Sunt momente când realizez că rolul meu de jurnalist este să fac un pas în spate și să las vocea invitatului să răsune cu toată forța ei. Interviul de astăzi cu Ioan Stanomir este unul dintre acele momente rare când am simțit că mă aflu în fața unui spirit cu totul special – un intelectual de o profunzime rară care reușește să împletească erudiția cu sensibilitatea, rigoarea academică cu poezia vieții.
Pentru cei care îl cunosc doar din aparițiile televizate, unde de obicei este chemat să comenteze realitatea politică imediată, această discuție deschide o fereastră către un cu totul alt Ioan Stanomir. Vorbim despre literatură și iubire, despre relația specială cu mama sa care i-a inspirat cărțile, despre puterea lecturii într-o lume a atenției fragmentate, despre felul în care tehnologia ne poate îndepărta de esența umanității noastre.
„Nu există creator de fericire în viața unui copil decât mama lui”, spune la un moment dat profesorul Stanomir, într-una dintre acele fraze care te lovesc direct în inimă. „Mamele, cele care își merită numele, sunt în primul rând cele care dau acea fereastră către fericire, care închipuie dintr-o bucățică de staniol, dintr-o jucărie șchioapă, dintr-o balerină chici, o frumusețe pe care acel copil nu o va uita niciodată.”
Dar dincolo de această sensibilitate aparte, Ioan Stanomir rămâne un observator lucid al realității. Discutăm despre fascinația periculoasă pentru „soluții simple” în momente de criză, despre capacitatea literaturii ruse de a sonda abisurile sufletului uman (dar și despre pericolele „rusofiliei” contemporane), despre antisemitism și despre necesitatea de a păstra vie memoria Holocaustului.
Este o discuție care ne poartă de la Dostoievski la David Lynch, de la Anne Frank la Twin Peaks, de la dragostea maternă la pericolele tehnologiei care promite să ne „salveze” de suferința pierderii prin holograme și inteligență artificială. „Iubirea nu are nevoie de fotografii, de ChatGPT, de holograme pentru a supraviețui”, spune Stanomir. „Iubirea este atât de puternică pentru că este ceva ce e însuși principiul cosmic al existenței.”
În final, discuția noastră ajunge inevitabil și la realitatea politică imediată, la provocările cu care se confruntă democrația românească și la pericolele extremismului. Dar chiar și aici, Stanomir reușește să păstreze acea profunzime care transformă analiza politică într-o meditație despre condiția umană.
Pentru mine personal, această discuție a fost o reamintire că dincolo de zgomotul cotidian al știrilor și al social media, există încă oameni capabili să gândească profund și să articuleze această gândire într-un mod care te face să vezi lumea cu alți ochi. Iar asta, în vremurile noastre, este poate cel mai prețios dar pe care ni-l poate face un intelectual.
Vă invit să urmăriți integral această discuție. S-ar putea să descoperiți că, așa cum mi s-a întâmplat și mie, veți dori să o revedeți de mai multe ori. Pentru că, așa cum spune chiar profesorul Stanomir despre cărțile care contează cu adevărat, există aici straturi de înțelegere care se dezvăluie treptat, cu fiecare nouă lectură.
Poți asculta interviul în format audio chiar aici pe blog sau îl poți descărca:
Membrii care ne susțin cu donațiile lor lunare au văzut și acest clip în avans. Mai sunt multe în secțiunea dedicată lor. Toate clipurile pentru membrii de pe YouTube sunt aici!
Platformele mele sunt susținute de oameni ca tine, care aleg să se aboneze și să devină membri, dar și de companii ce investesc în publicitate. Nu doar prietenii tăi, ci și potențialii tăi clienți urmăresc #IGDLCC. Trimite un email la contact@buhnici.ro pentru a solicita o ofertă personalizată pentru afacerea ta.
Devino membru în comunitatea Buhnici.ro pe YouTube și vezi toate podcasturile în avans.- https://www.youtube.com/channel/UCNz5n8PoSGYSwkOH_SMnl2A/join
Urmărește-mă cu @gbuhnici pe Instagram, Facebook, Twitter, TikTok-@georgebuhnici
Montaj: Daniel Ivan – @danielivanm1 pe Instagram
Dacă ești încă aici, poate arunci o privire pe magazinul nostru de gadgeturi, Gadget Boutique – www.gb.ro