Dumitru Bortun – Masterclass special IGDLCC Salvează-ți relația de cuplu! Cum comunicăm eficient?

Dumitru Borțun este profesorul nostru preferat de comunicare și revine aici pentru un Masterclass de conmunicare care încearcă să rezolve o problemă grea. Astăzi vreau să vă vorbim despre un subiect extrem de important și de sensibil, care ne afectează pe mulți dintre noi: comunicarea în cuplu și relațiile de lungă durată. Știu că poate părea un clișeu să discutăm despre asta, dar realitatea este că trăim vremuri în care din ce în ce mai multe cupluri se destramă, iar rata divorțurilor este în creștere. Și eu și domnul profesor Dumitru Borțun credem cu tărie că una dintre cauzele principale ale acestei probleme este lipsa unei comunicări eficiente și a unei înțelegeri profunde între parteneri.

De aceea, am decis să abordez acest subiect în cadrul seriei noastre de clipuri „IGDLCC Special”, alături de cel mai bun specialist în comunicare pe care l-am întâlnit. Pentru cei care nu îl cunosc pe domnul profesor Dumitru Borțun, dânsul este un adevărat maestru al comunicării, cu o vastă experiență academică și practică în domeniu. A ținut cursuri și traininguri în nenumărate companii și instituții, ajutând oamenii să comunice mai bine și să-și îmbunătățească relațiile.

În acest episod special, am purtat o discuție aprofundată cu domnul profesor Dumitru Borțun despre provocările comunicării în cuplu și despre cum putem construi relații solide, bazate pe înțelegere și respect reciproc. Am abordat subiecte precum diferențele de percepție și așteptări între bărbați și femei, importanța valorilor comune într-o relație, pericolele superficialității și ale intereselor de moment, precum și necesitatea cultivării constante a relației.

Unul dintre cele mai interesante aspecte discutate a fost distincția între valorile de randament și valorile de finalitate într-o relație. Domnul profesor Dumitru Borțun a explicat cum, de multe ori, la începutul unei relații, suntem atrași de valori de randament, precum aspectul fizic, simțul umorului sau statutul social al partenerului. Însă, pentru a construi o relație durabilă, este esențial să ne concentrăm asupra valorilor de finalitate, adică asupra acelui set de principii, credințe și aspirații profunde care ne definesc ca oameni. Doar atunci când există o compatibilitate reală la nivelul valorilor de finalitate, putem spune că avem o fundație solidă pentru o relație de lungă durată.

Pe parcursul discuției, am avut multe momente de revelație și de introspecție. Mi-am dat seama că, de multe ori, în relațiile noastre, fie că e vorba de cuplu, familie sau prieteni, avem tendința de a ne concentra prea mult pe nevoile și dorințele noastre imediate, neglijând nevoile și perspectiva celuilalt. De asemenea, am realizat cât de ușor e să cădem în capcana rutinei și a superficialității, uitând să investim timp și energie în cultivarea relației și în comunicarea autentică cu partenerul nostru.

Domnul profesor Borțun a oferit sfaturi extrem de valoroase pentru depășirea acestor obstacole și pentru construirea unor relații armonioase. Unul dintre cele mai importante este să învățăm să comunicăm asertiv, adică să ne exprimăm gândurile, sentimentele și nevoile într-un mod clar, direct și respectuos, fără a-l ataca sau a-l jigni pe celălalt. De asemenea, e esențial să cultivăm arta ascultării active, să fim prezenți și receptivi când partenerul nostru ne vorbește, încercând să înțelegem cu adevărat perspectiva și trăirile lui.

Un alt sfat prețios este să nu cădem în capcana de a vedea relația ca pe o luptă pentru putere și control, ci ca pe un parteneriat bazat pe cooperare și susținere reciprocă. Când privim relația ca pe un câmp de bătălie în care fiecare încearcă să-și impună punctul de vedere și să-l domine pe celălalt, rezultatul nu poate fi decât conflictul și distanțarea emoțională. În schimb, când abordăm relația cu deschidere, empatie și dorința de a evolua împreună, creăm premisele unei conexiuni profunde și durabile.

Pe lângă aceste aspecte, am discutat și despre importanța apelării la ajutorul specializat atunci când simțim că relația noastră trece prin momente dificile. Deși există încă un stigmat asociat terapiei de cuplu, realitatea este că, uneori, avem nevoie de un profesionist care să ne ghideze și să ne ofere instrumente pentru a depăși impasurile și a comunica mai bine. La fel cum apelăm la un medic când avem o problemă de sănătate, ar trebui să apelăm cu încredere la un terapeut sau un consilier când întâmpinăm dificultăți în relație.

Discuția cu domnul profesor Dumitru Borțun a fost extrem de bogată în informații și insight-uri valoroase. Chiar dacă nu am reușit să acoperim toate aspectele comunicării în cuplu într-un singur episod, sunt convins că cei care vor urmări acest clip vor avea multe de învățat și de aplicat în propriile relații. Vă încurajez să vizionați întregul material și să împărtășiți cu prietenii și cunoscuții voștri care ar putea beneficia de aceste informații.

De asemenea, vreau să vă anunț că acest episod face parte dintr-o serie mai amplă dedicată comunicării și relațiilor interpersonale, disponibilă integral pentru membrii comunității noastre de pe YouTube. Dacă vă doriți să aprofundați aceste subiecte și să aveți acces la conținut exclusiv, vă invit să vă alăturați ca membri.

Înainte de a încheia, vreau să subliniez încă o dată că relațiile noastre, în special relația de cuplu, sunt esențiale pentru fericirea și împlinirea noastră ca oameni. A investi în dezvoltarea abilităților de comunicare și în cultivarea unei conexiuni autentice cu partenerul de viață este, probabil, unul dintre cele mai bune lucruri pe care le putem face pentru noi înșine și pentru cei dragi. Sper că acest episod să vă fi oferit câteva direcții și instrumente utile în acest sens.

Vă mulțumesc pentru atenție și vă aștept cu drag să vizionați întregul clip. Dacă aveți întrebări, observații sau sugestii, nu ezitați să le lăsați în secțiunea de comentarii. Ne dorim ca acest masterclass să fie unul interactiv și să genereze discuții constructive. Până data viitoare, vă doresc tuturor să aveți relații frumoase, pline de iubire, înțelegere și comunicare autentică!

Poți asculta interviul în format audio chiar aici pe blog sau îl poți descărca:

Membrii care ne susțin cu donațiile lor lunare au văzut și acest clip în avans. Mai sunt multe în secțiunea dedicată lor. Toate clipurile pentru membrii de pe YouTube sunt aici!

Devino membru în comunitatea Buhnici.ro pe YouTube și vezi toate podcasturile în avans.- https://www.youtube.com/channel/UCNz5n8PoSGYSwkOH_SMnl2A/join
Urmărește-mă cu @gbuhnici pe Instagram, Facebook, Twitter, TikTok-@georgebuhnici
Montaj: Daniel Ivan – @danielivanm1 pe Instagram

Dacă ești încă aici, poate arunci o privire pe magazinul nostru de gadgeturi, Gadget Boutique – www.gb.ro

Ultimele articole

Articole recomandate

Leave a reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.