S-au adunat peste 13.000 de vizionări ale clipurilor video și vreo 200 de comentarii la postările despre plata fără card și fără cash. Câțiva dintre voi au prins ideea. Mulți au răscolit internetul după metode sofisticate. E clar că tot mai mulți dintre noi sunt sătui de portofel și vor ceva… evoluat. Și aici cred că avem o șansă la o evoluție la fel de rapidă precum viteza de internet. Simplul fapt că venim din urma țărilor civilizate, ne ajută să învățăm din greșelile lor și să sărim în evoluție unele etape… păguboase. Spre exemplu, noi trecem printre primii din Europa la viteze 4G după ce 3G-ul abia reușise să se instaleze. La fel la internetul prin cablu stăm sus în top la viteză pentru că rețelele noastre sunt mai noi. Nemții foloseau ADSL acum 10 ani și mulți încă o mai fac pentru că nu vor să cheltuiască pe ceva nou. Merge lent dar… merge. Noi ne-am tras direct net cablat prin cartiere iar acum vine fibra optică peste tot. Stăm mult pe net și asta ne-a împins mai repede înainte.
La fel este și cu banii. Fiecare român care are un card face o singură plată electronică pe lună. Pentru cei mai mulți, cardul e o piedică pe drumul spre banii lichizi pe care îi scoate în ziua de leafă de la bancomat. Dar lucrurile se schimbă acum rapid și la noi. Ce crește cu 300% pe an? Folosirea telefoanelor smart. Tot mai mulți folosim androide sau iPhone toată ziua, așa că de ce să nu ne folosim aparatul care nu ne scapă din vedere toată ziua pentru a ne controla mai ușor și mai SIGUR banii.
De ce zic SIGUR?
Cum e mai sigur să ții bani la tine? Cash? Pe card? în mintea ta? Fă un exercițiu mental. Câți bani lichizi ai lua în buzunar dacă mergi la piață în Obor? 100-200 de lei? Cât de sigur te-ai simți cu 2.000 de lei cash în buzunar? Aceiași 2.000 de lei ar fi poate mai în siguranță pe un card la care doar tu știi PIN-ul. Dar știi că poate fi clonat de niște infractori motivați așa că trebuie să îi porți de grijă la bancomat sau la casă și să nu lași în mod curent exagerat de multe fonduri disponibile. Să zicem acum că ai 20.000 de lei. Ai avea încredere să îi ții cash în buzunar? Pe card? Sau în contul din bancă? Aici intervine parte tare a lui SEQR. Cu serviciul acesta, banii sunt în contul bancar și poți avea acces la ei doar tu, prin telefon, cu o parolă sigură aflată doar în mintea ta. Să îți explic.
Ai văzut în clip că am scanat cu telefonul un cod prin aplicația SEQR. Aplicația se activează doar la bancă iar PIN-ul (parola) o știi doar tu. Până aici e ca la carduri. Treaba se schimbă însă radical în bine la casa de marcat. Vânzătorul nu vede nici o clipă datele tale personale, bancare, soldul nici măcar cum te cheamă. Sandvișul comandat e bătut pe casă iar casa de marcat trimite în serverul Seamless (compania care a dezvoltat SEQR) suma pe care așteaptă să o încaseze.. De pe partea cealaltă a tejghelei, tu scanezi codul casei, cod care este același și nu se schimbă niciodată. Asta spune serverului, prin aplicație, că tu ești la casă și aștepți să faci o plată Nu mai rămâne decât să introduci codul PIN, ca serverul să transmită băncii să treacă suma din contul tău în cel al comerciantului. Nici banca, nici serverul nu îți văd codul PIN. Aplicația trimite doar un ”OK. Plătește din contul meu!” foarte bine criptat prin internet la bancă așa că tranzacția ar fi (în teorie) imposibil de fraudat.
Ultima parte, și cea mai valoroasă, dincolo de securitatea plății, este cea legată de comision. Față de plata cu cardul, plățile prin SEQR au comisioane la jumătate pe care le suportă doar vânzătorul iar folosirea aplicației este gratis pentru clienții GarantiBank. Seamless, compania care oferă serviciul SEQR, a oferit pentru următoarea perioadă exclusivitate GarantiBank pentru această tehnologie.
este la subway…cele mai bune si mai proaspete sandvichuri.nu fac reclama.am mancat de acolo si va asigur ca sunt super
Subway maestre :)
Mulțumesc mult
[1]. Ca idee de pus în practică: telefonul are un IMEI unic care ar putea corespunde unui QR unic(generat de bancă), specific la rândul lui fiecărui IBAN unic!
[2]. Dacă mai sunt unii care să strâmbe din nas la faptul că este necesară o conexiune permanentă la internet, atunci explicația acestui lucru ar putea fi căutată în tarifele încă exagerate ale operatorilor rețelelor mobile…
[3]. Poate că în 2-3 ani aceste tarife vor fi unificate în UE la nivelul a maximum 2€/lună, caz în care aplicația SEQR nu va mai fi considerată o fiță.
[4]. Problema unui smartphone conectat permanent la internet constă în autonomia de aproximativ 12 ore. O metodă de-a face bani cât mai rapid pentru o firmă ar putea fi aceea de-a a găsi alte materiale pentru acumulatori, care să-mi permită o autonomie de-o săptămână!…
Mai sunt alternative de plata,mult mai bune gen paypass cu NFC si tot ceea ce tine de plata prin NFC,dar nu stiu daca sunt implementate si la noi
aplicatia nu se poate instala la telefoanele fara camera cu autofocus (ex:Samsung Galaxy Trend Lite)
vorbim de SEQR