Categorie: Editorial

EDITORIAL – Pe strada mea apar monștri în fiecare noapte

ATENȚIE: Acest articol conține relatări și imagini ale unui accident mortal.

Imagini filmate de pe camera LIVE de pe Calea Victoriei. Accidentul se vede foarte puțin în colțul din stânga sus la minutul 2:30

E puțin după ora 23. Bum! Și aud o bubuitură ciudată dar pe care o recunosc. E accident. Mă uit pe geamul de la studioul blogului și văd oameni punându-și mâinile în cap. Câțiva fug spre trecerea de pietoni de la Piața Amzei. Iau telefonul de pe masă și fug și eu teleghidat. Într-o secundă mi-am amintit de partea care nu mi-a plăcut niciodată în meseria mea. Să văd oameni murind. Peste 30 de secunde sunt acolo.

Oamenii încep să iasă de peste tot. Unii sună la 112. Un puști brunet, îmbrăcat în negru, total dezorientat se uită șocat la omul pe care tocmai l-a lovit cu mașina. Încă unul, cu capul în mâini, stă pe bordură lângă epava din care încă ies aburi și gaze. Parbirzul e praf, airbagurile sunt sărite. Sub mașină sunt bucăți din stâlpul de iluminat de lângă trecerea de pietoni iar stâlpul de granit de pe trotuar este smuls.

Victima, un bătrân, stă pe o parte în poziția nefirească în care a aterizat după ce a fost târât pe capota mașinii. Nu se mișcă, însă dă semne că încă vrea să respire. O femeie sare de pe bicicletă și vine lângă el. “Rămâneți cu noi! Respirați, vă rugăm!”

După sute de accidente pe care le-am filmat, nu îmi este mai ușor să mă detașez. Mă uit la bietul om și văd cum șansele lui se scurg o dată cu sângele care îi curge pe asfalt. Știu că tot ce pot face este să sper că ambulanța vine repede. Și vine în 4 minute. Resuscitarea începe direct la fața locului dar pe fața medicului și asistenților recunosc deja tristețea reținută, ascunsă sub figura serioasă a celor care fac tot ce este omenește posibil chiar dacă va fi inutil. Aflu mai târziu că la spital omul a murit.

Încep să filmez din reflex și întreb în stânga și-n dreapta martorii ce au văzut. Un taximetrist spune că tocmai ce fusese depășit cu viteză mare de mașina implicată în accident. “Avea peste 100…”

Mă uit mai bine și văd că e un GTI tunat cu numărul B 240 GTI. Cel mai probabil “240″ vine de la caii putere. Mașina vine standard cu 200CP dar îmi e clar deja că mă uit la un “racer”. Tabloul începe să prindă contur.

Un puști cu privirea pierdută, mașină puternică, prieteni șocați. Încerc să nu fiu subiectiv. Poate bătrânul a trecut pe roșu, ca mulți alți bătrâni autiști care nu respectă nicio regulă când trec strada. Însă omul nostru nu mai poate să ne spună versiunea lui. E mort iar pe luneta puștiului sunt trei colante ca un mesaj pentru viitoarele victime.

“Da. Te văd.
Nu. Nu îmi pasă!”

“Condusul meu mă sperie și pe mine.”

“Mașină oficială de testat radare fixe.”

Îl întreb pe șofer ce viteză avea. “50-60 nu mai mult!”. Nu prea vorbește bine românește dar prietenul de lângă, care stătea în dreapta, sare să îmi spună că nu avea viteză. Îl întreb pe video dacă e sigur de ce spune. Îi spun că există martori care au văzut că avea viteză mare. Insistă că mergea legal. Știu că e momentul să aflu adevărul pentru că ceva nu miroase bine.
“Ești martor iar prietenul tău va avea dosar penal. Ești sigur că avea doar 50-60?” Răspunsul se vede pe fața lui. I se face frică. Dacă inițial toți erau porniți să își scoată prietenul, acum își pierd curajul. Echipa criminalistică mă oprește însă și îl iau pe martor de lângă mine. De aici e numai treaba lor să afle adevărul. Experiența îmi spune însă că versiunea cu viteza prea mare e cea mai credibilă. Stau dovadă o mașină făcută praf, doi stâlpi și un om târât 50 de metri.

O să urmăresc cazul pentru că mi-e teamă de ce vor încerca apropiații puștiului. Nu e român și pare dintr-o familie cu posibilități. Așa cum a învățat că aici e loc de testat radare, sper să nu încerce și o scăpare de responsabilitate.

Nu e primul accident însă pe care îl văd în București dar e primul despre care scriu pe blog. Scriu pentru că mă simt obligat să fac ceva. Locuiesc pe Calea Victoriei de câțiva ani, într-o chirie și nu cred că mai pot sta deoparte când văd ce se întâmplă aici în fiecare vară. Ne culcăm în zgomot de tobe sport, motoare turate, muzică tare din mașini și scandaluri în fața cazinoului de la Radisson ori bătăi între parcagii. Strada e ziua a traficului și a parcagiilor, noaptea a cretinilor. Nu putem continua așa. Am sunat de prea multe ori la 112 fără rezultat.

De aceea vă cer sfatul. Ce pot face? Mă gândesc să pregătesc o petiție scrisă, pe hârtie și să să ies la strâns de semnături adevărate, de la vecinii mei. Mă duc apoi cu ele la toate instituțiile posibile și le cer să aplice legea. Avem legi care interzic viteza, tobele sport, bătăile? Hai să vedem câte amenzi s-au dat în centru pentru ele. Hai să cerem filtru cu radar în fiecare seară. Pe Splaiul Dâmboviței unde femeia aceea a murit după ce a sărit în Dâmbovița a stat radarul câteva săptmâni. S-a limitat viteza la 30kmh și s-au pus limitatoare de viteză. Pe Calea Victoriei unda verde e la 80kmh.

Civilizația nu s-a construit nicăieri doar pe educație și bun simț ci pe amendă și penalizare. Am mai cerut-o și o cer din nou. Vreau să facem ca afară. Avem zonă cu probleme? Toleranță zero și amenzi pentru orice abatere. Și te încurajez să faci la fel. Nu pe net, nu pe facebook ci pe hârtie. Cerele autorităților să aplice legea și, dacă ești șofer sau pieton învață ceva de aici. Indiferent cine e vinovat, un om a murit și poate cineva îl aștepta acasă. Dacă ți-ar fi rudă cum ai reacționa?