţă. Singura raţiune pentru care statul ţine de ea este că prea puţini intentează proces pentru recuperarea taxei. Aşadar, peste 75% din sumele încasate rămân la buget, deşi ar putea fi recuperate. Vorbim despre sute de milioane de euro în fiecare an. Poate mai consolează pe cineva că se poate recupera 25% din taxa deja plătită.

Proiectul de Lege privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, iniţiat de Ministerul Mediului şi Pădurilor, a fost aprobat de Guvern, în şedinţa de miercuri, 31 august 2011.

Acest proiect prevede o reducere a taxei de poluare cu până la 25%, dând posibilitatea ca, în cazul în care taxa de poluare plătită de la 1 iulie 2008 este mai mare decât cea rezultată din aplicarea acestei legi, contribuabilii să poată solicita restituirea sumelor reprezentând diferenţa de taxă plătită.

Potrivit proiectului de lege, care are la bază principiul “poluatorul plăteşte“, taxa de poluare va fi plătită, o singură dată, atât pentru autovehiculele noi sau second-hand care sunt înmatriculate pentru prima dată în România, indiferent dacă autovehiculul este produs în ţară sau străinătate, cât şi pentru autovehiculele înmatriculate înainte de anul 2007 pentru care nu a fost plătită o astfel de taxă.
Pentru autovehiculele înmatriculate înainte de anul 2007, taxa de poluare va fi achitată la momentul primei transcrieri a dreptului de proprietate a autovehiculelor, în cazul înstrăinării acestora, după ce intră în vigoare această lege.

Modalitatea de calcul a taxei este unitară pentru toate situaţiile în care aceasta se achită. Aceasta se calculează pe baza unor criterii obiective (tipul motorizării, capacitatea cilindrică, emisia de CO2 şi norma de poluare), luând în considerare şi deprecierea autoturismului.

Acest proiect de lege soluţionează şi discriminarea indirectă menţionată în hotărârile Curţii Europene de Justiţie, în cele două cauze care au avut ca obiect interpretarea Art. 110 din Tratatul de Funcţionare al Uniunii Europene. În aceste hotărâri, este precizat că regimul de impozitare prevăzut prin OUG nr. 50/2008 nu instituie o discriminare directă, dar poate genera o discriminare indirectă din cauza efectelor sale, descurajând importurile de autovehicule.

Taxa de poluare constituie venit la bugetul Fondului pentru Mediu din care sunt finanţate mai multe programe de mediu: Programul Rabla; Programul Casa Verde; Programul de împădurire a terenurilor degradate, reconstrucţia ecologică şi gospodărirea durabilă a pădurilor; Programul naţional de îmbunătăţire a calităţii mediului prin realizarea de spaţii verzi în localităţi; Programul de reducere a impactului asupra atmosferei, apei şi solului, inclusiv monitorizarea calităţii aerului; Programul pentru creşterea producţiei de energie din surse regenerabile; Programul vizând protecţia resurselor de apă, sisteme integrate de alimentare cu apă, staţii de tratare, canalizare şi staţii de epurare; Programul de realizare a pistelor pentru biciclişti.
sursa: comunicat Ministerul Mediului

Ultimele articole

Articole recomandate

49 Comments

 1. @George Nu exista plan pentru asa ceva în momentul asta . Probabil dacă am face ce fac francezii atunci când nu le pica bine ceva . Oricum ,au văzut ca e bine dacă fac ca în 1789 . Stai , cred ca principala problema a unora este la cap .Ma refer la mentalitate .La capitolul acesta stam cam în urma .

  Oricum legea nu cred ca va trece de parlament în forma asta .Probabil va scădea vechimea sub care se va percepe taxa ,pentru ca asa este prea ridicata ștacheta .

 2. Noua taxă de poluare auto, care a fost aprobată săptămâna aceasta de Guvern, ar putea să sufere modificări în Parlament, susţine Gheorghe Ialomiţianu, ministrul finanţelor. El a precizat că, oricum, mai devreme de 1 ianuarie 2012, noua taxă nu va putea fi aplicată. Noua ordonanţă prevede ca taxa să se perceapă şi pentru maşinile înmatriculate în România înainte de 2007.

  O astfel de reglementare îi îngrijorează pe dealerii de autoturisme secondhand, care spun că piaţa din care fac parte este în pragul falimentului.

 3. Salut!dispun de un buget fix 10.000 euro,niki un euro in plus si as vrea sa stiu ,care masina e mai ok ,noua ma refer ,sa aleg dintre noul aveo sedan 1.2 86 cp 7784+ 3 prime de casare,adik undeva aproape de 9000,sau noua octavia tour 1.4 80cp 8790+ 3 prime,adik undeva la aproape 10.000!
  ms

 4. Taxa s-a micsorat dar degeaba.Tot mare si „imorala” ramane.Se poate insa rezolva in instanta,nu e normal sa ceri atatia bani pentru inmatricularea unei masini.
  Plus ca nu inteleg unde mama lor se duc banii pe care ii platim la o prima inmatriculare.Statul ne tot spune ca nu sunt bani.Insa asa e in Romania,nimeni nu e-n stare sa dea socoteala.
  Concluzia e urmatoarea: taxa nu e normala,morala,cum vreti sa ii spuneti si se poate „rezolva” clar in instanta.
  O zi buna!
  P.S. Domnule Buhnici faceti o treaba de milioane cu acesti site.Mult spor va urez!

 5. am cumparat recent un fiat bravo trofeo din austria,motor 1243cm,euro2,an fabricatie2000[martie]v-as ruga daca se poate sa-mi ziceti si mie va rog cat m-ar costa inmatricularea acestuia.va multumesc..

 6. am si eu o problema , am cumparat in 2010 in ford din 1996, dupa aproximativ un an am dat statul in judecata pentru cecuperarea taxei de poluare pt care platisem 3700 lei , apoi dupa vreo 2 luni de zile am vandut masina . intrebarea este , mai am sanse sa recuperez taxa platita de mine? am chitanta de la finante .

 7. Salut George,

  am o inrebare legata de taxa auto:
  A intrat in vigoare legea cu noua taxa sau mai am timp sa cumpar o masina inmatriculata in Romania inainte de 2007 fara sa platesc taxa de prima inmatriculare?
  Am auzit prin targ ca ar intra in realitate in vigoare in jur de 15 Ianuarie si deci ar mai fi ragaz pana atunci.
  Mersi anticipat!

Leave a reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.