”Tu chiar crezi că acum respiri aer? Replica lui Laurence Fishburne, în rolul Morpheus din Matrix e genul acela de moment când te întrebi dacă ești om sau mașină și rămâi cu fața mirată a lui ”Neo”. Filmul fraților Wachowski e genial pentru că pune această întrebare simplă. Te întreabă dacă realitatea care te înconjoară este… reală! Nu, nu cred că Neo era Iisus. Și nu o să intru în filosofii despre cum ”puteri superioare” ne controlează și ne consumă ca pe niște baterii ci mai degrabă despre o altă idee care mă preocupă. Libertatea de a gândi, de a te mișca, de a experimenta orice. Să fii oriunde, să faci orice nebunie, să trăiești experiențe dincolo de orice imaginație. Fără riscuri și fără limite.
Am început cu un film care ne-a marcat pe toți cei care au văzut dincolo de efectele speciale din Matrix iar ideea de atunci mi-a revenit în minte și mai puternic după ce am văzut ”Transcendence”. Inteligență artificială, cloud, naniți, biotehnologie. Filmul l-a ales soția (probabil pentru Johnny Depp), care s-a gândit că merit așa ceva de ziua mea. Mă așteptam la încă o poveste despre cum tehnologia ne va transforma în idioți și sclavi. Și cam așa părea… până spre final. Convingător pentru prozeliți, idioți, vizionari sau atei tehnologici care își vor căpăta fiecare felia de pâine în acest film. Dar nu contați pe mine să vă stric surpriza.
Tot ce am văzut acolo este posibil și fezabil. Producția a reușit să traducă pe limba omului, puțină tehnologie nouă. Suficientă însă cât să o bage la somn vreun sfert de oră pe soție dar apoi să o intrige spre final ca să fie ochi și urechi la un subiect greu. Unul important dar greu de explicat deși întrebările sunt simple.
1. ”Ce te face uman?”
2. ”Ce este real?”
3. ”Vrei să fii nemuritor?”
Dincolo de religie și știință depășită, e greu să găsim un răspuns pe care să îl înțeleagă și copiii tăi acum, pe loc. Dar nu ar strica să vorbești cu ei despre asta pentru că în decursul vieților lor vor avea cel mai probabil opțiunea de a deveni, păi… nemuritori. Așează-te puțin și relaxează-te că de aici lucrurile o iau razna.
Pentru cei de la oraș, prezentul este deja online și digital. Suntem conectați și dependenți prin tehnologie. Chiar dacă nu crezi, încearcă să trăiești o săptămână în oraș fără mobil, televizor, calculator și internet. Ți-ar fi mai bine? Îți e rău acum?
Ai vrea să ai urmași care să trăiască ”deconectați”? Dacă răspunsul este ”da”, mai bine te oprești din citit și pleacă în Mongolia. E foarte frumos acolo și… liniștit.
Dar dacă alegem să trăim conectați, cum ar trebui să fie? Cum ar fi experiența ta conectată perfectă? Primul instinct este să bifăm câteva lucruri:
a. Conexiune online permanentă prin care să ținem legătura cu oricine, și orice obiect* oriunde, nelimitat. * =electronice, electrocasnice, automobile și orice fel de mașinării făcute de om.
b. Spațiu de depozitare nelimitat și privat pentru bani, poze, email la care să ai acces de oriunde, oricând, cu orice device.
c. Intimitate și securitate, adică să alegi cu cine și cât comunici fără teamă.
d. … adaugă aici orice te-ar face fericit
Toate acestea sunt doar un început. Sunt totuși disponibile cu tehnologia de azi. Le mai trebuie doar puțin ”fine-tuning”.
Dar hai să pornim cu totul ”down the rabbit hole”.
Nu am vorbit încă despre noi înșine. De la scrisori la telegrame apoi la email, messenger si acum Skype. În viețile lor, părinții noștri și chiar cei mai mari de 30 de ani le-am trăit deja pe toate. Skype ar fi fost ceva inimaginabil pentru tata în 1960. În ultima jumătate de secol, tehnologia a făcut toate acestea posibile. Așadar, la ce să visăm acum pentru partea a doua și a treia a vieților noastre? Eu cred că o să ies la o plimbare virtuală cu fiica mea plecată la studii într-o grădină identică în toate detaliile cu cea de acasă. Sau dacă vrem, ieșim la un film în Berlin ori ne plimbăm pe Marele Zid. Eu voi fi probabil în sufrageria de acasă și ea… departe doar fizic. Nu sunt naiv să visez că își va întemeia o familie în aceeași casă cu părinții dar vom putea să ne întâlnim oricând vrem printr-un avatar, într-un spațiu virtual. Gândește-te la o combinație dintre ”holo-deck-ul” din Star Trek și ”Avatar”. Genul acesta de experiență ne va apropia mai mult și ne va face să ne dorim și să apreciem mai mult momentele când ne vom întâlni și fizic.
Ești pregătit să o iei ”razna” de tot? Cum ar fi să devii cu totul avatarul tău? Nu spun că ar trebui să te transformi într-un grăsan transpirat, hipnotizat pe o canapea dintr-o garsonieră mizeră, care iese la agățat arătând ca Victor Slav ca să fii păcălit de un alt grăsan ascuns în spatele unui avatar de adolescentă. Am văzut și filmul acela.
Mă gândesc mai degrabă la transferarea conștiinței într-un astfel de spațiu după moarte unde să poți rămâne uman dar să poți evolua ca o conștiință inteligentă. Mă gândesc la ce am văzut în Transcendence mai puțin pericolul iminent și tragedia. Nu am răspunsuri la întrebarea dacă o astfel de conștiință va mai avea suflet. Poate îmi răspunzi tu ce înseamnă asta.
Vrei să mori când corpul tău nu va mai fi capabil să îți transporte mintea? Sau vrei să trăiești veșnic fără durere, fără haine, fără rușine, fără foame. Să îți poți cunoaște nepoții, să petreci timp în conversații adevărate, să vezi locuri, să explorezi universul încărcat în memoria unui robot android. Adică să fii tu conștiința și creierul unui ”Data” ca în Star Trek spre exemplu.
De ce vreau așa ceva? Pentru că 95% din lucrurile pe care le facem sunt chestii de rutină care pot fi înlocuite de tehnologie ACUM. Muncim, mâncăm, dormim… Doi bărbați din trei mor de inimă după ce s-au realizat cu greu, tocmai când ajung ceva mai înțelepți, pe la 50-60 de ani. Eu știu că sunt mai mult decât un animal care trăiește ca să moară. Știu că sunt mai mult decât un trup limitat. Știu că Eu vreau să trăiesc veșnic.
Și acum gata, treci înapoi la treabă! Matrix are nevoie de tine.
Interesant subiect,a-s avea si eu o intrebare,De ce nu mai exista emisiunea lui oreste?daca stie cineva..acolo se vorbea foarte mult pe aceste subiecte,tind sa cred ca a fost interzis,voi ce parere aveti?
n-avea cine sa o interzica, s-ar fi auzit daca era ceva. adevarul iese intotdeauna la lumina.
Scuze pentru cuvintele mancate, am scris ceva apoi am revenit si am editat dar nu am verificat textul inainte sa ii dau trimite. Arata tragic ce am scris mai sus mie rusine.
Paradoxul zilelor noastre
„Avem drumuri mult mai largi – dar nivelul de perceptie este ingust.
Cheltuim mai mult – avem putine lucruri de valoare.
Cumparam mult – insa ne bucuram de putine…
Avem case mari – familii mici. Avem mult confort – dar foarte putin timp…
Avem mai multe diplome – mai putini oameni logici.
Mai multe cunostinte – din pacate mai putina judecata. Avem multi experti – insa si mai multe probleme…
Am inmultit averile noastre – dar am redus valoarea lucrurilor! Vorbim mult – iubim foarte rar si uram foarte des!…
Am invatat sa ne castigam existenta si sa ne asiguram un trai bun – dar n-am invatat sa traim cu adevarat! Am adaugat ani vietii noastre – insa nu si viata in timpul trait…
Am reusit sa ajungem pe luna – ne este foarte greu sa traversam drumul care duce la cel de langa noi. Am cucerit Universul si suntem pe cale sa pierdem planeta noastra.
Avem salarii mult mai mari – dar am redus valorile morale. Traim in epoca castigurilor mari si a distrugerii relatiilor dintre noi.
Avem multe mancaruri – dar o alimentatie daunatoare de cele mai multe ori. Am construit case mari, insa am distrus familia!!….”
„Paradoxul vremurilor noastre în istorie este ca avem:
cladiri mai mari, dar suflete mai mici;
autostrazi mai largi, dar minti mai înguste.
Cheltuim mai mult, dar avem mai putin;
cumparam mai mult, dar ne bucuram mai putin.
Avem case mai mari, dar familii mai mici,
Avem mai multe accesorii, dar mai putin timp;
avem mai multe functii, dar mai putina minte,
mai multe cunostinte, dar mai putina judecata;
mai multi experti si totusi mai multe probleme,
mai multa medicina, dar mai putina sanatate.
Bem prea mult, fumam prea mult,
Cheltuim prea nesabuit,
Râdem prea putin,
Conducem prea repede,
Ne enervam prea tare,
Ne culcam prea târziu, ne sculam prea obositi,
Citim prea putin, ne uitam prea mult la televizor si
ne rugam prea rar.
Ne-am multiplicat averile, dar ne-am redus valorile.
Vorbim prea mult, iubim prea rar si urâm prea des.
Am învatat cum sa ne câstigam existenta, dar nu cum sa
ne facem o viata,
Am adaugat ani vietii si nu viata anilor.
Am ajuns pâna la luna si înapoi, dar avem probleme
când trebuie sa traversam strada sa facem cunostinta
cu un vecin.
Am cucerit spatiul cosmic, dar nu si pe cel interior.
Am facut lucruri mai mari, dar nu si mai bune.
Am curatat aerul, dar am poluat solul.
Am cucerit atomul, dar nu si prejudecatile noastre.
Scriem mai mult, dar învatam mai putin.
Planuim mai multe, dar realizam mai putine.
Am învatat sa ne grabim, dar nu si sa asteptam.
Am construit mai multe calculatoare: sa detina mai
multe informatii, sa produca mai multe copii ca
niciodata, dar comunicam din ce în ce mai
putin.
Acestea sunt vremurile fast-food-urilor si digestiei
încete; oamenilor mari si caracterelor meschine;
profiturilor rapide si relatiilor superficiale.
Acestea sunt vremurile în care avem doua venituri, dar
mai multe divorturi,
Case mai frumoase, dar camine destramate.
Acestea sunt vremurile în care avem excursii rapide,
scutece de unica folosinta,
moralitate de doi bani, aventuri de-o noapte,
corpuri supraponderale si pastile care îti induc orice
stare, de la bucurie, la liniste si la moarte.
Sunt niste vremuri în care sunt prea multe vitrine,
dar nimic în interior.
Vremuri în care tehnologia îti poate aduce aceasta
scrisoare si în care
poti decide
fie sa împartasesti acest punct de vedere,
fie sa stergi aceste randuri.
Aminteste-ti sa-ti petreci timp cu persoanele iubite,
Pentru ca nu vor fi lânga tine o eternitate.
Aminteste-ti sa spui o vorba buna copilului care te
veneraza, pentru ca acel copil va creste curând si va
pleca de lânga tine.
Aminteste-ti sa-l îmbratisezi cu dragoste pe cel de
lânga tine pentru ca aceasta este singura comoara pe
care o poti oferi cu inima si nu te
costa
nimic.
Aminteste-ti sa spui „TE IUBESC” partenerului si
persoanelor pe care le îndragesti, dar mai ales sa o
spui din inima.
O sarutare si o îmbratisare vor alina durerea atunci
când sunt sincere.
Aminteste-ti sa-i tii pe cei dragi de mâna si sa
pretuiesti acel moment pentru ca într-o zi acea
persoana nu va mai fi lânga tine.
ai.
timp sa împartasesti gândurile pretioase pe care le
Fa-ti timp sa iubesti, fa-ti timp sa vorbesti, fa-ti
timp sa împartasesti gândurile pretioase pe care le
ai.”
http://www.youtube.com/watch?v=Z7dLU6fk9QY#t=44
George, stiu ca acesta e blogul tau si poti sa prezinti orice idei vrei pe el. Dar iti fac o recomandare: ramai la ceea ce te pricepi.
1)numai un om fara credinta nu crede in nemurire
2)ceea ce folosesti tu aici ca puncte de reper nu indica decat posibilitati de extindere a vietii prin diferite metode, dar nicidecum o vesnicie. Ca sa traiesti vesnic trebuie sa depasesti limita/dimensiunea timpului. TU nu vei putea trai vesnic prin ajutorul tehnologiei; tu vei putea trai vesnic daca vei stii la Cine sa apelezi.
Citind cele de mai sus imi vine in minte,nu stiu cat de fortata e asemanarea,filmul „Ultimul pub inainte de sfarsitul lumii„
Titlul original al filmului este „The World’s End„.se pun si acolo intrebari legate de a fi mai bun si ce ar insemna asta pe Terra,comuniune cu universul…
Prea multa tehnologie pentru mine! ;)
In toate trebuie sa fie un echilibru, inclusiv in utilizarea tehnologiei, care nu este perfecta.
Avem mii de prieteni pe retelele sociale, dar nu avem cu cine iesi la o bere in oras! ;)
Vă salut cu respect, domnule Buhnici! Vreau să îmi cumpăr un telefon, dar nu știu ce să aleg între galaxy S5 sau Xperia Z2. Vă rog frumos, să mă ajutați cu părerea dvs.
Tine de gusturi. Daca vrei un telefon care sa arate foarte bine: Z2.
Te salut, George. Am fost la Transcendence ca la un blind date…am ajuns intr-o ora din pat pe scaunul de la cinema pentru ca am fost chemat tot pt Depp. Filmul m-a fascinat pana a inceput tipul sa scrie cod in molecule de apa, dar poate sunt eu ori prea superficial ori prea pretentios.
Referitor la editorialul in sine… sunt nebun dupa tot ceea ce inseamna tehnologie. Si nu ma refer la ultimele telefoane care ne arunca in ochi cititoare de amprenta si senzori de luat pulsul, ci la ce descoperiri s-au facut in domeniul asta, dupa cum spuneai si tu. Iti recomand sa vezi un documentar: Area 51( asta daca nu l-ai vazut deja). Oamenii zburau la 30.000 de metri altitudine acum 50 de ani. Facand o paralela, daca noi avem telefoane cu atatea functii, imagineaza-ti ce produse sunt deja dezvoltate dar nu sunt comercializate… Din motivul asta, nu. Nu vreau sa traiesc vesnic si nu sunt convins ca vom fi la fel de incantati de tehnologie in viitor…
Cu toate ca am fost fan al filmelor de la holywood in tinerete si poate mai sunt si acum nu ma las pacalit de falsa lor spiritualitate.
Daca aceste ideii ce se vehiculeaza ar fi venit de undeva din tibet, din mitologicul Shangri-La ( http://ro.wikipedia.org/wiki/Shangri-La ) un loc unde teoretic oamenii renunta la tot pentru a descoperii adevarata spiritualitate, adevarata cale timp de sute sau mii de ani poate m-ar fi pus pe ganduri ideile propuse dar asa nu ma las pacalit.
In fapt ce e holywood un loc unde oameni orgoliosi si avizi dupa faima alearga dupa ea si mint atat in afara pe ecran dar si in afara lui.
Acolo se promoveaza o filozofia mincinoasa a unui imperiu care distruge pamantul si tot ce e viu ( capitalismul e un cancer dar si tot ce a fost inaintea lui socialism, nazism) .
Acolo nu se produce nici macar arta am fi stiut o treaba, se minte dar se face de dragul artei, de dragul frumosului.
Ascultam recent un celebru regizor roman ce era invitat la emisiunea garantat 100% ce spunea ca holywood e un dezastru, se produc filme de cea mai proasta calitate acolo.
Multumesc pentru raspuns, Marian Andrei!
am vazut filmul la cinema si este foarte foarte bun…recomand
In anul 2012, o furtuna solara extrem de puternica a trecut la mica distanta de Terra. Furtunile solare pot foarte usor sa perturbe retelele electrice terestre, sa intrerupa telecomunicatiile, internetul, transporturile aeriene si orice alt sistem care se bazează pe electricitate. Daca aceasta furtuna solara ar fi lovit Terra, ar fi dus civilizatia contemporana inapoi in secolul al XVIII-lea.
Concluzia: este bine ca oamenii sa nu devina prea dependenti de tehnologie.