Taxa de inmatriculare, declarata ilegala de un tribunal din Romania
Statul a fost obligat sa restituie banii si sa achite cheltuielile de judecata
Pe 7 noiembrie, Tribunalul Arad a emis o sentinta istorica pentru perioada post-integrare si poate chiar postrevolutionara. Taxa speciala aplicata la prima inmatriculare a autovehiculelor, introdusa de Codul Fiscal in vigoare de la 1 ianuarie 2007, a fost declarata ilegala intr-un proces civil, de contencios administrativ si fiscal, de o instanta din Romania.
Procesul a fost intentat Administratiei Finantelor Publice a Municipiului Arad, cea indreptatita de lege sa colecteze taxa pentru locuitorii acestui oras, iar reclamant a fost o companie privata care si-a achizitionat doua autoturisme pentru care a fost obligata sa plateasca taxa.
articolul integral pe www.sfin.ro
Pot sa iti relatez si patania mea cu taxa infama: anul trecut prin octombrie m-am dus la un dealer Opel si mi-am ales masina. Trebuia sa vina in aproximativ 2 luni, termenul maxim avansat de ei fiind pana in preajma Craciului. Incompetenta sistemului si dorinta de a vinde cat mai mult din partea dealerilor, plus eternele probleme cu transportatorul, au facut ca masina mea sa ajunga in Romania de abia la inceputul lui februarie 2007. Am ridicat-o si am aflat cu surprindere ca am de platit taxa de prima inmatriculare, cu toate ca-mi comandasem masina inainte de 1 ian 2007. In pretul masinii mi-a fost inclusa si acciza de 1,5 % existenta pana la 1 ianuarie 2007. Sunt unul dintre nefericitii care au prins chiar momentul introducerii infamei taxe. Nu cred ca ne vom vedea banii inapoi, dar sper ca la urmatoarea masina pe care mi-o voi cumpara sa nu am parte de acesta taxa infama.
Hotărâre definitivă şi irevocabilă, am şi eu de la Curtea de Apel Cluj. Dar greul, acum vine.Cum voi recupera banii. Am făcut cerere simplă la administraţie ataşând sentinţa şi decizia, însă nici vorbă….”tac chitic”. M-au sfătuit să fac cerere de restituire parţială, parcă nu au auzit de hotărâri judecătoreşti, care se execută, nu se discută. Ce mă sfătuiţi, altă cale, nu este decât prin intermediul executorului judecătoresc şi aceea abia după 6 luni de la înregistrarea cererii? MULŢUMESC!