NICOLA TIBACU – PRIMA ROMÂNCĂ GENERAL! O VIAȚĂ ȘI O CARIERĂ INCREDIBILE! – IGDLCC 233

Nicola Tibacu IGDLCC
Nicola Tibacu IGDLCC

Astăzi vreau să vă vorbesc despre un interviu cu totul special pe care l-am realizat recent. Este vorba despre o discuție fascinantă cu doamna Nicola Tibacu, prima femeie general a României, o personalitate remarcabilă care și-a dedicat întreaga carieră, de peste 60 de ani, unui domeniu esențial pentru funcționarea statului român: evidența populației.

Doamna Nicola Tibacu a acceptat invitația mea cu ocazia aniversării a 90 de ani, o vârstă la care puțini dintre noi ajung, darămite să aibă energia, luciditatea și dorința de a împărtăși din bogata experiență de viață. Am fost onorat să o am ca invitată în studioul meu și să ascult direct de la dumneaei povestea unui destin cu totul ieșit din comun.

Interviul este disponibil integral pe canalul meu de YouTube, dar și în format audio pe platformele voastre preferate de podcast. Vă invit cu drag să îl urmăriți sau să îl ascultați, pentru că veți descoperi o adevărată lecție de istorie, curaj și determinare.

Pe parcursul a peste două ore, doamna Nicola Tibacu ne poartă prin meandrele unei cariere începute în 1961, pe când România abia ieșea din perioada stalinistă. Aflăm despre copilăria dumneaei și sacrificiile făcute de părinți, despre „originea nesănătoasă” care i-a pus piedici în a-și continua studiile, dar și despre oamenii providențiali care au ajutat-o să urmeze liceul și facultatea de Drept.

Un capitol aparte îl ocupă angajarea în Ministerul de Interne, în contextul politic extrem de complicat al epocii. Doamna Tibacu ne vorbește cu sinceritate despre munca la Direcția de Cercetări Penale, unde a fost martora unor nedreptăți flagrante ale sistemului comunist, dar și despre rare gesturi de curaj și omenie ale unor șefi care au îndrăznit să se opună abuzurilor.

Un alt moment crucial al carierei a fost numirea, în anii ’80, în funcția de locțiitor director la Direcția de Evidență a Populației, ca parte a politicii de promovare a femeilor în funcții de conducere. Aflăm amănunte mai puțin cunoscute despre situația extrem de tensionată de la Evidența Populației în timpul Revoluției din ’89 și riscurile la care s-au expus angajații pentru a apăra arhivele instituției. Doamna Tibacu ne oferă și o perspectivă proprie asupra evenimentelor din decembrie 1989. Pentru ea, Revoluția avut semnele unei lovituri de stat atent regizate.

Poate cea mai interesantă parte a interviului se referă la proiectul de informatizare a evidenței populației, lansat de doamna Tibacu la începutul anilor ’90, cu sprijinul unor oameni vizionari din guvern. Cu resurse limitate și un context politic complicat, dumneaei a reușit să pună bazele unui sistem electronic modern, care funcționează și astăzi. Informatizarea evidenței ar fi trebuit să fie doar începutul unui amplu proces de digitalizare. Din păcate, după o schimbare de miniștri în 1994, proiectul a fost blocat, iar doamna Tibacu a fost trecută forțat în rezervă, la doar un pas de finalizarea reformei.

Discuția noastră atinge și alte teme interesante, precum revenirea doamnei Tibacu în Minister pentru a consilia un alt ministru în domeniul informatizării, persistența birocrației și a disfuncționalităților sistemului, acordarea tardivă a gradului de general pentru meritele acumulate de-a lungul carierei. Nu lipsesc nici reflecțiile despre lecțiile învățate, mulțumirea pentru realizări în pofida greutăților și speranța că, prin exemplul femeilor de succes, misoginismul va dispărea în timp.

Cred cu tărie că avem datoria morală de a asculta și de a transmite mai departe poveștile seniorilor noștri, ale oamenilor care au trăit vremuri grele și au reușit să își construiască destine remarcabile. Doamna Nicola Tibacu este un model de profesionalism, curaj și decență, o sursă de inspirație pentru noi toți. Mă consider privilegiat că am putut s-o cunosc și sper ca mărturia dumneaei să ajungă la cât mai multă lume.

De aceea, vă rog să urmăriți acest interviu pe YouTube sau să îl ascultați pe podcast, să lăsați un comentariu sau un mesaj despre impactul pe care l-a avut asupra voastră și, mai ales, să dați un share pentru a-l face cunoscut și prietenilor voștri. Cred că avem cu toții ceva de învățat din experiența de viață a doamnei general Nicola Tibacu. Îi mulțumesc încă o dată pentru generozitatea de a-și împărtăși povestea cu noi și vă doresc vizionare sau ascultare plăcută! Să ne auzim cu bine data viitoare!

Poți asculta interviul în format audio chiar aici pe blog sau îl poți descărca:

Membrii care ne susțin cu donațiile lor lunare au văzut și acest clip în avans. Mai sunt multe în secțiunea dedicată lor. Toate clipurile pentru membrii de pe YouTube sunt aici!

Devino membru în comunitatea Buhnici.ro pe YouTube și vezi toate podcasturile în avans.- https://www.youtube.com/channel/UCNz5n8PoSGYSwkOH_SMnl2A/join
Urmărește-mă cu @gbuhnici pe Instagram, Facebook, Twitter, TikTok-@georgebuhnici
Montaj: Daniel Ivan – @danielivanm1 pe Instagram

Dacă ești încă aici, poate arunci o privire pe magazinul nostru de gadgeturi, Gadget Boutique – www.gb.ro

Ultimele articole

Articole recomandate

Leave a reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.