Salutare și bine v-am regăsit în direct de la lansarea lui Samsung Galaxy Note 20, de aici din România. Este pentru prima dată când avem parte de o sesiune de prim contact la noi în țară și pentru asta sunt recunoscător… pandemiei? Ah, nu, mai bine nu.
Să revenim la lucrurile frumoase și mai exact la cele două Galaxy Note 20, unul mai mic și unul Ultra, așa cum îi stă frumos regelui. L-am numit deja rege pentru că așa se obișnuia pe vremuri la lansarea din toamnă a acestuia, însă s-ar putea să îmi retrag titulatura.
O să mențin însă titlul de rege pentru membrii noștrii care ne susțin în fiecare lună, și pentru cei care dau like acestui clip, pentru algoritm. Hai cu algoritmul!!!
Galaxy Note 20 & Note 20 Ultra – Care sunt diferențele
Ca fiecare Galaxy Note din 2011 încoace, ambele ambele au acel S-Pen care ne incită imaginația atât de mult. Cu o excepție. Modelul 2012 avea și antenă de TV și 4G, în Coreea. Și cam atât, similitudinile se opresc la S-Pen. Diferențele sunt atât de mari încât Note 20 5G nu știu de ce poartă titulatura de Note. Ah, stai, doar pentru pen? Doar pentru că și ele merită un telefon cu creion? Galaxy Note 20 arată foarte bine, mai ales în varianta de cupru. Mai avem alb și negru pentru aceste două modele.
Galaxy Note 20 & Note 20 Ultra – Ecranul
Ecranul este de 6.9 inci pe Galaxy Note 20 Ultra și 6.7 inci pe Note 20 5G. Ambele sunt AMOLED, însă rezoluția diferă, 3200×1440 pixeli pentru Ultra și doar 1080×2400 pixeli pentru 5G. Și asta nu e tot, doar Note 20 Ultra are rata de refresh la 120 Hz a ecranului, celălalt e limitat la 60 Hz. Samsung spune că ar fi destinat doamnelor și domnișoarelor și se dorește a fi mai accesibil… Dar, soția mea nu are dreptul să se bucure de un ecran de 120 Hz? Nu are voie să vadă clipurile, meniurile și orice ar face pe telefon și mai fluid? Întreb pentru mai mulți prieteni…
Sunt un pic dezamăgit dar încă mai sper la un update de software și refuz să cred că vine din start cu un ecran… prea clasic.
Apropo știi că pen-ul are o latență acum de doar 9 milisecunde pe Ultra și 26 milisecunde pe 5G? O rată de refresh mai ridicată chiar contează pentru precizia penului pe ecran, dacă îl vei folosi. Dacă. Îl vei folosi. Îl vei folosi. Îl vei folosi…
Mergem mai departe. Gorilla Glass 7 pe Ultra și doar Gorilla Glass 5 pe Note 20… Of Doamne! (facepalm)
Ce îmi place totuși la Note 20 este ecranul aproape plat ca abdomenul de pilates, unde la Ultra are o curbură sensibilă, ca la băieți, mai mică însă decât la S20 și alte modele. Din nou, pen-ului nu îi plac suprafețele curbate. Mai departe, ambele sunt rezistente la apă și praf timp de 30 de minute. Nimic nou aici dar binevenit.
Galaxy Note 20 & Note 20 Ultra – Performanță
Din punct de vedere performanță avem aceeași problemă pe care Radu a prezentat-o în clipul lui publicat înainte de lansare pe Cavaleria.ro. La noi în țară Note 20 vine cu procesorul de la Samsung cu Exynos 990 în timp ce în SUA și China vor primi Snapdragon 865+, un procesor sensibil mai potent decât cel din primăvară. Samsung spune însă că ”noul” Exynos 990 a fost și el ”tunat și îmbunătățit” și va ține piept cu alternativa de la Qualcomm. Vom vedea când punem mâna pe telefoane la review. Nu vă porniți încă la comentarii, că vă dăm imediat și alte motive.
Așadar, procesor bun, printre cele mai bune dar nu cel mai bun, și doar 8 GB RAM pentru 5G dar 8 până la 12 GB RAM pentru varianta Ultra. Unde mai pui că pe Note 20 5G nu poți adăuga nici măcar un card. Măcar 5G-ul vine totuși cu 256 GB integrat unde pe Ultra mai ai acces și la o versiune de 512 GB. Nici nu știu de ce mai vorbim de Note 20 deja…
Galaxy Note 20 & Note 20 Ultra – Stocare și memorie RAM
Stocarea este complementată și de un port USB-C 3.1 de super ultra viteză ca să ai acces super rapid la stocare. Sper ca și cablul din pachet să fie 3.1 și nu doar 2.0, sau cel mult 3.0.
Ambele modele vor suporta modul DEX pe care abia aștept să îl testez. Sper să obțin o rezoluție 4K legat la un monitor compatibil pe care l-am cumpărat special pentru acest gen de utilizare. Modul DEX va fi de acum disponibil în premieră și wireless. Abia aștept să îl testez. Poate sunt eu old school sau doar old, dar vreau să fac calculator din telefonul acesta.
Galaxy Note 20 & Note 20 Ultra – Camere foto
Camerele sunt în funcție de model, extrem de similare cu cele de pe S20 și S20 Ultra.
Pentru Note 20 avem 12 Megapixeli pe camera principală, 64 pe cea de zoom 3x optic, 12 Megapixeli pe UltraWide și cam atât. Da, filmează chiar 8K24fps și 4K60 pe spate și doar 1080p 60 pe față. O mențiune importantă. Mă bucur că versiunea testată de noi nu filmează 8K în 21:9 ci în 16:9. Mai bine tăiem noi după filmare decât să facă telefonul crop.
Zvonurile sunt adevărate, dispare zoom-ul 100X și vom avea de acum doar 50X dar mai stabil și din mână că pe 100X, nu am văzut încă niciun instastory sau tiktok.
Pentru Note 20 Ultra avem același senzor de 108 Megapixeli pentru camera principală, 12 Megapixeli pentru cel cu zoom optic 5X și 12 Megapixeli pentru UltraWide. Tot filmare 8K cu 24 fps pe spate însă acum poate și 4K60 fps pe față.
Ciudat rău, deși au aceleași camere de 10 Megapixeli pe față, ambele capabile de 4K 60 fps.
Ambele Note-uri stau mai bine la focalizare, probabil softul este încă responsabil dar față de seria S20 știu acum să înregistreze sunetul de unde vrei tu. Adică selectezi de pe ecran locul de unde vrei să preia sunetul cel mai puternic și cu ajutorul microfoanelor activează anularea zgomotului din alte surse. Dacă ești creator de content video, chestia asta e tare și ne-ao doream încă de acum 3 ani când am văzut-o prima dată pe un LG V20.
Galaxy Note 20 & Note 20 Ultra – Conectivitate
Conectivitatea este de top, așa cum ne-a obișnuit Samsung pe această serie. Toate modelele vin cu 5G integrat pe aproape toate benzile globale, WiFi 6 AX, Bluetooth 5.1 și 5.2 ulterior printr-un update și suport pentru aptX și aptX HD ori LDAC dacă ai căști care suportă audio de calitate fără fir. Apropo, cei care au noroc de un Snapdragon vor avea și radio FM.
Galaxy Note 20 & Note 20 Ultra – Baterie și încărcare
Bateria este desigur diferită. 4300 mAh pentru 5G și 4500 mAh pentru Ultra, ambele cu încărcare rapidă la 45W, adică 50% în 30 de minute cu un încărcător original ca acesta pe care îl găsiți la GSMNET și nu în cutia telefonului. Cel din interior e de numai 20W.
Încărcarea Wireless a rămas la 15W și cea reverse wireless charging, pentru Buds Live și Watch Active 3 la doar 9W. Suficient de altfel pentru acest tip de gadget-uri.
Galaxy Note 20 & Note 20 Ultra – Cât costă
Cât costă noile Galaxy Note 20 și Note 20 Ultra? Nu am informații oficiale despre prețuri, cel puțin nu la momentul la care filmăm acest clip. Veți găsi însă prețurile în descriere clipului și în articol. Estimez un 1000-1100 euro pentru Note 20 5G și vreo 1400 de euro pentru Note 20 Ultra. Da, acolo sus cu Galaxy S20 Ultra cu care deja nu mai concurează atât de mult.
Galaxy Buds LIVE
Galaxy Buds LIVE Sunt cu totul diferite. Le-am ascultat preț de câteva minute și prima impresie este wow. Îmi plac că sunt mici, ca niște boabe de fasole și intră aproape complet în ureche. Le vei simți acolo, da, însă nu vor acoperi complet gaura urechii pentru e fi atent puțin și la ce se întâmplă în juru tău. Vin pe auriu și pe alb, și cred că vor mai avea ceva culori după lansare.
M-a surprins însă sunetul oferit de un difuzor de numai 12 mm cu un procesor de sunet îmbunătățit. În plus, promit o autonomie de aproape 24 de ore cu tot cu carcasa microscopică de încărcare. Aproximativ 6 ore de audiție fără atenuare de zgomot activă și trei încărcări separate din cutiuță. Tot cu Buds Live vei putea combina modurile de înregistrare inteligente de pe camera video de mai devreme. Dar mai bine le testăm și vedem cum merg la review.
Galaxy Watch 3 sau Active 3
Galaxy Watch Active 3 este cel mai puțin pipăit gadget în acest prim contact, tocmai pentru că îl aștept și pe acesta la test și mai ales să îl compar cu generația anterioară. E frumos, are acceași ramă rotativă ca la Galaxy Watch și promite mai multă autonomie cu un ecran mai luminos dar și funcția de EKG, pe care ne-o dorim să meargă cât mai bine astfel încât și mai mulți oameni să își poată monitoriza eventualele fibrilații atriale. Indiferent cine oferă tehnologia, merită atenție pentru că sănătatea e importantă și vrem să știm cât mai multe despre semnele nostre vitale.
Important e să nu ne cu transpirații de la prețuri și de aceea, pune bani deoparte și nu schimba gagdetul actual decât dacă nu își mai face treaba. Revenim la toate gadgeturile de mai sus în clipuri dedicate în zilele următoare. Până atunci nu uita să te abonezi și să dai like. Hai cu milionul! Numai bine!
Galaxy Z Fold 2 – Pe acesta nu am pus mâna
Așa cum obișnuiește Samsung, în cadrul evenimentului am mai avut o surpriză, a doua versiune a telefonului pliabil, Galaxy Z Fold 2, care răspunde aproape în totalitate doleanțelor primelor două revizii. Galaxy Z Fold 2 vine acum cu două ecrane uriașe, unul de 6.2 inci pe față iar cel mare, atunci când este deschis, de 7.6 inci. La momentul publicării acestui material nu știm însă specificațiile tehnice însă revenim și cu ele.
Eu sper la un display de 120 Hz pe Fold, asta m-ar încănta cel mai mult, deși nu știu dacă tehnologia este încă disponibilă pe un ecran atât de subțire, și pliabil.