Întăbulaţi-vă proprietăţile!

„În astfel de timpuri, oamenii înţelepţi îşi pun actele în ordine.” Asta, ca să parafrazez un înţelept pe care l-am cunoscut de curând.

Poate sună pretenţios pentru unii, însă orice proprietate imobilă – casă, teren, apartement etc. trebuie înregistrate, ca să poţi profita la maximum de prevederea din Constituţie care garantează oricărui cetăţean român proprietatea sa.

Asta încerc şi eu de vreo jumătate de an, de când m-am proptit într-un expert cadastrist care îmi întârzie la nesfârşit o lucrare, altfel uşoară. Ca să nu păţiţi la fel, iată ce vă sfătuieşte un cititor al blogului, care preferă să îşi spună Terente.

Trăim vremuri tulburi şi cred că cel mai bine e să ne punem la adăpost
ceea ce e al nostru, pe cât se poate, într-o ţară în care, nici Guvernul nu
respectă legile. Nu sunt expert topograf autorizat ca să pot fi suspectat ca vreau sa-mi fac publicitate. Eu lucrez în consultanţă la o firmă din Braşov unde mă ocup de probleme de topografie-cadastru. Să fii expert autorizat
presupune o prea mare bătaie de cap, aşa că nu m-a interesat să mă bag în
rândurile lor. Recomand, în schimb, tuturor să ia contact cu un astfel de expert şi să îşi ÎNTĂBULEZE (înscrie în Cartea Funciară) bunurile imobile.

1. Pentru asta trebuie să cauţi un expert cât se poate de serios sau o firmă care
colaborează cu un astfel de expert. Aveţi grijă însă cu cine vorbiţi pentru
că mulţi te duc cu vorba şi o astfel de operaţiune poate dura şi câţiva ani
dacă nu alegi pe cineva cât de cât serios. Întrebaţi pe la OFICIUL DE
CADASTRU de un astfel de expert sau pe la cunoscuţi care au fost
multumiţi. Totuşi, înarmaţi-vă cu rabdare pentru ca oricum durează cel putin o luna sau două, asta dacă toate actele sunt în regulă.

2.Căutaţi toate actele care le aveţi legate de acel bun (titlu de proprietate, certificat de moştenitor, contract de vânzare-cumpărare, adeverinţe de moştenitor, etc.) şi faceţi-vă un mic dosar.

3. Cu acest dosar veţi discuta cu expertul, iar el vă mai spune dacă mai aveţi nevoie de ceva.

4. Dacă e de acord să începeţi lucrarea veţi semna un contract (între
dumneavoastră şi expert) în care sunt specificate termenele şi sumele. Cereţi
chitanţa pentru orice ban pe care îl daţi. Au fost multe cazuri când s-a
mers pe încredere la început, s-a dat avans, iar când lucrarea s-a lungit
prea mult cei ce au vrut sa îşi ia actele nu au mai putut să-şi ia şi
banii. Dar dacă veţi avea grijă la primul pas, şansele să vi se întâmple aşa
ceva sunt mici.
Expertul va face urmatoarele 3 etape (studiul juridic al actelor, măsuratoarea la faţa locului, întocmirea şi înaintarea documentaţiei spre
avizarea Oficiului de Cadastru).

5. În final veţi primi o copie a documentaţiei, un Extras de informare de la
Cartea Funciară şi veţi plăti restul de bani.

Citiţi cu mare grijă toate datele din Extras şi verificaţi data acestuia. Aveţi mare grijă de documente, pentru că în caz că o veţi pierde, solicitarea oricăror informaţii de la Cartea Funciara va fi contra cost. Asta e o mare tâmpenie, dacă ţinem cont că toate costurile realizării cadastrului sunt suportate de cetăţeni.

6. Costurile. Acestea variază de la un expert la altul. Oricum aşteptaţi-vă la câteva sute de euro. Unii experţi percep un onorariu mai mare, dar care include şi taxele ce trebuie plătite către Oficiul de Cadastru şi Cartea Funciară. Veţi fi nevoiţi să le achitaţi şi pe acelea. Nu sunt mari, dar
variază în funcţie de caz.

Daca v-aş povesti ce cazuri am şi câte mi-a fost dat să aud, v-aţi
minuna. Mai ales în anumite „zone de interes”. Aşa că vă îndrum să vă puneţi
la adăpost proprietăţile. Ar fi multe de spus, sper că va ajuta la ceva ceea
ce am scris.

Ultimele articole

Articole recomandate

14 Comments

  1. NU e adevarat…Nu va luati dupa acesti mafioti care sunt asa zisi experti…nu faceti nici o intabulare deocamdata. In doi trei ani Romania s-a angajat sa intabuleze toate proprietatile, iar banii vin bineinteles de la UE…

  2. Eu unul nu as lasa pe altii pentru a rezolva problemele mele. Ce e in mana nu e minciuna! asa ca faceti tot ce trebuie facut pt a va simti in siguranta si in lininste.

  3. Ideea e ca fara intabulare nu poti face nimic, si faza ca face statul in 2-3 ani e poveste…poate 20-30…ar fi bine sa faca cat mai repede, dar e greu de crezut

  4. @Leonard. Daca ar fi sa glumesc asi spune ca i-am asteptat si pe americani, ca bani ar trebui sa luam de la UE si pentru autostrazi, nu mai spun de proiecte de mediu si multe altele.Lucrurile in realitate stau altfel decat ai putea crede. Birourile teritoriuale ale OFICIULUI DE CADASTRU sunt luate in chirie!!!(asta doar asa ca sa vezi cat isi da statul silinta) Oamenii angajati in aceste institutii aude cele mai multe ori studii medii sau (foarte rar)superioare(subingineri),ca sa nu mai spun ca sunt prost platiti.Motiv pentru care se si fac multe greseli care, pe langa bani, costa si mult timp. In Transilvania situatia e mai simpla intrucat aici a existat cadastru facut de catre austro-ungari, situatia e mai complicata in restul tarii unde nu a existat cadastru ci o alta forma de evidenta care nu era la fel de eficienta.Se ajunge uneori in cazul in care un expert are titlul de doctor-inginer, iar lucrarile lui sunt verificate de un subinginer sau mai rau, o persoane care a facut un curs de recalificare in munca.(asta asa ca sa ai o imagine a celor de dupa ghiseu).Nu in ultimul rand(poate ca asta ar fi trebuit sa iti spun in primul rand)Toti expertii sunt autorizati de un for superior si anume ORDINUL GEODEZILOR DIN ROMANIA care, la fel ca si BAROUL sau COLEGIUL MEDICILOR, au grija ca oamenii ce intra in sistem sa raspunda unor standarde. Cine greseste plateste, numai ca in acest caz nu se plateste cu bani si cu ani de puscarie. Si inca ceva, chiar de ar fi sa sa dea bani de la UE, activitatea de Cadastru nu o pot face decat EXPERTII, Oficiul de CADASTRU nu face decat sa tina o evidenta a tot ceea ce lucreaza acesti experti si sa verifice corectitudinea acestor lucrari.Mecanismele sunt ceva mai incurcate, dar daca vrei iti pot explica.

  5. Si inca ceva. Interesele sunt mari mai ales acum. Lucrurile sunt mai periculoase acum. Spun asta deoarece sunt oameni care au bani si se folosesc de „criza” pentru a forta nota, pentru a forta litera legii sau chiar a sari peste ea. Sunt cazuri in care persoane aveau terenul conform titlului undeva „la sosea” si acum terenul lor e ceva mai in camp. Si multe altele.Va pot da exemple si exemple de oameni care au probleme de sanatate din cauza stresului si alergaturii(ca asa-i la noi). Oameni cu care am vorbit si sunt disperati ca nu stiu ce sa mai faca pentru ca nu stiu cine si-a trantit nu stiu ce hotel pe terenul lui s.a.m.d. Oameni care cumpara pentru altii cu nume,ministri sau senatori,sau etc.Se fac multe asa ca aveti grija . Nu asteptati de la altii sa va rezolve ce aveti voi de rezolvat, pentru ca o vor face dupa cum vor ei si singuri care pierd in mirifica noastra tara sunt…?

  6. Si sa nu uit!
    Multumiri George pentru sustinere. Nu mi-am facut un blog al meu, oricum nu asi avea atata „audienta” :).Si daca nu te stie nimeni nu prea ai cum sa ajuti chiar de mai stii cate ceva.
    Servus si noroc bun!

  7. Proprietatea este un drept real. Inscrierea intr-un registru nu are vre-un efect anume asupra proprietatii.

    Nu e o idee rea sa-ti pui administratia si hartogaria in ordine, dar in momente de criza, cand banii sunt scumpi, altele sunt prioritatile rationale.

    Intabularile trebuiau facute in 2000-2006. De-acum pot sa mai astepte 4-5 ani daca au asteptat 6.

  8. De acord cu tine @romania inedit, dar deocamdata legea spune ca ei sun singurii care pot sa autorizeze specialistii. Si eu am fost nedreptatit de ei. Dar obiectul discutiei noastre e altul.
    @Mircea Popescu sunt de acord cu principiul juridic enuntat, problema e alta.De exemplu, poti avea o suprafata pe teren, o parcela intr-o tarala avand vecinatate cu un drum national sau cum spun unii „la sosea”. Vine un nene cu bani si vrea sa isi faca o reprezentanta auto. Se duce si cumpara de la un batran o parcela de teren in aceeasi tarla. In conditiile in care nu exista un plan parcelar pentru tarlaua respectiva,merge la un expert sa intabuleze terenul si i se spune ca tre sa faca parcelarul mai intai. El plateste si executia parcelarului si face ca sa obtina o alta amplasare a parcelei lui in cadrul tarlalei, adica parcela lui vine asezata prima „la sosea”. Toata lumea are aceeasi suprafata, ti se respecta dreptul de proprietate, dar amplasamentul te dezavantajeaza.Daca comisia locala a acceptat planul parcelar, oficiul de cadastru il avizeaza si noroc bun, nu mai ai ce sa faci! Omul a obtinut ce a vrut, iar tu poti sa faci agricultura linistit in spatele reprezentantei auto care e pe amplasamentul ce ar fi trebuit sa fie al tau.Dar e legal. De aceea spun ca cine are interes trage sfori si influenteaza pe cat poate. Si daca esti un batran la 70-80 de aninu ai nici o sansa sa te descurci. Chiar si mai tanar sa fii…

  9. Reprezentantele auto sunt aproape de faliment !
    Daca isi face ala reprezentanta auto , eu imi fac un atelier de ambalat nitroglicerina , sa se simta bine aia de la reprezentanta auto !
    Si o sa am grije sa chem si pompierii si trupele antitero din cand in cand , sa le mearga astora de la reprezentanta auto afacerea !
    Spre deosebire de anii 90-2006 , acuma Romania a intrat in Uniunea Europeana , si in Romania a crescut numarul de nebuni !
    Nu mai merge sa iei asa usor pamanturile cu japca !
    Odata cu aderarea la Uniunea Europeana , guvernul Romaniei s-a angajat sa faca si intabularea gratis ! ;)

  10. LEONARD sa stai tu pana-ti face tie ROMANIA cadstrul, cand iei taie din bugetele pt. lucrarile de cadastru in localitati care sunt incepute de ani de zile sau nu-ti mai dau banii pe ele…

  11. Simpatic comentariul @ romania inedit, dar e foarte trist de stiut ca nici o localitate din Romania nu a finalizat Cadastrul.Doar in zona Branului se apropie cat de cat de finalizare, de ce oare?
    Ca tu ai incredere in autoritatile romane, bravo tie,insa experienta de zi cu zi cred ca imi ofera mai multe argumente decat iti ofera tie Guvernul Romaniei, care, nici macar legile votate in parlament nu le respecta.
    S-a angajat statul roman sa faca cadastru asa cum s-a angajat sa faca autostrazi, surse de energie regenerabila, reamenajarea cursurilor de apa,impaduriri,dar eu te intreb altceva: In conditiile in care nu s-a finalizat retrocedarea bunurilor imobile confiscate de statul comunist, cum consideri tu ca ar putea face STATUL ROMAN cadastru(si gratuit).
    Si daca ar finaliza retrocedarile, ipotetic vorbind, tu ai idee de cati specialisti e nevoie pentru o astfel de lucrare, cate statii totale(14000E/buc) sau sisteme GPS(20-30.000E/buc), de calculatoare si programe de proiectare cu licenta(5000-6000E/licenta AutoCad), de sedii(pe care nu le au) masini,etc.etc.
    Crede-ma, Romania nu va face cadastru asa de usor si atat de repede cum crede lumea. E vorba de inginerie nu de dat cu parerea, ca nu e fotbal sau politica.
    Iar partea cu „gratis” poti sa o uiti si iti spun si de ce. Scopul CADASTRULUI este acela de a creea o baza de impozitare. Odata cu finalizarea lui vom plati bine acest „gratis”.
    In rest servus si noroc bun!

  12. salutare, ma bag in discutie ca un carcotas si am o mica intrebare…nu se spune „intabulare” (cu i de la Ion, si a de la Alex)? nu de alta dar intabulare cu diacritice suna si foarte urat. ;;) bafta
    ps: imi place blogul tau george, tine o tot asa

Leave a reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.