Categorie: General

Îți mulțumesc că i-ai luat copilului tău un PC

infografic-studiu-intel-low_res

Eu sunt unul dintre copiii din această țară care nu a avut calculator până la 18 ani. De aceea te rugam într-un editorial recent să îi iei copilului tău un PC. Vorbeam despre cât de important este un calculator în educația unui copil, despre șansele pe care i le oferă devreme în competiția pentru carierele viitorului. Am vești bune să îți aduc.

Aproape 9 familii din 10 au un calculator în casă. Lucrurile se schimbă în bine și la țară unde 4 copii din 10 au calculatorul lor dar mulți încă îl împart cu restul familiei. Informația vine dintr-un studiu Intel. Mai exact 87,9% dintre gospodăriile cu școlari din România aflați în clasele 0-12 au un PC.

Nu mai au școlari în casă, dar și la părinții mei acasă am rezolvat problema adăugând încă un laptop accesibil, dar bun. De acum nu doar mama dar și tata are laptop-ul său ca să poată sta pe Facebook ori să dea un Google singur. Așa am mutat discuția despre computerul de acasă care începe să devină laptop și e OK până la un punct. La ai mei am dus, spre exemplu, așa ceva pentru spațiu, deși nu le plimbă prin casă ci le folosesc în același loc în fiecare zi. E și mai ușor pentru atehnicul casei. Nu mai trebuie să mufeze și să pornească decât un singur aparat, conectat la internet prin WiFi. Pentru cei mai tineri, în schimb, opțiunea către un PC cred că primează din mai multe motive. Să le luăm pe rând.

1. Buget
Românii alocă aproximativ 1400 de lei pentru PC spune același studiu. Nu e mult dar e suficient să faci un PC decent pe care să ruleze nu doar internetul ci și câteva jocuri iar monitorul poate fi chiar HD.

2. Performanță
Oricât ne-am întoarce după cardul de salariu, tot desktop PC-ul este soluția cu cel mai bun raport performanță vs. preț. Să ai viteza de pe un desktop PC pe laptop înseamnă să pui la bătaie multe mii de lei în plus. Unde mai pui versatilitatea unui sistem la care poți atașa un monitor… sau mai multe.

3. Upgrade
Pe un desktop PC mai poți interveni la memorii, stocare etc. O poți face și la multe laptopuri dar pe cele mai noi devine tot mai greu și apoi revenim la punctul doi. Cu un upgrade de SSD în locul unui HDD sau două plăcuțe de RAM, sistemul poate zbârnâi încă doi-trei ani.

4. Ergonomie
Desktop PC-ul are darul de a te aduce în casă pentru gaming sau teme și te ține la o masă în poziție de lucru. Laptopul în schimb îți dă libertate de mișcare dare poziția de lucru nu e aproape niciodată ergonomică. Eu chiar caut acum un monitor de calitate și testez ceva de la LG în acest sens, de preferat pe 34 de inci, ultra-wide.

Cele mai multe PC-uri sunt cumpărate în ultimii doi ani, dar vârsta medie e pe la cinci ani. Internetul rapid și absența altor preocupări în multe cazuri îi fac pe copiii români experți în documentare online, muzică, radio, filme și seriale. Și e OK, dar nu ar strica să îi învățăm devreme diferența între abonamentul la internet și cel la Netflix, Voyo, Deezer, Zonga sau HBO Go etc.