Faceți cunoștință cu Galaxy Note 22 Ultra. Ah, cum? Pardon, Galaxy S22 Ultra cu Pen care seamănă extrem de mult cu Note 22 Ultra. Pardon, Note 21 Ultra. Confuzia va fi unanimă, deși poartă numele flaghsip-ului din seria S, din punctul nostru de vedere acesta este un Galaxy Note. Arată ca un Galaxy Note, se simte ca un Galaxy Note și are și Pen, ca un Galaxy Note.
Vă arătăm imediat ce știe să facă și pen-ul cu un om mai preiceput ca mine la desen, dar până atunci hai să îl punem pe masă și să vorbim puțin despre ce e nou aici. Apropo, avem și un S22+, cel care va fi probabil cel mai căutat telefon al acestui început de an. Nu mai putem garanta pentru tot anul având în vedere cât de repede s-a lansat acesta. Avem așadar două telefoane de top, cu diferențe mici dar notabile la capitolul specificații și majore la capitolul design.
S22+ mi-a atras atenția pentru că în primul rând are ecranul plat. Deși nu este atât de spectaculos ca un ecran curbat de Note, pardon S22 Ultra, este mult mai practic. Mai puține reflexii pentru cei care se uită la mult video sau mai ales pentru gameri. Îmi era dor de un telefon cu ecran plat, tocmai pentru că am avut de prea mult timp doar ecrane curbate. Acel waterfall efect parcă nu mă mai încântă atât de mult.
Se simte bine în mână, și are puțin sub 200 de grame. 196 mai precis. Este și sensibil de subțire la doar 7.6 mm, acolo sub limita de 8 pe care o agreez eu cel mai des. Și cea mai mare parte a planetei. Deși zic eu că am niște carnaciori, mai toată lumea agreează un telefon subțire.
Diferențele dintre S22+ și S22 sunt minore. Diagonala ecranului și bateria sunt singurele elemente notabile. Ecranul este de 6.1 inci pe S22 și 6.6 inci pe S22+, același Super AMOLED Dynamic 2X cu 120 Hz refresh rate. Dynamic refresh rate pentru că nu îl poți seta tu să stea la 120, ci doar să urce până la acea valoare. Și face o treabă bună, economisind semnificativ din autonomia bateriei. Rezoluția este de FHD+ și cu siguranță nu o să simți nevoia de mai mult. Nu mai avem WQHD, pe S22 și S22+, și asta și din cauza lui Samsung. Toate telefoanele lor capabile de o rezoluție mai mare veneau setate standard pe FHD+. Au văzut că oamenii sunt mulțumiți și nu văd diferența sau nu știu să comute rezoluția în setări, și au renunțat la panourile extra dense pe toate modelele.
Bun, în rest S22 și S22+ împart aceeași platformă cu 8 GB RAM și 128 sau 256 GB stocare și același procesor pentru Europa, Exynos 2200. În teorie ar trebui să fie mai capabil decât Qualcomm-ul pentru SUA, mai ales că vine cu acea procesare grafică construită împreună cu AMD. Vom vedea când ies testele comparative cu cele două și ne dăm atunci cu părerea. Tot ce trebuie să știi este că este cel mai puternic procesor creat de Samsung vreodată WINK :)
Bateria lui S22+ are 4500 mAh și în sfârșit suportă încărcare rapidă la 45W pe cablu și 15W pe wireless. S22 simplu are doar 25W pe cablu și 15W pe wireless. Oricum încărcătoarele le vei cumpăra tu, sau mergi pe slow charging dacă ai unele mai vechi și chiar nu vrei să poluezi planeta. Eventual un charger de prin anii 2000, care îți încarcă telefonul în 9 ore, cum spuneam, refolosește, reciclează și bate-le obrazul celor de la Samsung că fac economie pentru ei la încărcătoare.
Camerele sunt cel puțin ciudate. Seamănă prea mult cu cele de anul trecut. Camera de Ultra-Wide este aceeași de 12 Megapixeli dar avem un senzor de 50 Megapixeli pentru camera principală. Pixeli mai mulți și mai mici care vor duce probabil la un Pixel Bining pentru o calitate mai bună a pozelor. Vom vedea.
Bun, să trecem acum la S22 Ultra, unde diferențele sunt ceva mai mari. Ecranul este de 6.8 inci cu tot cu curbura ecranului, cam la fel ca la S22+ unde măsori un ecran plat. Rezoluția este sensibil mai mare, WQHD, și o poți selecta din meniul de setări al telefonului. Bateria este și ea mai mare, 5000 mAh, tot cu încărcare rapidă la 45W, și surprinzător a încăput și un S-Pen în carcasa telefonului. Parcă nu se putea acest lucru la generațiile anterioare. AU mai miniaturizat ceva pe acolo.
S22 Ultra este și singurul care vine în configurații cu 12 GB RAM și chiar și 1 TB de stocare, deși am auzit că acesta nu va ajunge în mod oficial la noi în țară la vânzare. Păcat, era o declarație de forță pe care mulți nu s-ar fi temut să o îmbrățișeze.