Categorii: Auto, Ponturi

Ghid de plată şi restituire a taxei auto

Vă ofer procedura standard de lucru cu autorităţile pentru plata taxei de poluare şi restituirea diferenţei dintre taxa de primă înmatriculare (taxa auto) şi noua taxă de poluare. Ţineţi în vedere faptul că funcţionarii sunt cam idioţi în multe cazuri şi veţi fi şicanaţi la Fisc.

Pentru restituirea diferenţei între vechea şi noua taxă, depuneţi la Administraţia Financiară unde aţi plătit iniţial taxa următoarele documente:

– o cerere de calculare a diferenţei – poate fi o cerere de mână sau tip – întrebaţi la registratură dacă au deja un model

– copie după cartea de identitate a maşinii – vorbim aici despre CIV emisă de Registrul Auto Român în momentul în care aţi adus maşina în ţară

– copie după chitanţa de plata a taxei de prima înmatriculare

– copie după actul de identitate al persoanei care cere restituirea

Aşteptaţi apoi două zile acest calcul oficial, după care în 45 de zile Administraţia Financiar vă returnează banii la casierie, cash sau într-un cont pe care îl specificaţi.

În cazul în care plătiţi taxa de poluare pentru o maşină adusă din străinătate şi ne-înmatriculată încă, trebuie să mergeţi mai întâi la Registrul Auto Român pentru înscrierea în actele maşinii a emisiilor de CO2. Sunaţi înainte la RAR şi întrebaţi dacă vă primesc şi fără programare. Reprezentanţele RAR lucrează numai pe bază de programare în mod obişnuit, însă zilele astea par să facă o excepţie.

La Administratia financiară depuneţi următoarele:

– o cerere de mână sau tip acolo unde este disponibilă. Iată un model. cerere_prvind_stabilirea_taxei_pe_poluare_pentru_autovehicule.doc

– copie după cartea de identitate a masinii (CIV emisă de RAR)

– în cazul autovehiculelor rulate, achiziţionate din alte state, un document din care să rezulte data primei înmatriculari a acestora (brief pentru cele din Germania)

– o copie dupa actul dvs de identitate.

Un cititor păţit află însă că se poate şi mai complicat de atât. La propunera lui, iată lista în varianta stufoasă:

Salutare!
Vin cu un plus de info privind acest aspect.
Eu am fost la administratia financiara pt returnarea diferentei si mi-au cerut urmatoarele:
a) cartea de identitate a vehiculului; (pe care trebuie trecuta si stampila cu noxele de la RAR; !! in sept 2007 cand am inmatriculat eu masina aceasta stampila nu se punea pe cartea de identitate -> trebuie sa mergeti la RAR pt asta – nu necesita verificarea masinii, puteti merge doar cu cartea) )
b) în cazul autovehiculelor rulate achiziţionate din alte state, un document din care să
rezulte data primei înmatriculări a acestora (eu am avut noroc si am pastrat o copie a brief-ului din Germania pe care l-am tradus (fara legalizare);
c) copie buletin
d) copie certificat inmatriculare
e)cererea de restituire
f)copie chitanta plata taxa inmatriculare