Ce este Dolby Atmos și de ce mă interesează că vine în sfârșit în România?

Grand Ultra

Pentru că este pur și simplu cea mai tare experiență de mers la cinematograf. Și nu pentru imagine, ci pentru sunet. Dacă te-am intrigat, urmărește-mă și îți explic de ce sunt entuziasmat că în sfârșit vom avea în țara noastră o sală de cinematograf la cele mai înalte standarde din lume. În cazul în care tu ești genul care vede de pe torenți chiar și filmele de Oscar sau blockbuster-ele momentului copiate prost și cu subtitrare rusească, atunci mai bine nu îți pierzi vremea aici. Sau poate te convertim la cinefilie. Adică te vom face iubitor de film cu tot ce înseamnă acest vis frumos.

Să o luăm cu începutul. De la primele proiecții în sala de cinema, filmul e evoluat mereu spre viitor și a împins tehnologia la limită. De la un alb negru în care oamenii păreau păpuși mute întoarse cu o cheie, am ajuns să îl vedem pe Paul Walker înlocuit cu efecte speciale de 50 de milioane de dolari în ultimul Fast and Furious 7 filmat și produs în ultradefiniție 4K. Și abia am zgâriat vârful aisbergului. Filmul de cinema este capabil să ne transporte în lumi paralele, între dimensiuni și în cele mai adânci porțiuni ale sufletului uman. Interstellar, The Theory of Everything, Transcendence, Lucy, The Imitation Game. Fiecare film bun pe care l-am văzut până acum a devenit o parte din mine. De aceea spun că…

Ce ochii văd, creierul crede! Și aș plusa. Ce aude, sufletul simte!

Așa ajungem la Dolby Atmos, care e ca și trecerea de televiziunea alb-negru la color și 3D, doar că pe sunet. Un salt uriaș înainte pentru ceva pe care e imposibil să pui mâna, dar este capabil să îți ofere emoții pe care nu credeai că le vei putea simți într-o sală de cinema. O ploaie torențială și un fulger care cade lângă tine, un elicopter care survolează sala de jur împrejur. Acum le poți asculta pe cel mai bun sistem 5.1 sau 7.1 din lume și e OK. Dar toate aceste sunete vin deodată dintr-o direcție și apoi trec la următoarea. Diferența cu Dolby Atmos este că acum nu mai poți spune din ce boxă vine sunetul pentru că el călătorește prin fiecare dintre cele 54 de incinte acustice controlate separat. Și sunt disponibile în cea mai avansată sală de cinema din România. Vorbesc despre Grand Ultra de la Grand Cinema & More din Băneasa Shopping City.

Am avut ocazia să merg pe șantier unde zilele acestea se fac ultimele modificări și m-am convins încă o dată că oricât de tare m-aș strădui să îmi fac acasă cel mai bun home cinema, nu voi reuși decât cu vreo câteva sute de mii de euro să mă apropii de experiența pe care o voi căpăta în noul setup al sălii Grand Ultra. Hai să vedem de ce.

Am spus 54 de boxe individuale, fiecare dintre ele calibrată și orientată. 5 boxe masive nu se văd, pentru că sunt în spatele ecranului și sunt responsabile pentru vocile din dialoguri și sunetele care trebuie să vină frontal. Mai punem la socoteală un set de subwoofere sub ecran care transmit bassul în toată sala cărora li s-au adăugat altele două în spatele sălii pentru un efect instantaneu al scenelor unde sunetele joase dau putere fiecărei lovituri.

Și în camera de proiecție se schimbă câteva lucruri. Pentru un sunet pe 54 de canale e nevoie de un echipament special de procesare care trimite sunetul independent pe fiecare boxă. El se adaugă sistemului existent unde filmele sunt rulate dintr-un server. Am fost curios să aflu cum vin filmele. Pe un hard extern aproape banal. Fișierele au aproximativ 200 Gb și sunt livrate într-un format special de cinema. Proiectoarele Cinemeccanica sunt și ele bijuterii spectaculoase. Pentru sala aceasta e nevoie de două care rulează simultan și își suprapun imaginea. Ele fac filmele să aibă contrast și luminozitate corectă inclusiv în 3D unde e nevoie de mai multă lumină din cauza ochelarilor pe care îi purtăm la film spre exemplu. Nici ”pânza” pe care se proiectează (ecranul) nu este obișnuită. Este cel mai mare ecran din țară în acest format de cinema și e argintiu, nu alb cum aveam impresia. Tot pentru contrast. În plus, are mici perforații (găuri) prin care trece sunetul celor 5 boxe ascunse în spatele său.

Foarte important. Filmele trebuie de asemenea optimizate pentru Atmos așa că vom vedea aproximativ o premieră pe lună care să aibă sunet Atmos în 2015 și se va plăti ceva în plus la bilet pentru acestea. Primul vine pe 24 aprilie, noul Avengers. Îți mai dau un singur pont. În Dolby Atmos filmele se aud foarte bine peste tot însă cel mai bine de pe locurile premium.

Le mulțumesc oamenilor inimoși din echipa Grand Cinema & More că m-au primit peste tot pentru poze și mai ales lui John Younis, Entertainment Business Unit General Manager.

Ultimele articole

Articole recomandate

27 Comments

Leave a reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.