Categorie: Editorial

Isteria radiaţiilor produse de mobile

Vă invit să vă isterizaţi cu o ştire care a împânzit deja presa. Apoi reveniţi pentru duşul rece.http://www.expres.ro/articole/detalii-articol/797686/Telefonul-mobil-mai-nociv-decat-fumatul/Vă mai ofer ceva pentru stimularea isteriei. Dacă ştiţi engleză, citiţi-l pe doctorul Vini G. Khurana în original pe pagina sa de internet.Mobile Phone-Brain Tumour Public Health AdvisoryAzi vă propun să tratăm această isterie cu inteligenţă şi câteva probleme tehnice. O să ne doară puţin capul, însă aşa vom înţelege de ce ne temem.

Aruncaţi o privire pe aceste măsurători. Ele arată compoziţia băii de radiaţie electromagnetică în care ne scăldăm.

Expertii iau valoarea de referinţă (norma maximă acceptată) între 22 şi 87 de volţi/metru în funcţie de tipul de sursă electromagnetică, iar rezultatele arată aşa cum le vezi. Însumate, toate nu trec de 3% din norma acceptata.  

Aceste măsurători efectuate de specialiştii de la Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Telecomunicaţiilor, într-un apartament din Drumul Taberei arată clar. Nu vorbim de o limită maximă. Ci numai de un punct de reper.

Ideea este ca nici daca ar fi la 100% din norma, tot nu ar fi considerate nocive conform reglementarilor. Norma europeană (adică acel 100%) este oricum de 50 de ori mai mica decat singurele teste facute pe corpul uman în urma cărora ar fi rezultat un impact asupra sănătaţii (nu neapărat ceva negatic, ci ceva măsurabil).Mai exact. Daca baia de “radiatii electromagnetice” produse de antene şi mobile (nu vorbim de radiaţii ionizante ca la Cernobâl cu Uraniu sau Cesiu) ar fi de 1500 de ori mai puternică, corpul uman s-ar încalzi cu o,5 grade Celsius.

Acesta este de fapt efectul nociv al electromagnetismului. Impactul asupra corpului uman prin supra-încalzire. Gândeşte-te cât te poate încălzi bateria de 3,7 volţi a telefonului tău?

Echilibrul termic al corpului uman este însă foarte sensibil. Spre exemplu creşterea cu numai câteva grade a temperaturii din creier îl blochează şi mori, la fel pe organe. Două grade peste 35 (cat au în mod obişnuit testicule) ucid spermatozoizii, etc…

Expunerea constantă la supra-încălzirea aceasta forţată poate provoca până la tumori, zone inflamatorii etc…

Grosul este însa teorie. Adevarul este că nu avem dovezi exacte pentru durerile de cap ale celor de sub antene. Mai ales ca antenele bat inainte şi nu în jos. Fizicienii de la Ministerul Sănătăţii mai spun că durerile de cap de la mobil vin din încălzirea capului prin faptul că ţinem aparatul lipit de cap.  

Pentru mine, totul nu miroase aşadar decât a isterie colectivă. Sau poate totuşi este ceva acolo.