Categorie: #casabuhnici

Gips-cartonul rezistent la foc din #casabuhnici

Când a fost vorba să aleg gips-cartonul am zis că nu e mare bătaie de cap, că toate-s la fel. Nu mică mi-a fost mirarea să aflu că există cel puțin șase tipuri de gips-carton. Apropo, asta e denumirea corectă.

Îmi era teamă de un lucru, și anume denumirea de ”carton” din acel gips-carton. Păi stai, dacă aproape toate materialele din #casabuhnici sunt rezistente la foc, ce se întâmplă cu plăcile interioare, acolo de unde de obicei pornește focul?

Am ajuns la Siniat, care nu doar că produce plăci de gips-carton la noi în țară, dar oferă și sprijin în șantier prin experții lor tehnici. Așa am început să planificăm unde și de ce instalăm toate cele șase tipuri de panouri. Șase, da?

Pentru camera tehnică am optat să facem o protecție la foc de 60 de minute, deși nu era specificată prin proiect, ca o măsură în plus de siguranță. Fiind un spațiu unde există posibilitatea să se facă umezeală accidental de la unul din echipamente, am ales ca plăcile de gips-carton să aibă atât rezisteță la foc cât și rezistență la umiditate. Și pentru că deja avem o tradiție cu testele la foc pe șantier, am zis că e o idee buna să testăm LIVE produsele Siniat.

Cu ocazia asta am aflat că plăcile de gips-carton sunt de mai multe categorii: normale (albe), cu rezistență la umiditate (verzi), cu rezistență la foc (roșii), de exterior (galbene) etc. Dar exista și plăci care rezistă atât la umezeală cât și la foc. Culorile ne ajută să le identificăm mai ușor, dar magia se petrece in compoziția lor. Noi am folosit gips-carton verde NIDA Hydroflam pentru pereți si gips-carton rosu NIDA Flam pentru tavan.

Ambele sunt produse în România, la Turceni, și folosesc gips rezultat din desulfurarea gazelor de la centrala termică vecină. Adică sunt produse din materiale reciclate. Gipsul astfel obținut are o puritate mult mai mare decât cel extras din carieră. Bine de știut. Mi-a plăcut să aud că fabrica lor reciclează apa de ploaie.

Acum urmează un text foarte tehnic pentru cei care vor toate detaliile.

Sistemele de gips-carton au multe utilizări și pot oferi rezistență la foc de până la 180 de minute. Se pot folosi ca pereți despărțitori, pereți de fațadă, pentru placări sau plafoane la interior și exterior. Rezistența la foc a unui sistem este specificată în proiectul de arhitectură și avizată de către un expert la foc atestat.

Pentru a obține rezistență la foc de 60 de minute în camera tehnică s-a folosit un sistem de placare de perete cu plăci de gips-carton NIDA Hydroflam cu grosimea de 15 mm. Acestea au miezul de gips aditivat și armat dispers cu fibră de sticlă, acoperit cu carton special multistrat verde. Prin armare se diferențiază de placa cu rezistență la umiditate obișnuită, care nu are rezistență la foc. Se pot folosi în camere a căror umiditatea relativă intermitentă nu depășește 80%, adică băi, bucătării sau camere tehnice ca a mea.

Nu ezita să îmi lași un comentariu aici, pe blog. Atenție, comentariile sunt moderate, de aceea nu apar imediat, iar asta tocmai ca să am timp să îți răspund pe îndelete.

Urmărește #casabuhnici ca să fii la curent cu toate noutățile.