Ghid de plată şi restituire a taxei auto

Vă ofer procedura standard de lucru cu autorităţile pentru plata taxei de poluare şi restituirea diferenţei dintre taxa de primă înmatriculare (taxa auto) şi noua taxă de poluare. Ţineţi în vedere faptul că funcţionarii sunt cam idioţi în multe cazuri şi veţi fi şicanaţi la Fisc.

Pentru restituirea diferenţei între vechea şi noua taxă, depuneţi la Administraţia Financiară unde aţi plătit iniţial taxa următoarele documente:

– o cerere de calculare a diferenţei – poate fi o cerere de mână sau tip – întrebaţi la registratură dacă au deja un model

– copie după cartea de identitate a maşinii – vorbim aici despre CIV emisă de Registrul Auto Român în momentul în care aţi adus maşina în ţară

– copie după chitanţa de plata a taxei de prima înmatriculare

– copie după actul de identitate al persoanei care cere restituirea

Aşteptaţi apoi două zile acest calcul oficial, după care în 45 de zile Administraţia Financiar vă returnează banii la casierie, cash sau într-un cont pe care îl specificaţi.

În cazul în care plătiţi taxa de poluare pentru o maşină adusă din străinătate şi ne-înmatriculată încă, trebuie să mergeţi mai întâi la Registrul Auto Român pentru înscrierea în actele maşinii a emisiilor de CO2. Sunaţi înainte la RAR şi întrebaţi dacă vă primesc şi fără programare. Reprezentanţele RAR lucrează numai pe bază de programare în mod obişnuit, însă zilele astea par să facă o excepţie.

La Administratia financiară depuneţi următoarele:

– o cerere de mână sau tip acolo unde este disponibilă. Iată un model. cerere_prvind_stabilirea_taxei_pe_poluare_pentru_autovehicule.doc

– copie după cartea de identitate a masinii (CIV emisă de RAR)

– în cazul autovehiculelor rulate, achiziţionate din alte state, un document din care să rezulte data primei înmatriculari a acestora (brief pentru cele din Germania)

– o copie dupa actul dvs de identitate.

Un cititor păţit află însă că se poate şi mai complicat de atât. La propunera lui, iată lista în varianta stufoasă:

Salutare!
Vin cu un plus de info privind acest aspect.
Eu am fost la administratia financiara pt returnarea diferentei si mi-au cerut urmatoarele:
a) cartea de identitate a vehiculului; (pe care trebuie trecuta si stampila cu noxele de la RAR; !! in sept 2007 cand am inmatriculat eu masina aceasta stampila nu se punea pe cartea de identitate -> trebuie sa mergeti la RAR pt asta – nu necesita verificarea masinii, puteti merge doar cu cartea) )
b) în cazul autovehiculelor rulate achiziţionate din alte state, un document din care să
rezulte data primei înmatriculări a acestora (eu am avut noroc si am pastrat o copie a brief-ului din Germania pe care l-am tradus (fara legalizare);
c) copie buletin
d) copie certificat inmatriculare
e)cererea de restituire
f)copie chitanta plata taxa inmatriculare

Ultimele articole

Articole recomandate

38 Comments

 1. Buna ziua,

  Am si eu o mica intrebare :
  Pentru restituirea taxei auto, trebuie sa depun la dosar copie chitanta plata taxa auto ( aceasta chitanta se afla la dosarul de la politie cand am facut inmatricularea) sau pot inlocuii aceasta chitanta cu acea foaie emisa de Administratie in care se calcula cat am de platit si in baza careia le-am dat banii.
  Daca in calculul lor imi specifica seria motorului, modelul masinii, data primei inmatriculari ( in Germannia) si eu vin cu cartea CIV , cu certificat si cu ce draci mai vor ei, nu este logic ca am si platit acea taxa daca politistul a inmatriculat masina ?

 2. Nu mai umblati degeaba pe la institutiile statului ca nu o sa va dea nimic din taxa eu am umblat am bagat dosaru si am primit o rezolutie ca taxa de acum e mai mare fata de ceea platita in 2008 si ca nu au ce sa imi restituie asa ca timp pierdut si bani la fel lipsa

  Multa sanatate

 3. Am un logan MCV 1,6 anul 2010 nou nout .Am platit taxa 3326Ron . I-am dat in judecata si dupa 8 luni de plimbari la tribunal am pierdut ca am masina romanesca ,niste idioti .Ce pot sa mai fac acum? Da-mi un sfat.

 4. Eu am inmatriculat in anul 2011 un ford adus din Olanda pentru care am platit taxa de 3.080 lei, am depus dosar la administratia financiara iar in martie 2012 am primit diferenta de taxa (800 lei)

Leave a reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.